google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Rietveldprijs 2020: Welk Utrechts Architectuurproject Wint De Rietveldprijs 2020?

Geschreven op 28-2-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen, Design Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 20 oktober 2020: De jury van de Rietveldprijs 2020 heeft bekendgemaakt welke acht Utrechtse projecten zijn genomineerd. 

Er kan gestemd worden op de publieksprijs en er is een juryprijs.

In de nieuwbouwlocatie Veemarkt staat een bijzonder gebouw met dertig superlofts. De woningen zijn in vijf formaten en prijsklassen gerealiseerd, met als resultaat een grote diversiteit aan woningen en bewoners.

Het gebouw van vijf verdiepingen bestaat uit een vast betonskelet met daarbinnen lofts die de bewoners zelfstandig konden invullen. Geen twee appartementen zijn hetzelfde, want de eigenaren kregen niet alleen de vrijheid om de ruimte zelf in te delen of een bestaande plattegrond aan te passen, maar ook om de buitengevel te bepalen.

Het samenspel van het vaste betonskelet met de maatwerkgevels levert een stoer maar dynamisch gebouw op. De verschillende entrees, balkons en raampartijen geven het geheel een levendig aanzien

2 september 2020: Utrechters kunnen stemmen op een van de genomineerde projecten van de Rietveldprijs 2020. Het project met de meeste stemmen wint de DUIC Publieksprijs.

De jury maakte eerder deze zomer de acht projecten bekend die kans maken op het winnen van de Rietveldprijs. Deze architectuurprijs is in het leven geroepen ter bevordering van de kwaliteit van de bebouwde omgeving.

De genomineerde projecten verschillen erg van elkaar. Wat wel overeenkomt is dat ze tussen 2017 en 2020 zijn gerealiseerd. Bij de vorige editie werd de Werkspoorkathedraal uitgeroepen tot winnaar van de Rietveldprijs, zowel door de jury als door het publiek.

Utrechters kunnen tot 1 november hun stem uitbrengen. De genomineerden van dit jaar zijn de overkapping bij busstation Leidsche Rijn Centrum, het onlangs gerenoveerde Anatomiegebouw, de fietsenstalling onder het Stationsplein, de restauratie van patiowoning Ridderhofstad, Superlofts Blok Y Veemarkt, CPO Kavel A Veemarkt, Hof van Cartesius en Kubuseiland Terwijde.

19 augustus 2020: De jury van de Rietveldprijs 2020 heeft bekendgemaakt welke acht Utrechtse projecten zijn genomineerd.

Op de lijst staan onder andere de overkapping bij busstation Leidsche Rijn Centrum, het onlangs gerenoveerde Anatomiegebouw en de fietsenstalling onder het Stationsplein.

De Rietveldprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een Utrechts bouwproject. “Daarbij telt de kwaliteit van het project zelf, maar ook de bijdrage die het levert aan de beleving en bruik­baarheid van de stad”. Projecten die de prijs in het verleden wonnen zijn onder meer TivoliVredenburg en de Werkspoorkathedraal.

De genomineerden van dit jaar zijn volgens de jury acht zeer diverse projecten in Utrecht. Naast de drie bovengenoemde projecten maken ook de restauratie van patiowoning Ridderhofstad, Superlofts Blok Y Veemarkt, CPO Kavel A Veemarkt, Hof van Cartesius en Kubuseiland Terwijde kans op de architectuurprijs.

De acht genomineerde projecten worden als volgt door de jury omschreven: “Een gastvrije ondergrondse fietsenstalling, een lichtgewicht busstation als een kathedraal, een inspirerend werkensemble van hergebruikte bouwmaterialen, een landschappelijk wooneiland met 45 kubuswoningen, een zorgvuldig gerestaureerd anatomiegebouw met tien in de kap verstopte woningen en drie woongebouwen: een ruimtelijk particulier woonhuis in en onder een historisch huisje, een drager-inbouwflat met ‘superlofts’ en een door bewoners zelf ontwikkeld woonensemble om een groene oase.”

De genomineerden komen niet alleen in aanmerking voor de Rietveldprijs 2020, ze maken ook kans op de DUIC Publieksprijs. Beide prijzen worden dit najaar uitgereikt.

28 februari 2020: In 2020 wordt voor de 16e keer de Rietveldprijs uitgereikt. De prijs die is vernoemd naar Gerrit Rietveld wordt tweejaarlijks toegekend aan een architectonisch, stedenbouwkundig of landschappelijk project in Utrecht.

