google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Panorama Lokaal Ontwerpprijsvraag: Impuls Voor Stadsranden by College van Rijksadviseurs

Geschreven op 24-10-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 25 september 2020: De zeven winnaars van Panorama Lokaal, de ontwerpprijsvraag die de randen van de stad wil klaarmaken voor de toekomst, zijn bekend gemaakt op 24 september 2020. 

Dit zijn de winnaars:
Emmen, Bargeres: Gevonden landschap
Het team van berte daan landschap, Territoria, Jan Martijn Eekhof stedenbouw en Interra bivakkeerde een week in Bargeres om de wijk te leren kennen. Het plan is gebaseerd op het zichtbaar maken van de rijkdom in de ondergrond.

Rotterdam, Beverwaard: Het Kookboek
Zuzane Jancovicova, Agate Kalnpure en Matthew Cook hebben een kookboek gemaakt met nieuwe smaken en recepten voor de Beverwaard. Hiermee willen ze een gezonde, veerkrachtige en klimaatbestendige stadsrand bereiden. Het team heeft veel aandacht voor sociale interactie met bewoners.

Den Helder, Julianadorp: De gouden Zomen van ONS Julianadorp
FABRICations en Mandaworks maakte voor Julianadorp een plan, geïnspireerd op de Japanse Kintsukuroi techniek: het repareren van gebroken keramiek met goud. Dit vanuit de overtuiging dat de sporen van breuk bijdragen aan de schoonheid van een voorwerp. Het team vertaalde dit naar Julianadorp.

Westervoort, Mosterdhof: Wijk aan de Dijk – Mosterdhof 2050
Barzilay + Ferwerda, Veenenbos en Bosch, Diep en Endule maakte een kookboek voor de Mosterdhof. De rode draad in dit plan is verduurzaming van wijk en woningen en investeren in de leefbaarheid.

Haarlem, Schalkwijk: Waddenbuurt Commons
AP+E, DMAU en De Waag beantwoorden de vraag ‘Hoe verbeteren we een buurt waar de helft van de gebouwen op de slooplijst staat?’ door de dreiging van sloop om te zetten naar een kans voor de buurt. Ze maken er nieuwe plekken om te wonen, werken, leren en ontmoeten.

Tilburg-Noord: Mozaïek Tilburg-Noord
Het plan van Ruimtevolk en Witteveen+Bos kan de wijk veranderen van een monotone stadswijk in een rijk mozaïek, passend bij de kansen en vragen die elke specifieke locatie heeft. Het omvat een strategie die opgaven, partijen, projecten én gebieden koppelt.

Vlaardingen, Westwijk: Westwijk Rooted
FLUX landschape architecture, Shift architecture urbanis, Bureau Stadsnatuur, Acacia water en Except verbinden met het plan de wijk met het wederopbouwverleden, de natte ondergrond, het naastgelegen polderlandschap, het nieuwe metrostation en natuurlijk met de bewoners.

9 september 2020: Op donderdag 24 september is online de uitreiking van de prijsvraag Panorama Lokaal en ‘s middags is er een Panorama talkshow.

7 februari 2020: De deelnemende teams aan de Panorama Lokaal prijsvraag zijn bekend. De teams die zijn geselecteerd voor de ontwerpfase van Panorama Lokaal zijn vandaag bekend gemaakt.

De jury’s hebben per gemeente drie teams geselecteerd. Deze teams gaan de komende maanden aan de slag om nieuwe energie te geven aan de wijken Mosterdhof in Westervoort, Bargeres in Emmen, Haarlem Schalkwijk, Julianadorp in de gemeente Den Helder, Rotterdam Beverwaard, Tilburg-Noord, Westwijk in Vlaardingen.

Maar liefst 147 teams hadden zich ingeschreven voor Panorama Lokaal. Het College van Rijksadviseurs is onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen.

“Het aantal inzendingen en de uitstekende motivaties geven veel vertrouwen. De krachtige coalities van gemeenten, woningbouwcorporaties en andere partijen kunnen nu – samen met de ontwerpteams – echt aan de slag met de noodzakelijke vernieuwing van deze wijken,” aldus Rijksbouwmeester Floris Alkemade.

De geselecteerde teams gaan komende week aan de slag. Ze starten met een kick of bijeenkomst op 13 februari, waar ze kennis maken met de lokale coalities en initiatiefnemers. Daarna gaan zij – onder andere tijdens ateliersessies in de wijken – aan de slag met hun plannen. Eind april leveren ze hun voorstellen in, waarna ze in mei hun ideeën presenteren aan een lokale jury. De winnaars van de zeven prijsvragen worden op 24 juni bekend gemaakt.

