Sanering Asbestdaken: Fonds voor Huishoudens en Bedrijven Voor Verwijderen Asbest Daken
Geschreven op 21-12-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen2 maart 2020: Aanpak Asbestdaken Krijgt Vervolg Met Asbestfonds Voor Leningen Om Asbest Te Verwijderen
15 oktober 2019: Asbestfonds: Lening Voor Verwijderen Asbestdaken Door Particulieren
19 januari 2019 Wie nog met een asbestdak zit en niet over de financiële middelen beschikt om het asbest te verwijderen kan binnenkort aanspraak maken op een nieuw fonds, aldus staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.
In het afgelopen jaar is dankzij de inmiddels verlopen subsidieregeling van 75 miljoen euro ruim 12 miljoen vierkante meter aan asbestdaken opgeruimd. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2014.
De in 2016 opengestelde subsidie van 75 miljoen euro – 4,5 euro voor iedere gesaneerde vierkante meter met een maximum van 25.000 euro per adres – heeft daarmee goed gewerkt. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven aan de Tweede Kamer.
Momenteel resteert er in Nederland nog zo’n 80 miljoen vierkante meter dak met asbest. Na 2024 is zo’n dak verboden. Voor een verdere versnelling van sanering bereiden het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, de provincies, gemeenten, banken en de Rijksoverheid een fonds voor. Dat wordt een fonds waar zowel particulieren als agrariërs terecht kunnen: niet iedereen kan het saneren van een asbestdak zomaar betalen. Partijen proberen juist die doelgroep te ondersteunen bij financiering. Het fonds vervangt de huidige subsidieregeling en moet in 2019 in de lucht zijn.
In 2015 is ongeveer 7 miljoen vierkante meter gesaneerd, in 2016 bijna 10 miljoen vierkante meter en in 2017 10,8 miljoen. Vorig jaar zal naar verwachting uitkomen op ruim 12 miljoen. Het ministerie en betrokken partijen zien met het nieuwe fonds bovendien mogelijkheden voor verdere versnelling.
Asbest is schadelijk voor de gezondheid en daken met asbest zijn de grootste bron van asbestvezels die nog aanwezig is in het milieu. Het is in Nederland al sinds 1993 verboden om asbest te gebruiken in de bouw. Na 2024 zijn ook bestaande daken verboden. De Tweede Kamer stemde op 16 oktober 2018 met brede steun in met dat wetsvoorstel van staatssecretaris Van Veldhoven. Dat voorstel ligt momenteel in de Eerste Kamer.
Zie ook: Asbest Eraf, Zon Erop: Dakvrienden Gaan Asbestdaken Vervangen Door Zonnepanelen by Essent – Cradle to Cradle: Asbest Recycling Tot Vulstof Voor Cement = Beststof
21 december 2015: Vanaf volgend jaar kunnen eigenaren van gebouwen die nog een dak met asbest hebben een subsidie aanvragen voor renovatie. De Subsidieregeling verwijderen asbestdaken richt zich op particulieren, (agrarische) bedrijven, non-profit organisaties en overheden. Aanvragen van subsidie is mogelijk vanaf 4 januari 2016 om 09.00 uur.
De subsidieregeling is door het ministerie van Infrastructuur en Milieu in het leven geroepen om de sanering te versnellen, omdat asbestdaken vanaf 2024 verboden zijn.
Dit verbod beschermt mens en milieu tegen de gezondheidsrisico’s die blootstelling aan asbest met zich mee kan brengen. Asbestdaken verweren in de buitenlucht waardoor schadelijke asbestvezels kunnen vrijkomen. In 2024 is het precies 30 jaar geleden dat bouwbedrijven geen asbest meer mochten gebruiken.
Naar schatting van het ministerie van Infrastructuur en Milieu ligt er in Nederland ongeveer 120 miljoen vierkante meter asbesthoudend materiaal op daken, waarvan 80 miljoen vierkante meter op agrarische gebouwen. LTO Nederland denkt dat het meer is en gaat uit van bijna 100 miljoen vierkante meter op (voormalige) agrarische gebouwen.
