‘s Werelds Eerste Bio-Asfalt Fietspad op Campus Wageningen University & Research (WUR)
Geschreven op 28-6-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenMooi hoor. ’s Werelds eerste bio-asfalt fietspad op basis van lignine op de campus van Wageningen University & Research (WUR) is in gebruik genomen. Het fietspad is ingedeeld in drie gemarkeerde proefvlakken waarin verschillende duurzame lignine-samenstellingen zijn opgenomen.
Lignine geeft hout, gras en stro, zijn stevigheid en zorgt voor de resistentie tegen microbiële afbraak. Er is volgens Wageningse onderzoekers voldoende lignine beschikbaar om alle bitumen in asfalt op termijn te kunnen vervangen.
Jaarlijks wordt er in Nederland tien miljoen ton asfalt geproduceerd waarvoor zo’n 400.000 ton bitumen uit aardolie nodig is. De asfaltindustrie is al jaren op zoek naar duurzame alternatieven, waarvan er inmiddels enkele zijn ontwikkeld. Onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research hebben nu ontdekt dat het duurzame bindmiddel lignine uit plantaardige biomassa een zeer interessante alternatieve bron is voor bitumen.
Het biopolymeer lignine werkt als een thermoplast en bindt asfaltbestanddelen aan elkaar. In het bio-asfalt wordt gewerkt met een gepatenteerde formulering waarin 50% lignine en 50% bitumen is verwerkt. Bijkomend voordeel is dat het asfalt hierdoor bij 130 graden in plaats van 180 graden Celsius kan worden verwerkt. Dit geeft een enorme milieuwinst.
Zie ook: Wageningen University & Research: WUR 100 Jaar in 2018 - Fietspad in Lab op Straat met 100% Gerecycled HERA Asfalt by KWS Infra van VolkerWessels – ’s Werelds Eerste Bio-Asfalt Fietspad op Campus Wageningen University & Research (WUR) – Zonnefietspad SolaRoad: Het Eerste Energie Opwekkende Fietspad van Nederland by Ooms – Tweelaags Zeer Open Asfalt Beton (ZOAB) van Hergebruikt Asfalt by KWS Infra van VolkerWessels – PlasticRoad by KWS Infra van VolkerWessels: De Duurzame Weg van Gerecycled Plastic – Proefvak in Ouderkerk aan den IJssel met Deklaag van 100% Gerecycled HERA Asfalt by KWS Infra van VolkerWessels - Van Afval Naar Asfalt (VANA): Fietspaden met Cellulose uit Gebruikt Toiletpapier by CirTec