Daarbij telt de kwaliteit van het ontwerp, maar ook de bijdrage die het project levert aan de stad. Wat wordt de opvolger van de Werkspoorkathedraal, de laatste prijswinnaar in 2017?

Iedereen kan gebouwen en andere projecten in de openbare ruimte aanmelden die meedingen naar de prijs: bewoners, gebruikers, eigenaars, ontwerpers en geïnteresseerden. Voor de Rietveldprijs 2020 komen projecten in aanmerking die in 2017, 2018 en 2019 zijn opgeleverd binnen de gemeente Utrecht. Aanmelden kan tot en met 31 maart 2020 via het aanmeldformulier.

De jury voor de komende editie van de Rietveldprijs is ook al bekend. Voorzitter wordt architect Marlies Rohmer, in Utrecht onder meer bekend van het Casa Confetti op de Uithof. De overige juryleden zijn Machiel Spaan, Alenca Mulder en Marit Overbeek. Zij duiken in het voorjaar in de bouwoogst van de afgelopen drie jaar. Eind mei maken ze bekend welke projecten genomineerd zijn voor de Publieksprijs.

In het najaar wordt de winnaar bekend gemaakt. Vanaf de zomer kan er gestemd worden voor de DUIC Publieksprijs, die tegelijk met de juryprijs zal worden uitgereikt.

Sinds 1 januari 2020 heeft de Stichting Rietveldprijs een nieuw bestuur. Nadat de prijs in 2019 niet is uitgereikt, maakt de stichting een voortvarende doorstart zodat dit jaar de prijs weer kan worden toegekend. Voorzitter is Annemiek Rijckenberg, penningmeester Danny Wijnbelt en secretaris Els Leicher. Paul Splinter zorgt voor communicatie, Mark Hendriks en Arjan den Boer voor de publicatie, en Martine Leroi voor de begeleiding van de jury.

De Utrechtse architect Gerrit Rietveld was een voorstander van ‘eigentijdsheid’ en vernieuwing. Volgens hem bracht elke tijd een geëigende en specifieke bouwkunst tot stand. Niet voor niets draagt de Utrechtse architectuurprijs – die ook de eigentijdse bouwkunst onder de aandacht wil brengen.

Gerrit Rietveld heeft zijn bureau altijd in Utrecht gehad. Een groot deel van zijn werken is in Utrecht gebouwd, zoals de woningbouw aan de Erasmuslaan en de Schumannstraat en in Hoograven en Kanaleneiland. Hij ontwierp winkelpuien in de binnenstad, een garagewoning aan de Waldeck Piermontkade en het wereldberoemde Unesco-monument Rietveld-Schröderhuis. Gerrit Rietveld was een veelzijdig kunstenaar.Hij bouwde villa’s, openbare gebouwen, een fabriek en realiseerde volkshuisvestingsprojecten. Ook als stedenbouwkundige is Rietveld werkzaam geweest.

De Rietveldprijs beperkt zich niet tot een specifieke vorm van architectuur, maar honoreert bijdragen aan de gebouwde omgeving in brede zin. De ‘eigentijdsheid’ van Rietveld blijft tot de verbeelding spreken van professionals en publiek. De Stichting Rietveldprijs is niet ingesteld om het erfgoed van de architect Rietveld te beheren of onder de aandacht te brengen. De stichting associeert zich graag – met instemming van de familie – met het gedachtegoed van Rietveld.

Fragment uit een lezing van Gerrit Rietveld in het Centraal Museum: “Om als overgang en als studie even geheel vrij van traditie te komen, pril en zuiver genoeg om de achtergrond en voedingsbodem te kunnen zijn voor het nieuwe leven, moesten heel wat idealen worden bezongen en hartgrondig weer worden afgeleerd. De Stijl en Bauhaus hebben hieraan veel gedaan. De Stijl ging haast wetenschappelijk op zoek naar de elementen van het zien.

“Wij probeerden om de allereenvoudigste dingen te vinden, de ondeelbare gezichtsindrukken, wij ontleedden het witte licht in drie kleuren, waarvoor ons oog gevoelig is, en wij vonden dat de indruk rood een ondeelbare indruk was en dus een zuiver primair en elementair gevoel. Met die gevoelens werkten wij.”

