Tweede Leven Voor De Satelliet: Ronde Toren DNB in Amsterdam Ontmanteld En Hergebruikt
Geschreven op 16-12-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenDe bekende ronde toren van het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam krijgt een tweede leven elders in de stad.
Het volledige betonnen casco en het grootste deel van de gevel en installaties worden hierbij hergebruikt, zo is bekendgemaakt bij de start van de ontmanteling van De Satelliet.
De bijna dertig jaar oude toren, die als uitbreiding van het DNB-gebouw is ontworpen door architect Jelle Abma (1921-2009), moet wijken vanwege de renovatie van het complex.
De genoemde onderdelen van toren De Satelliet krijgen een nieuw leven in een toekomstig gebouw met een sociaal-maatschappelijke bestemming, dat wordt gerealiseerd op een nader te bepalen plek in Amsterdam.
DNB wil hiermee iets teruggeven aan de stad, maar ook bijdragen aan een circulaire economie. Het initiatief is een samenwerking van bouwbedrijf Strukton Worksphere met New Horizon en RE:BORN. Door te kiezen voor ontmanteling in plaats van sloop wordt er voor zestig procent aan CO2-uitstoot bespaard, verklaren de genoemde bedrijven.
De ronde toren van architect Jelle Abma is bijna 30 jaar geleden bijgebouwd op de binnenplaats van het kantoor van DNB. Door de beschikbare ruimte in het hoofdgebouw efficiënter te gebruiken, is de ronde toren niet meer nodig en wordt deze vervangen door een publiektoegankelijke tuin.
Na de ontmanteling van de Satelliet worden de materialen per elektrische boot naar een opslaglocatie in Amsterdam-Noord gebracht. Daar worden ze vervolgens klaargemaakt voor hergebruik. RE:BORN, een ontwikkelende belegger, is de nieuwe eigenaar van de materialen en de initiatiefnemer voor de herontwikkeling op een andere plek in de stad.
Ontmanteling van de toren is weliswaar duurder dan sloop, maar op termijn is het dertig tot veertig procent goedkoper dan nieuwbouw, zei directeur Saman Mohammadi van RE:BORN. Ook blijft zo de emotionele waarde van het pand – ‘een gebouw met een verhaal’ – behouden. “Het gebouw kent een functievrije constructie. Dat betekent dat we het op verschillende manieren kunnen inzetten, zoals wonen, werken en zorg. Ons doel is om de Satelliet op deze dynamische, dierbare en duurzame wijze een nieuwe maatschappelijke bestemming te geven elders in de stad”, zegt mededirecteur van RE:BORN Niels Slob.
Tags: Hergebruik-Kringloop