Paviljoen Circl aan de Zuidas in Amsterdam: Circulair Bouwen by ABN AMRO
Geschreven op 9-9-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenUpdate 12 oktober 2021: Circl, het duurzame paviljoen van ABN AMRO, ontvangt van de Urban Land Institute (ULI) een ULI Award for Excellence.
De prijsuitreiking vindt plaats op de herfstbijeenkomst van ULI in Chicago. De ULI Awards for Excellence worden al vanaf 1979 periodiek toegekend voor ontwikkelingsinspanningen in de private, publieke en non-profitsector.
Er zijn negen winnaars verkozen en vijf eervolle vermeldingen toegekend door een multidisciplinaire jury met brede ervaring in vastgoed en landinrichting, waaronder ontwikkeling, financiering, planning, stedelijk ontwerp, architectuur, en landschapsarchitectuur.
Circl ontving lof voor ‘de baanbrekende duurzaamheidsaanpak, waarmee in aansluiting op de principes van de circulaire economie een volledig emissievrij pand gebouwd is, dat wereldwijd als educatief middel voor ontwikkelaars kan dienen.’
Merijn van den Bergh, Circl: ‘We zijn zeer trots op de onderscheiding door het ULI. Wat een geweldige aanmoediging om verder te blijven investeren in betere en gezondere gebouwen, en CO2-emissies nog verder terug te dringen.’
Het in 1936 opgezette ULI is een non-profit instelling voor onderwijs en onderzoek. In 2020 won Circl de ULI Europe Award for Excellence, waardoor het initiatief dit jaar automatisch meedong naar een ULI Global Award for Excellence.
30 oktober 2020: Paviljoen Circl heeft de European Urban Land Institute Award gewonnen. Circl werd door de jury geroemd om haar innovatieve principes in de circulaire economie.
Bij het kiezen van de winnaar werd met verschillende aspecten rekening gehouden. De juryleden vonden dat Circl als ‘first mover’ erin geslaagd is om een breed scala aan duurzame elementen samen te brengen in een nieuwe beweging in de vastgoed sector. Petran van Heel, sector banker Bouw en Vastgoed bij ABN AMRO over het winnen van de prijs: “We zijn erg trots op het winnen van deze Award. Het laat zien dat we op de goede weg zitten. Ik denk dat het ook een onderscheiding is om iedereen aan te moedigen om de grenzen te blijven verleggen voor betere en gezondere gebouwen en het verminderen van de CO2-uitstoot. Als zodanig is het een onderscheiding, niet voor wat er is gedaan, maar voor wat we nog moeten doen.”
En dat zijn juist de punten die de jury mee heeft genomen in haar overweging. Het jury commentaar zegt daarover: “In deze nieuwe duurzame aanpak is het gebouw een ware inspiratiebron en blijft de bredere gemeenschap betrekken en onderwijzen, zowel nationaal als internationaal, waardoor de weg wordt geëffend voor duurzamere projecten, en misschien nog belangrijker, het promoten van meer maatschappelijk verantwoord ondernemen in onze branche.”
9 september 2017: De circulaire ontmoetingsplaats van ABN AMRO op de Zuidas in Amsterdam is officieel geopend. Paviljoen Circl is door ABN AMRO circulair ontwikkeld en gebouwd om de opgedane kennis te delen en klanten goed over circulariteit te kunnen adviseren.
Circl is een nieuw paviljoen aan de Amsterdamse Zuidas. Een plek die ABN AMRO heeft gecreëerd om de opgedane kennis over circulariteit te delen en klanten daar goed over te kunnen adviseren. En verbinding te maken. Met klanten, collega’s, belangstellenden, buurtbewoners, voorbijgangers. Een gebouw dat volgens duurzame en circulaire principes is gebouwd. Circl is energiezuinig en demontabel ontworpen, om zo min mogelijk impact op de planeet te maken. Veel onderdelen van Circl hebben al een leven achter de rug. Andere grondstoffen – van het hout van de constructie tot het aluminium van de gevelpanelen – kunnen in de toekomst worden hergebruikt. Circl is bovendien een living lab, waar iedereen met goede ideeën over duurzaamheid en circulariteit de ruimte kan krijgen. Circl is een plek om te leren, te inspireren, maar vooral om te verbinden.
In een circulaire economie staat hoogwaardig hergebruik van materialen centraal en bestaat er nauwelijks afval. In de ontwerpfase is nagedacht over montage in de bouw en demontage na gebruik. Bijna alle gebruikte materialen in Circl zijn eerder gebruikt, demontabel en opnieuw te gebruiken. ABN AMRO heeft met haar medewerkers 16.000 oude spijkerbroeken ingezameld, die als isolatiemateriaal in het plafond zijn verwerkt. De houten vloer bestaat uit afvalhout afkomstig van barkrukken tot oude kloostervloeren. De vergaderruimtes zijn omgeven met kozijnen die zorgvuldig zijn gedemonteerd uit oude kantoren die zijn gesloopt. Het meubilair in Circl is eerder door ABN AMRO gebruikt en hersteld. Op het dak liggen 500 zonnepanelen die voor energie zorgen. In het pand wordt geen wisselspanning maar gelijkstroom gebruikt, zodat energieverlies door omzetting beperkt wordt.
