’s Werelds Eerste Elektrische 1-12 Ton Wals In Gebruik Genomen by BAM Infra
Geschreven op 26-4-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenBAM heeft ’s werelds eerste elektrische 10-12 ton wals gebouwd en in gebruik genomen. Een ouder model, dat aan revisie toe was, is in de werkplaats van het BAM materieelbedrijf in de afgelopen anderhalf jaar omgebouwd tot dit unieke, duurzame materieel.
Deze week is de uitstootvrije wals voor het eerst ingezet op een project voor de gemeente Almere. Vele andere projecten volgen snel. Met deze elektrische wals levert BAM een bijzondere bijdrage aan de klimaatdoelstelling van onze opdrachtgevers door schoner te bouwen.
Door de elektrische aandrijving stoot de wals geen CO2 en stikstof uit. Hierdoor is het mogelijk schoner te bouwen. Daarnaast is de wals een stuk stiller dan de huidige walsen. Waar het lastig is om zwaar materieel te elektrificeren, leent een wals zich daar beter voor. Die hoeft niet keer op keer een zware last te hijsen of continu te graven in een bouwput. De wals heeft alleen energie nodig om te rijden en te sturen, net als een personenauto. De wals is natuurlijk wel zwaarder dan een gemiddelde auto. Maar hoeft geen rijbereik van honderden kilometers te hebben om zorgeloos op de eindbestemming te komen.
Ten opzichte van de oorspronkelijke dieselmotor in deze carrosserie scheelt het zeven liter brandstof per uur. Wat zo’n 73 liter per dag is. Met de elektrische wals wordt zo’n 236 kilogram CO2 per dag bespaard. Op jaarbasis met 180 draaidagen is dat ruim 42.000 kilogram. Op volgeladen accu’s is de wals acht uur inzetbaar. Na drie tot vijf uur laden zijn de accu’s weer helemaal vol. Hierdoor kan BAM de wals dagelijks inzetten.
Waar er voor lichter materieel al wel elektrische alternatieven op de markt zijn, is dat voor zwaarder materieel niet het geval. Toch was de wens om deze stap te maken. Om een boost te geven aan onze duurzaamheidsambities en van onze klanten. Met de kennis van eigen mensen is deze elektrische wals in anderhalf jaar tijd ontworpen en gebouwd. Met recht een wereldprestatie!
Koob Bovenhuis, Manager van BAM Infra Materieel: “Het is ongelooflijk dat we dit voor elkaar hebben gekregen. Het geeft aan wat voor daadkracht en kennis onze mensen hebben. Wat anderhalf jaar geleden begon als een idee tijdens een strategiesessie met gebruikers is nu realiteit!”
Er is een groeiende vraag naar duurzame oplossingen. Daarom blijft het niet bij deze elektrische wals. Wij streven ernaar om op termijn een emissievrije asfaltset te hebben. Voor zwaarder materieel is bijvoorbeeld waterstof ook een mogelijke oplossing.
Ruud Miedema, projectleider bij gemeente Almere, zag de elektrische wals de eerste meters maken op zijn project: “De gemeente Almere is elke dag in touw om de stad te onderhouden, te repareren en te vernieuwen. Voor nu en in de toekomst. Al dit werk willen we zo duurzaam mogelijk doen. Dat betekent dat we zuinig omgaan met energie, gebruik maken van schone(re) energie en kiezen voor materialen die lang meegaan en opnieuw gebruikt kunnen worden. Dit doen we samen met BAM, die net als wij met passie werken aan een betere en mooie leefomgeving. Zo bouwen we samen verder aan onze groene en gezonde stad.”
Zie ook: Koninklijke BAM Groep Gaat Duurzaam Bouwen en Rijden, Maar Niet Te Vlug – Checklist Natuurvriendelijke Maatregelen Gebouwen by Vogelbescherming en BAM Utiliteitsbouw – Energy Wall: Energieleverend Geluidsscherm N470 bij Keijzershof Pijnacker Zuid by BAM Infra – De Energieweg N211 in Zuid-Holland: De Eerste CO2-Negatieve Weg by BAM Infra – De Wattway Solar Road: De Zonnepanelen Energiemat op de N401 bij Kockengen by BAM Infra – Het Keurmerk Bewuste Bouwers voor BAM, Ballast Nedam, Strukton en Volker Wessels – BAM Wonen Presenteert Energiezuinige Woningen op LiVIN – De Checklist Natuurvriendelijke Maatregelen aan Gebouwen by Vogelbescherming en BAM – Duurzaam Stadskantoor Escamp in Duurzaamste Wijk Nederland: Erasmusveld Den Haag by BAM – Energieneutrale Nul op de Meter Woningen van Lefier in Emmerhout en Emmermeer by BAM Wonen – Hof van Gerwen in Veldhoven: 34 Duurzame Nul op de Meter Koopwoningen by BAM Wonen – Opgewekt Wonen in Schilderskwartier Woerden: Nul Op De Meter Woningen by BAM Wonen
Erik van Erne zegt:
10 januari 2021 om 11:52 | Permalink
BAM Neemt ’S Werelds Eerste Hybride Sondeertruck In Gebruik
BAM Infra Nederland heeft de firma A.P. van den Berg, gespecialiseerd in hoogwaardige sondeerapparaten, gevraagd met een oplossing te komen om de nieuwe sondeertruck zo duurzaam mogelijk te maken. De oplossing is een hybride variant. De zware 4×4 vrachtwagen verplaatst zich over de weg met een schone dieselmotor die aan de hoogste emissie-eisen voldoet. Op locatie wordt hij elektrisch aangedreven om bodemonderzoek uit te voeren zonder uitstoot van schadelijke stoffen als CO? en stikstof. De nieuwe generatie sondeerwagen kan dankzij het accupakket circa negen uur werken. En de accu laadt op in circa vier tot zes uur. Ten opzichte van de oorspronkelijke sondeerwagen scheelt het ongeveer 50 liter brandstof per dag.
