Spaarndammerhart Hofje In Amsterdam: 80 Energieneutrale Woningen Rond Een Groene Hof
Geschreven op 12-12-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenIn het hart van de Amsterdamse Spaarndammerbuurt bouwden architecten Marcel Lok, Mike Korth en Gus Tielens een complex met tachtig energieneutrale woningen rond een groene hof.
Elke woning heeft een balkon of privéterras aan een collectieve tuin. De bakstenen gevels hebben ornamenten, nestkasten voor vogels en vleermuizen, en een kunstwerk van Martijn Sandberg.
De begin twintigste-eeuwse Spaarndammerbuurt bestaat uit karakteristieke stedenbouwkundige ensembles uit de Amsterdamse Schoolperiode. De buurt is nog grotendeels intact, maar heeft in de tijd hier en daar littekens opgelopen die langzaamaan weer worden geheeld. Het wooncomplex op de locatie van de voormalige Spaarndammerschool dat korthtielens architecten in samenwerking met Marcel Lok Architects ontworpen heeft, is hier een voorbeeld van. De nieuwbouw is gebaseerd op de rijkdom van de Amsterdamse school traditie waarin architectuur, kunst en natuur samen gaan.
Het hart is het collectieve groene hof dat passend in de buurt bereikbaar is door poorten die aansluiten op de informele routes in de buurt. Er zijn gemeenschappelijke tuinen waarin de bestaande grote bomen hergegroepeerd zijn waardoor er een riant groen uitzicht voor zowel de bewoners in de nieuwbouw als de bewoners in de bestaande aanliggende woningen is.
Het project sluit aan bij het vooruitstrevende Rainproofbeleid van de gemeente Amsterdam. Groene daken vangen het regenwater op en er is zo min mogelijk verharding van de openbare ruimte. Bij hittestress zorgen het vele groen en de robuuste gevels voor verkoeling. De beplanting is afgestemd op voedselvoorziening voor de te verwachten stadsdieren zoals kleine zangvogels, vleermuizen en insecten. In de opstaande dakranden en gevels zitten de nestkasten voor kleine vogels, gierzwaluwen en vleermuizen.
Met dit Gesamtkunstwerk, geïnspireerd op de nabijgelegen wereldberoemde woongebouwen van de Amsterdamse School, hebben de ontwerpers de prestigieuze Abe Bonnemaprijs van 50.000 euro gewonnen. De jury noemt Spaarndammerhart ‘the next-level in de ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en de woningbouw in het bijzonder’.
Spaarndammerhart staat op de plek van een gesloopte jaren zeventigschool. De gemeente had het idee om de nieuwe woningen rond een binnenplein te bouwen, met een open zijde aan de Krommeniestraat. De architecten kwamen met een tegenvoorstel: ‘repareer’ de oorspronkelijke straat en maak een poort zoals je die ook elders in de buurt ziet.
Samen met DS landschapsarchitecten maakten ze een intieme binnenwereld. Met wilde planten, bomen en geglazuurde groene bakstenen binnengevels is Spaarndammerhart een groene oase: een rustpunt in de stad, een speelterrein voor kinderen en een ontmoetingsplek voor buurtbewoners en stadswandelaars.
Han Snijders zegt:
15 december 2021 om 10:13 | Permalink
Ziet er inderdaad heel verzorgd uit. Complimenten.
Toch was mijn eerste reactie: In hoeverre kunnen grote glaspartijen bijdragen aan de kwalificatie ‘duurzaam’. Glas is zeer energievergend in de productiefase en heeft vanwege de kwetsbare tussenlagen een korte vervangingstijd (overigens zoals meer bestanddelen welke tot op heden ‘duurzaam’ genoemd worden).