De subsidie is voor asbestdaken met een oppervlakte van meer dan 35 vierkante meter, en kan zowel door particulieren als bedrijven en instellingen en gemeenten worden aangevraagd. Per vierkante meter wordt er 4,50 euro subsidie gegeven, met een maximum van 25.000 euro per adres. Voor de subsidieregeling is tot en met 2019 minimaal 75 miljoen beschikbaar. Hiermee kan dan meer dan 16 miljoen vierkante meter versneld worden gesaneerd. Volgend jaar is het subsidiebudget vastgesteld op tien miljoen euro.
Particulieren, bedrijven, non-profit organisaties en overheden kunnen vanaf maandag 4 januari 2016 een subsidieaanvraag doen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Een van de voorwaarden bij het toekennen van de subsidie is dat de werkzaamheden door een gecertificeerd bedrijf worden uitgevoerd. Ander asbestmateriaal dat in gebouwen kan zitten, zoals isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit, wordt niet verboden omdat dit materiaal niet onder invloed van de buitenlucht verweert en niet kan vrijkomen. Dit materiaal komt daarom ook niet in aanmerking voor de subsidie.
Als bedrijf kunt u gebruikmaken van twee fiscale regelingen en de Subsidieregeling verwijderen asbestdaken om asbest te verwijderen. Particulieren kunnen alleen gebruik maken van de Subsidieregeling verwijderen asbestdaken. Wilt u uw stal, loods, schuur of kantoor asbestvrij maken? Dan kunt u als bedrijf gebruikmaken van de volgende fiscale regelingen: Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL). U kunt MIA en/of Vamil aanvragen via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Vraag hiervoor op tijd eHerkenning aan. Wilt u uw stal, loods, schuur of kantoor asbestvrij maken en zonnepanelen plaatsen dan kunt u als bedrijf voor de zonnepanelen gebruikmaken van de fiscale regeling Energie-investeringsaftrek (EIA).
In bijna alle provincies kunnen boeren en eigenaren van (voormalige) agrarische gebouwen in 2016 opnieuw met subsidie asbestdaken vervangen in combinatie met het plaatsen van zonnepanelen.
Drenthe, Friesland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Utrecht en Zeeland hebben de stimuleringsregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ met een jaar verlengd. De provinciale stimuleringsmaatregelen Asbest eraf, zonnepanelen erop is opengesteld tot en met 31 oktober 2016. De provincie Noord-Holland verlengt de subsidieregeling voor het vervangen van asbestdaken op landbouwschuren en het plaatsen van zonnepanelen tot eind 2016.
In Gelderland en Zuid-Hollandis de regeling nog gesloten voor aanvragen, maar naar verwachting opent deze opnieuw in januari 2016. Flevoland is de enige provincie die het beschikbare budget van al heeft benut. Ze zoekt naar aanvullende middelen om de regeling te kunnen verlengen. Zie: Asbest van het Dak
De subsidie bedraagt €4,50 per vierkante meter asbestdak dat gesaneerd wordt, de subsidie kan maximaal €15.000 bedragen. Voorwaarde is sanering van minimaal 250 m2 asbestdak en plaatsing van minimaal 5kW-piek zonnepanelen. In bijna alle provincies moeten de subsidieaanvragen uiterlijk op 31 oktober 2016 zijn ingediend en de zonnepalen uiterlijk op 31 december zijn geplaatst.
Asbest Eraf, Zon Erop: Boeren Flevoland Schakelen Over Op Zonnepanelen – Caravan-Hilton in Zeewolde: 9000 Zonnepanelen op de Caravanstalling by Energieplusdak – Asbest Eraf, Zon Erop: Dakvrienden Gaan Asbestdaken Vervangen Door Zonnepanelen by Essent – SamenZONderAsbest: Vervanging Asbestdaken Door Zonnedaken by Provincie Groningen
Erik van Erne zegt:
5 januari 2021 om 15:59 | Permalink
1 Miljoen Euro Extra Voor Sanering Asbestdaken In Provincie Overijssel