Sander den Blanken, directeur BAM Infraconsult: “We zijn er trots op dat we met deze gezamenlijke, innovatieve ontwikkeling een nieuwe impuls geven aan het emissieloos bouwen in Nederland. We willen hiermee onze strategische partners inspireren hierin mee te doen en onze opdrachtgevers verleiden de lat hoger te leggen wat betreft emissieloos bouwen en de waarde van duurzaamheid in tenders te verhogen. De urgentie is hoog en we zullen met elkaar moeten versnellen om de doelstellingen te bereiken.”
Erik van Erne zegt:
17 januari 2022 om 20:10 | Permalink
Elektrische Asfaltspreidmachhine by BAM
De samen met het Amsterdamse bedrijf New Electric en de Duitse leverancier Wirtgen omgebouwde dieselmachine beschikt nu over twee elektromotoren, een vast accupakket van 270 kilowattuur (kWh) en een wisselaccu met eveneens 270 kWh opslagcapaciteit.
Met beide accu’s samen kan de asfaltmachine een draaidag van 8 uur of meer mee. Op diesel had dezelfde machine dan 150 liter brandstof verstookt. Met een extra wisselaccu zijn langere draaidagen mogelijk, en dezelfde accu is ook in ander materieel inzetbaar. BAM nam in 2020 een eerste elektrische wals in gebruik. Het bouwbedrijf streeft er naar nog deze zomer asfalt aan te kunnen brengen met een set uitsluitend emissievrij materieel.
Hoewel BAM in het persbericht een wereldprimeur claimt, gaat de eer van de eerste asfaltspreidmachine op accu in Nederland vermoedelijk naar concurrent KWS (onderdeel VolkerWessels). KWS kondigde al eind 2020 de bouw van deze elektrische machine aan en berichtte in juli 2021 dat hij gebruiksklaar was. Primeur of niet, mooie prestatie van BAM. En extra mooi dat het een machine van een andere leverancier, gerealiseerd met andere elektrificatiespecialisten betreft. Des te groter de kans dat we de komende jaren snel veel meer emissievrije en geluidsarme asfaltmachines gaan zien.
Zie ook: Subsidie Uitstootvrij Bouwmaterieel: Kabinet Wil Meer Schone Meer Schone Machines In De Bouw
Erik van Erne zegt:
23 februari 2022 om 20:08 | Permalink
Eerste Elektrische Tandem Trilwals Ter Wereld In Gebruik Genomen by Dura Vermeer
Bestaande elektrische walsen zijn vaak conventionele machines waarbij de dieselmotor vervangen is door een elektromotor met accupack. Een mooie duurzame stap vooruit, maar om haar duurzaamheidsambities waar te maken wilde Dura Vermeer verder verduurzamen. Samen met Green Road Equipment en Motrac ontwikkelde Dura Vermeer daarom een wals met een compleet elektrische rij- en trilaandrijving. De elektrische aandrijvingen zorgen ervoor dat er geen energie meer verloren gaat in de omvorming van elektrische energie naar hydraulische energie. Oftewel, minder energie voor dezelfde productie. Dankzij het efficiënte energiegebruik kan de elektrische wals een volle werkdag draaien op één acculading.
Om de verduurzaming van materieel extra kracht bij te zetten is bij de elektrificatie gekozen om een zeven jaar oude wals een tweede leven te geven door deze om te bouwen. De trilwals wordt de komende periode uitvoerig getest en wordt vanaf medio maart ingezet bij de asfalteerwerkzaamheden van Dura Vermeer.
De ontwikkeling van deze elektrische trilwals sluit aan bij de duurzaamheidsmissie van Dura Vermeer: in 2030 draagt iedere oplossing bij aan een gezonder en groener Nederland, waarbij we ons onder andere richten op “uitstoot op 0”. Adriaan de Jong, directeur bij Dura Vermeer: ‘Met de ingebruikname van deze volledig elektrisch aangedreven trilwals zet Dura Vermeer opnieuw grote stappen om versneld volledig emissieloos te asfalteren. Dit is inmiddels onzae tweede machine op onze weg naar een compleet elektrische asfaltset en hier blijven we op versnellen.’
Zie ook: Drie Elektrische Drieroller Walsen by KWS van VolkerWessels – ’s Werelds Eerste Elektrische 1-12 Ton Wals In Gebruik Genomen by BAM Infra