Rheinzink: Cradle to Cradle Certified Titaanzink en de Libeskind-Villa by Daniel Libeskind
Geschreven op 7-5-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenRHEINZINK en architect Daniel Libeskind werken samen aan een duurzame villa die als een bouwpakket in en uit elkaar kan worden gehaald.
Het plan van Daniel Libeskind is dan ook om met deze villa de wereld rond te trekken als voorbeeld van duurzaam bouwen.
Het prototype van de villa met een oppervlakte van ruim 500 meter wordt gebouwd in Duitsland en gaat dienst doen als ontvangsruimte van RHEINZINK.
Echt goedkoop is dit duurzame hoogstandje niet. Voor een bedrag zo tegen de 3 miljoen euro heeft u er al één. Te bestellen bij Proportion. Op die website kunt u de Libeskind-Villa ook even uit alle hoeken en standen bekijken.
7 mei 2009: RHEINZINK, fabrikant van titaanzink voor de bouw, heeft als eerste metaalfabrikant ter wereld een Cradle-to-Cradle (C2C) Silver certificering. Michael Braungart, bedenker van de C2C-filosofie, onderstreepte onlangs het belang van zink in ons leefmilieu: “Een tekort aan zink heeft negatieve gevolgen voor de volksgezondheid.” Momenteel loopt er een pilot vanuit het ministerie van VROM met Michael Braungart waarin wordt gekeken of het product zink in het algemeen past in het duurzaamheidsbeleid van de overheid.
Uit onderzoek van TNO blijkt dat Rheinzink dakgoten minimaal 75 jaar mee gaan. Hierna kan de goot in zijn geheel worden omgesmolten en weer 75 jaar dienstdoen als dakgoot. Jaarlijks wordt het C2C certificaat herzien en beoordeeld. Op basis van de adviezen van MBDC, de certificeringsinstantie van de grondleggers van de C2C-filosofie, William McDonough en Michael Braungart, werkt RHEINZINK naar een nog hoger niveau. Zo wordt bijvoorbeeld het gebruik van groene stroom nog in kaart gebracht.
De basis van C2C is dat alle materialen zonder kwaliteitsverlies en restproducten kunnen worden gebruikt, in een nieuw product. In tegenstelling tot de term recycling is de basis van C2C dat het materiaal minimaal zijn oorspronkelijke waarde terugkrijgt in een nieuwe toepassing (upcycling) en niet op een andere, laagwaardige manier wordt toegepast (downcycling). Door het sluiten van deze technische of biologische kringloop wordt afval en vervuiling van het milieu voorkomen. Voorwaarde is dat het materiaal tijdens het gebruik, hergebruik en nieuwe toepassing geen giftige stoffen mag verspreiden. Bron: Rheinzink via Coebergh