Één Reactie

 1. Erik van Erne zegt:

  28 februari 2020 om 14:24 | Permalink

  Rietveld Schröderhuis (Rietveld Schröder House) by UNESCO/NHK

  The Rietveld Schröder House in Utrecht was commissioned by Ms Truus Schröder-Schräder, designed by the architect Gerrit Thomas Rietveld, and built in 1924. This small family house, with its interior, the flexible spatial arrangement, and the visual and formal qualities, was a manifesto of the ideals of the De Stijl group of artists and architects in the Netherlands in the 1920s, and has since been considered one of the icons of the Modern Movement in architecture.

  The house is in many ways unique. It is the only building of its type in Rietveld’s output, and it also differs from other significant buildings of the early modern movement, such as the Villa Savoye by Le Corbusier or the Villa Tugendhat by Mies van der Rohe. The difference lies in particular in the treatment of architectural space and in the conception of the functions of the building. Many contemporary architects were deeply influenced by the Schröder house and this influence has endured up to the present.

  The quality of the Rietveld Schröderhuis lies in its having produced a synthesis of the design concepts in modern architecture at a certain moment in time. Part of the quality of the house is the flexibility of its spatial arrangement, which allows gradual changes over time in accordance with changes in functions. At the same time the building has also many artistic merits, and its visual image has strongly influenced building design in the second half of the 20th century. The interiors and furniture are an integral part of its design and should be given due recognition.

  The Rietveld Schröderhuis was located on the edge of the city of Utrecht close to the countryside, at the end of a 20th century row of houses. It was built against the wall of the adjacent brick house. The area beyond the house remained undeveloped, because it contained 19th century Dutch defence lines, which were still in use at the time.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (675)
 • Agenda (3.216)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (115)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (831)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (511)
 • Design (236)
 • Dieren (177)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.341)
 • Educatie (348)
 • EEN-Armoede (251)
 • Energie en Besparing (3.501)
 • Europa (29)
 • Evenementen (197)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (308)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (31)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (322)
 • Iets anders (381)
 • Int. Samenwerking (191)
 • Investeren (136)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.686)
 • Licht (385)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (170)
 • Milieu (749)
 • MVO (109)
 • Natuur (757)
 • Nederland (26)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (228)
 • Vakantie (83)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.482)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (302)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Zonnepark Havenbedrijf Moerdijk Met 18.570 Zonnepanelen by ENGIE En Port Of Moerdijk
 • E-Magazine SCHOON Gelanceerd Op Klimaatdag 2020: Toekomst Klimaatmasters 2020
 • Aanleg Ecoduiker Onder De A6 bij Anthony Fokkerweg by Provincie Flevoland
 • Talgo Unveils Hydrogen Powered Propulsion Vittal Train System
 • Plan Voor 300 Voetbalvelden Aan Zonnepanelen Langs Landingsbanen Schiphol Airport
 • Eerste Collectieve Zonnestroomproject Huurders Rijnhart Wonen Leiderdorp by Greenchoice
 • Elektrische Auto’s Met Subsidie Megatest by ANWB Autotest
 • Zonnepark A28 Balkendwarsweg Nabij Afrit 33 In Assen by RVB
 • Zonnedak Met 48.040 Zonnepanelen Op Hoofdkantoor Tommy Hilfiger in Venlo by IZEN
 • Nieuwe Elektrische Poolauto’s Voor Medewerkers Provincie Utrecht: Skoda E-Citigo
 • Subsidie Voor Energietransitie In Provincie Utrecht
 • Blue Innovation Awards: De Genomineerden Zijn Bekend by De Blauwe Cluster
 • De Elektrische Veegmachine e-Swingo In Rotterdam
 • Fietsfeiten Nieuwe Inzichten: Gebruik Elektrische e-Fiets Fors Gestegen by KiM
 • Give Prominence to Practice Tests and You Will Score Over 800 Points in CompTIA 220-1001 Exam
 • De Omgevingsvisie Limburg: Gezond En Duurzaam Limburg by Provincie Limburg
 • Sligro Gaat met Solar Train Stadsdistributie Verzorgen by Trens Solar Train
 • Slibdepot In De Krim Wordt Zonnepark by Pure Energie
 • Groen Licht Voor Zonnepark Bankhoef In Wychen by Pure Energie En ECL
 • Drijvend Zonnepark Met 40.000 Zonnepanelen Op Zandwinplas Balderhaar by GroenLeven
 • Links

  Milieunet op..