21 januari 2020: De inschrijving voor de prijsvraag Panorama Lokaal is gesloten. Meer dan 140 aanmeldingen zijn binnengekomen, verdeeld over de zeven locaties.

De initiatiefnemers van Panorama Lokaal zijn blij met de grote respons van teams die aan de slag willen gaan om deze wijken en het buitengebied toekomstbestendig te maken.

Nu zijn de leden van de jury aan zet. Per locatie selecteert een lokale jury – onder leiding van een lid van het College van Rijksadviseurs – drie teams. Teams krijgen uiterlijk 6 februari bericht of ze wel of niet zijn geselecteerd. De geselecteerde teams ontvangen ook een uitnodiging voor de kick off bijeenkomst op 13 februari 2020 in Villa Jongerius in Utrecht.

De ontwerpfase van Panorama Lokaal gaat op 13 februari van start. Hiervoor ontvangen alle geselecteerde teams een uitnodiging. Ook de lokale coalities – die de prijsvragen hebben uitgeschreven – zijn hierbij aanwezig.

Het programma biedt ruimte om met elkaar kennis te maken. Naast een plenair programma met onder meer Rijksbouwmeester Floris Alkemade, Anke van Hal (Nyenrode Business University), Maarten van Poelgeest (AEF – slim financieren) en Hans Boutellier (Verwey Jonker Instituut – improvisatiemaatschappij) zijn er parallelsessies met relevante thema’s over energie, mobiliteit, biodiversiteit en natuur en betrokkenheid van bewoners.

9 december 2019: Architecten, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en andere creatieve denkers kunnen zich vanaf vandaag inschrijven voor Panorama Lokaal: zeven ontwerpprijsvragen om woonwijken klaar te maken voor de toekomst.

In Bargeres in Emmen, Haarlem Schalkwijk, Julianadorp in de gemeente Den Helder, Rotterdam Beverwaard, Tilburg Noord, Westwijk in Vlaardingen en Mosterdhof in Westervoort kunnen ontwerpteams aan de slag om nieuwe energie te geven aan de randen van de stad.

Deze zeven locaties zijn heel herkenbare wijken. Gebouwd in de jaren 60, 70 en 80 aan de rand van stad en groen. Wijken waar veel mensen zich thuis voelen. Het is de plek waar ze wonen en leven. Hun hart ligt er. En het klopt er. De wijken van toen kloppen alleen niet meer met de wensen van nu. We willen energiezuinige, passende en betaalbare woningen.

Klimaatbestendige en leefbare wijken. En beter gebruik van het omringende groen. Dankzij hun ruime opzet en ligging aan de rand van het buitengebied, liggen er in deze wijken veel kansen om ze toekomstbestendig te maken.
Architecten, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en andere creatieve denkers kunnen zich vanaf vandaag inschrijven voor Panorama Lokaal: zeven ontwerpprijsvragen om woonwijken klaar te maken voor de toekomst. In Bargeres in Emmen, Haarlem Schalkwijk, Julianadorp in de gemeente Den Helder, Rotterdam Beverwaard, Tilburg Noord, Westwijk in Vlaardingen en Mosterdhof in Westervoort kunnen ontwerpteams aan de slag om nieuwe energie te geven aan de randen van de stad.

Deze zeven locaties zijn heel herkenbare wijken. Gebouwd in de jaren 60, 70 en 80 aan de rand van stad en groen. Wijken waar veel mensen zich thuis voelen. Het is de plek waar ze wonen en leven. Hun hart ligt er. En het klopt er. De wijken van toen kloppen alleen niet meer met de wensen van nu. We willen energiezuinige, passende en betaalbare woningen. Klimaatbestendige en leefbare wijken. En beter gebruik van het omringende groen. Dankzij hun ruime opzet en ligging aan de rand van het buitengebied, liggen er in deze wijken veel kansen om ze toekomstbestendig te maken.

Iedere locatie is een aparte prijsvraag. Lokale coalities van gemeenten, woningcorporaties, waterschappen, bewoners en anderen formuleerden een ontwerpvraag en dagen nu multidisciplinaire ontwerpteams uit om deel te nemen. Aanmelden van teams kan door voor 21 januari 2020 een portfolio en een beknopte motivatie in te dienen op de website van Panorama Lokaal. Om een team te vormen, kan gebruik worden gemaakt van de matchingssite.

Per locatie worden maximaal drie teams geselecteerd voor deelname aan de ontwerpfase. Deze teams gaan tussen februari en april aan de slag. Tijdens ateliersessies krijgen ze een rondleiding door de wijk, worden ze van relevante informatie voorzien en is er gelegenheid om bewoners en lokale partijen te ontmoeten. Zo werken de teams aan ontwerpvoorstellen die innovatief, uitvoerbaar, realiseerbaar zijn. Voorstellen die tevens als inspiratie kunnen dienen voor andere locaties. Elk team ontvangt een vergoeding van 10.000 euro excl. btw.