In Circl zijn naast vergaderruimtes een restaurant, een rooftop bar en een expositieruimte gevestigd. Allen openbaar toegankelijk. Het circulaire karakter gaat verder dan het gebouw alleen. Medewerkers van Circl dragen bedrijfskleding gemaakt van oude petflessen en in de horeca werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
De Rijksoverheid wil dat de Nederlandse economie in 2050 volledig draait op herbruikbare grondstoffen. Het is een lange en uitdagende weg, maar ABN AMRO heeft er vertrouwen in dat Nederland de eerste volledige circulaire economie gaat vormgeven. Een (tussen) doelstelling is een daling van 50 procent in het gebruik van primaire grondstoffen tot 2030. Het wordt een flinke uitdaging om bij een gelijk bouwvolume een daling van 30 miljoen ton primair bouwmateriaal te realiseren tot 2030. Al het bouwafval zal als circulaire input moeten dienen, van steen tot gruis. Het is van belang dat de overheid, het bedrijfsleven en consumenten zich daar gezamenlijk voor inzetten.
De bouw- en vastgoedsector is een grondstof en energie intensieve sector. Dat zijn twee punten die het verschil maken bij verduurzaming. Met het hergebruiken of upcyclen van (bouw)afval, meer biomassa toepassingen en het circulair bouwen, vermindert de uitstoot en wordt minder beslag gelegd op schaarse grondstoffen. Met de bouw van Circl heeft ABN AMRO ervaren welke kansen daar liggen, hoeveel creativiteit en oplossingen er al bestaan, maar ook waar de praktijk weerbarstig is.
ABN AMRO heeft haar ervaringen vastgelegd in het rapport Toekomstbestendig vastgoed bouwen: Aan de slag met circulaire verdienmodellen (PDF). Ook beschrijft de bank haar visie op kansen die de circulaire economie biedt in de bouw- en vastgoedsector en nieuwe verdienmodellen daarin. Zie ook: Circl, the Making Off
Circl zit bomvol verhalen, van hergebruikte materialen en historische meubelstukken tot circulaire businessmodellen. In deze rondleiding door het team kom je alles te weten. Elke maandag en woensdag tussen de middag vinden de rondleidingen plaats. De tour wordt standaard gegeven in het Nederlands en is op open inschrijving voor iedereen.
Zie ook: Hoofdkantoor ABN AMRO Bank Ontvangt BREEAM Excellenct Certificaat In-Use: Gebouw, Gebruik en Beheer – HSBC en ABN AMRO scoren hoog bij klimaataanpak – ABN AMRO gaat elektrische Mini inzetten als poolauto voor personeel – Amsterdam Region, a Metropolitan & Sustainable Area – The Beacon aan Amsterdamse Zuidas: Een Duurzaam Gebouw by Arcadis en CallisonRTKL – The Edge Zuidas, Amsterdam by OVG: World’s Most Sustainable Office Building – Het Nieuwe Duurzame Kantoor van Deloitte en AKD: Kenniskwartier op de Zuidas Amsterdam – NextEnergy 2011: De Zuidas Solar Challenge gaat voor 3000m2 Zonnepanelen – Motel One aan de Zuidas in Amsterdam met BREEAM Excellent Certificaat by ZZDP en COD – Nuon opent Koudecentrale in Amsterdam Zuidoost – BouwCirculair Congres 2017: Van Netwerk Betonketen naar BouwCirculair
Amsterdam Wint World Smart City Award Voor Circulaire Economie – Circular Commitment Event #2 in de Metropoolregio Amsterdam – Amsterdam Circulair: Een Visie en Routekaart Voor de Stad en Regio – Paviljoen Circl aan de Zuidas in Amsterdam: Circulair Bouwen by ABN AMRO – The Circulair Design Award: Circulair Interieur & Product Design by Rabobank and Desko – The Circular Design Challenge by OpenIDEO
BlueCity Surfing the New Blue Economy in Tropicana Rotterdam: Bring Balance Back – De Blauwe Economie Versie 2.0 by Gunter Pauli – TED Talks: The Blue Economy System Design by Gunter Pauli – De BlueCity Circular Challenge: Uitvinders en Reststromen Gezocht – Blauwe Economie in Almere: In Gesprek met Gunter Pauli, oprichter van de Blauwe Economie
Groene Dromen: Cradle to Cradle – Een Circulaire Economie by VPRO Tegenlicht – Één Zwaluw Voorspelt Veel Goeds: Resultaten Onderzoek Business Modellen Circulaire Economie – Duurzaam Denken Doen: Inspiratieboek voor onze Gezamenlijke Toekomst by Jan Jonker – Nieuwe Business Modellen by Jan Jonker: Samen Werken aan Waardecreatie