Open Bajes: De Duurzame Groene Oase In Het Bajes Kwartier in Amsterdam by GreenWURks
Geschreven op 31-8-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenEen duurzame groene oase voor de lokale productie van groente georganiseerd door lokale bewoners.
Dat is wat het herinrichtingsplan Open Bajes in de voormalige Bijlmerbajes inhoudt.
GreenWURks uit Wageningen heeft met dit plan de internationale Green Challenge wedstrijd Design the Ultimate Urban Greenhouse gewonnen.
GreenWURks, een groep binnen de Wageningen University & Research (WUR), won de strijd van veertien andere universiteiten uit zes landen. Het open bajes-idee springt er uit door de duurzaamheid, gezonde leefstijl en gemeenschapszin als standpunten. Ook prees de jury het project om de financiële haalbaarheid van het project.
Duurzaamheid zit verwerkt in het hele ontwerp. Muurdelen zijn bijvoorbeeld vervangen door zonnepanelen en ramen. De Open Bajes moet een living lab worden waar mensen kennis opdoen van circulaire voedselproductie. Verder is de plek bedoeld voor kunst, educatie, sport en ontmoetingen met anderen en natuur.
De Greenhouse challenge is een wedstrijd vanuit Wageningen University. De opdracht was: ontwerp een zo duurzame mogelijke stadskas die burgers betrekt bij de duurzame productie van gezonde voedingsmiddelen in een toren van de voormalig Bijlmerbajes.
Zie ook: Masterplan Bijlmerbajes Terrein: Energieneutraal Bajes Kwartier in Amsterdam by OMA – Maand van de LED-Verlichting: De LED-Moodwall in de Amsterdamse Bijlmer
Erik van Erne zegt:
31 augustus 2018 om 14:05 | Permalink
WUR Urban Greenhouse Challenge: Pitch Green Spark
Erik van Erne zegt:
22 januari 2021 om 18:20 | Permalink
Groene Toren Bajeskwartier wordt proeftuin duurzame gebiedsinnovaties
Het ‘Groene Toren Living Lab’ heeft de ambitie om naast een verticaal stadspark ook een innovatieproeftuin te zijn. Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V. – een consortium van gebiedsontwikkelaar AM, AT Capital en Cairn – en Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) hebben hier de handen voor ineen geslagen.
“Het doel van de samenwerking is het testen en toepassen van nieuwe innovaties op het gebied van duurzame gebiedsontwikkeling in de nieuw te ontwikkelen groene, gezonde stadswijk Bajeskwartier. Hierbij valt onder andere te denken aan verticale stadslandbouw”, aldus Harko Kloeze, projectdirecteur Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V. “In zekere zin kan het Groene Toren Living Lab worden gezien als een bouwkeet voor duurzame gebiedsinnovaties. Net als de metafoor van de keet, kunnen proeftuinen als deze worden ‘verplaatst’ en vervolgens bij andere grootschalige gebiedsontwikkelingen hun waarde bewijzen.”
Experimenten in het Groene Toren Living Lab richten zich op het verduurzamen en leefbaarder maken van de stad en gebouwde omgeving. AMS Institute geeft samen met haar onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) en de Technische Universiteit Delft (TU Delft) invulling aan de experimenten op het gebied van water, energie, voedsel, afval, gezondheid, mobiliteit en circulariteit. WUR is nauw betrokken geweest bij de visie- en ontwikkelfase van de Groene Toren.
Het Living Lab laat zien hoe innovatie vanaf de start van grootschalige ontwikkelprojecten een integraal onderdeel kan zijn. “In het Groene Toren Living Lab testen we duurzame innovaties op basis van ‘learning by doing’. Veelbelovende innovaties kunnen daarna opgeschaald worden tot oplossingen die we in kunnen zetten voor duurzame stadsvernieuwing”, vertelt Stephan van Dijk, Director of Innovation bij AMS Institute. “Zo kan het Living Lab bijdragen aan de duurzaamheidsambities van Bajeskwartier, maar nadrukkelijk óók als voorbeeld dienen voor duurzame ontwikkeling van andere gebieden in de stad Amsterdam.”
Bezoekers en toekomstige bewoners kunnen in het Living Lab kennis maken met de innovaties en leren over oplossingen die in Bajeskwartier geïmplementeerd kunnen worden om de wijk duurzaam en circulair te maken. Voor de toekomstige innovaties wordt zowel gekeken naar de ecologische als de materiële kringloop om zo een gezonde leefomgeving te creëren. Hieronder valt bijvoorbeeld het opwekken van energie uit organische afvalstromen van het gebied, zoals voedselresten en tuinafval. Of het hergebruiken en terugwinnen van grondstoffen uit bijvoorbeeld afvalwater en urine.
Een eerste stap is het testen van een toepassing die de huidige grijze gevel van de toren kan vergroenen. Hiervoor worden delen van buitengevels in het gebied gestuukt met een betonlaag die de groei van mos mogelijk maakt. Dit is ontwikkeld door Respyre, een start-up vanuit TU Delft. Hierbij wordt eerst de kwaliteit van het ‘mosbeton’ onderzocht en hoe het mos zich op het beton ontwikkelt. Daarna wordt er getest hoe het mos op dergelijke constructies bijdraagt aan de leefomgeving voor bewoners: heeft het bijvoorbeeld een positief effect op de hittestress in gebouwen en helpt het bij het vasthouden van regenwater? Er wordt gekeken of het mosbeton uiteindelijk kan worden toegepast op de gehele toren, om zo de naam de ‘Groene Toren’ te eren.