Een jury wijst per locatie één team aan, wiens voorstel het beste antwoord geeft op de opgave. De winnaars worden op 24 juni 2020 bekend gemaakt. De ambitie van de uitschrijvers van de prijsvragen is om een vervolg te geven aan de uitkomsten. Daarnaast komt er een tentoonstelling en een publicatie van de inzendingen.

Panorama Lokaal is geïnspireerd door Panorama Nederland, het toekomstperspectief voor de ruimtelijke inrichting van Nederland, dat het College van Rijkadviseurs eind 2018 heeft gepresenteerd. De Rijksadviseurs laten in Panorama Nederland zien hoe de grote maatschappelijke vraagstukken van nu, juist de sleutel kunnen zijn voor welkome en structurele verbeteringen. Met deze prijsvraag willen de Rijksadviseurs laten zien dat ontwerp- en verbeeldingskracht kan helpen om verstedelijking en mobiliteit, beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen, energietransitie, klimaatadaptatie en de opgaven in het buitengebied niet afzonderlijk – maar in samenhang – te benaderen.

24 oktober 2019: Bargeres in Emmen, Haarlem Schalkwijk, Julianadorp in Den Helder, Rotterdam Beverwaard, Tilburg Noord, Westwijk in Vlaardingen en Mosterdhof in Westervoort zijn de zeven locaties die zijn geselecteerd voor Panorama lokaal, de ontwerpprijsvraag waarmee het College van Rijksadviseurs een nieuwe impuls wil geven aan de stadsranden.

De zeven wijken dateren uit de jaren 60, 70 en 80, liggen op de rand van stad en groen en zijn toe aan een flinke opknapbeurt.

Veel Nederlanders voelen zich thuis in wijken op de rand van stad en groen, gebouwd in de jaren 60, 70 en 80. Hun hart ligt er. Het klopt er. Maar de wijken van toen kloppen niet meer met de wensen van nu.

De afgelopen maanden werden gemeenten, woningcorporaties, bewoners en andere betrokkenen opgeroepen om woonwijken aan te melden die toe zijn aan een flinke opknapbeurt. Wijken, gebouwd in de jaren 60, 70 en 80, die klimaatbestendig moeten worden. Wijken waar behoefte is aan energiezuinige, betaalbare woningen; woningen die geschikt zijn voor het groeiend aantal ouderen en kleine huishoudens. En waar het aangrenzende landschap onderdeel kan worden van de wijk.

Rijksbouwmeester Floris Alkemade: “Aan deze stadsranden ligt een prachtige ontwerpopgave. De ruime opzet van deze wijken en de ligging aan het buitengebied bieden kansen om de belangrijke maatschappelijke vraagstukken van nu beter aan te pakken. Door slim te combineren is hier winst te behalen, zowel voor de wijk als voor de bewoners.”

De locaties konden worden voorgedragen voor de ontwerpprijsvraag door coalities, bestaande uit tenminste een gemeente en corporatie. Tilburg Noord en Haarlem Schalkwijk waren als testlocaties al bij de voorbereidingen betrokken. De andere vijf locaties zijn geselecteerd uit veertien aanmeldingen. Bij de selectie is gestreefd naar diversiteit, spreiding over het land, woonwijken uit verschillende perioden, gebieden in en buiten de Randstad, grote en kleine locaties, en verschillen in landschappelijke context.

De komende weken gaan de zeven locaties aan de slag om een uitdagende opdracht te formuleren. Daarna is het de beurt aan multidisciplinaire ontwerpteams. Creatieve teams van architecten, stadsmakers, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en andere creatieve denkers kunnen zich inschrijven op een locatie door een motivatie en portfolio in te sturen. Per locatie worden er maximaal drie teams geselecteerd die daarna met de opdracht aan de slag gaan, in samenwerking met de lokale coalitie en bewoners. De prijsvragen worden uiterlijk begin december uitgeschreven.

Deze Panorama Lokaal prijsvraag is een initiatief van het College van Rijksadviseurs, in samenwerking met de Ministeries van BZK, OCW, LNV en IenM, Aedes, de RCE en Staatsbosbeheer. De prijsvraag wordt uitgeschreven met medewerking van Architectuur Lokaal en conform Kompas Light Prijsvragen.

Zie ook: Via Parijs: Energietransitie Biedt Kansen Voor Nederland by College van Rijksadviseurs

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle – Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (459)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden – Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
  • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Links

    Milieunet op..