Noorderparkbad in Amsterdam Noord: Een Duurzaam Zwembad met Gordijnen van Roestvrij Staal
Geschreven op 2-10-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenBegin september is het Noorderparkbad, tijdens het Noorderparkfestival, officieel geopend. Het nieuwe Noorderparkbad laat tot in het kleinste detail de duurzaamheidsambities van opdrachtgever Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Noord zien.
Het energie- en waterverbruik liggen meer dan 80% lager dan in het oude Floraparkbad dat in april werd gesloten, dankzij het installatieontwerp, waarin zonne-energie en hergebruik van water en warmte centraal staan.
In het zwembad wordt totaal geen warmte verspild: de warme lucht in de zwembadruimtes (minimaal 27 C) via een speciaal voor zwembaden ontwikkelde hoogrendement (82%) luchtbehandelingsinstallatie met geïntegreerde warmtepomp en HR-warmtewisselaar na ontvochtiging weer teruggevoerd naar de ruimtes en de zwembadinstallatie. De warmte van het afvalwater van de douches wordt opgevangen en hergebruikt. Er is een uitgebreid energie-monitoringssysteem geïnstalleerd. Zie ook: Steeds meer zwembaden in Amsterdam met warm water van afval: Het Noorderparkpad wordt het paradepaardje
Het Noorderparkbad is voorzien van een energiedak met 750 m2 zonnepanelen voor energie-opwekking en het regenwater wordt opgevangen. Het pand is uitstekend geïsoleerd en is voorzien van triple-glas. Metalen gordijnen werken als passieve zonwering en zichtbare regenwateropvang. Alle ruimtes worden verlicht met dimbare LED-verlichting met daglichtregeling.
In het ontwerp van het zwembad van staat duurzaamheid centraal. Cie Architekten uit Amsterdam kwam met een ontwerp waarin de duurzaamheid niet alleen te zien is aan de energierekening, maar ook aan het gebouw zelf. Opvallende elementen aan de buitenkant van het zwembad zijn de ‘gordijnen’ van roestvrij-staal. Deze laten zien dat het regenwater dat op het dak valt wordt opgevangen en weer wordt gebruikt in het zwembad. Het water in het bad wordt ter plekke gezuiverd en opnieuw gebruikt. De buitenbaden worden verwarmd door zonne-energie en door de grote hoeveelheid zonlicht die binnenvalt kunnen ook de binnenruimtes worden verwarmd.
De installaties leveren een totale energiebesparing op van meer dan 80%, hoger zelfs dan geëist. De waterbesparing door opvang van regenwater en hergebruik bedraagt eveneens meer dan 80%. Stadsdeel Noord bespaart daarmee jaarlijks een paar ton aan energie- en waterkosten.
Kunstenaar Hugo Kaagman ontwierp het interieur van het nieuwe bad. Het nieuwe zwembad heeft als doel een plek te zijn om te ontspannen of te sporten en waar ook families gezamenlijk naartoe kunnen. Het Noorderparkbad is van alle gemakken voorzien. Het binnenbad heeft twee 25-meter baden en een doelgroepenbad waarvan de bodem in hoogte verstelbaar is. Daarnaast is er een peuterbad en een glijbaan en wordt ook het buitenbad weer in ere hersteld.
Zie ook: Grootste Zonneboiler van Nederland voor Zwembad Overbosch in Den Haag – Neptunusbad in Klazienaveen: Het Eerste Zwembad van Nederland met Energielabel A++ – Zwembad De Kolk nu met nieuwe LED-verlichting – Zwembad Waardergolf in Heerhugowaard krijgt LED-Verlichting – LED-lampen voor onder water in zwembad Bedum – BadBuiten: Het Eerste Drijvende Zwembad van Nederland – Nationaal Zwembadcongres 2017 by VSG: Zijn Onze Zwembaden Nog Wel Veilig?
Tags: Duurzaam
Fred zegt:
15 november 2015 om 11:28 | Permalink
Steeds meer zwembaden in Amsterdam met warm water van afval: Het Noorderparkpad wordt het paradepaardje
Aan het water in het bad is niets te zien. Toch hebben steeds meer zwembaden in Amsterdam een groen tintje: het water voor de baden en douches wordt verwarmd met afval van onder meer de Amsterdamse horeca en supermarkten.
Zwemmers zullen er niets van merken. Het water in het Noorderparkbad is net zo warm als in andere zwembaden – en even helder van kleur. Maar toch wordt het zwembad een stuk groener dan het oude Florabad. Het nieuwste zwembad van Amsterdam wordt namelijk aangesloten op het stadswarmtenetwerk. Daardoor zijn de verwarming en warmwatervoorziening CO2-vriendelijk. Want het benutten van restwarmte vermindert de lokale CO2-uitstoot met vijftig tot wel honderd procent.
De aansluiting van het Noorderparkbad op stadswarmte past in de Amsterdamse duurzaamheidsambities. De gemeente wil dat het aandeel duurzame energie in 2020 zeker twintig procent hoger ligt dan nu, blijkt uit de Agenda Duurzaamheid die het college begin dit jaar lanceerde.
“Het warmtenet waarop het Noorderparkbad wordt aangesloten, maakt gebruik van (rest)warmte van de afvalverwerking in industriegebied Westpoort”, vertelt Martin Buijck, projectdirecteur van Westpoort Warmte, dat de energie voor het zwembad levert. “Een deel van de restwarmte is afkomstig van de vergistings- en waterzuiveringsinstallatie van Orgaworld in het Westelijk Havengebied.” Orgaworld maakt de warmte met organisch afval van onder meer de Amsterdamse cafés, restaurants en supermarkten. Producten die niet meer geschikt zijn voor consumptie worden vergist, waardoor er warmte ontstaat. Die warmte gaat vervolgens naar het stadswarmtenet. Zie ook: Green Deal Warmtenet Metropoolregio Amsterdam voor Verduurzamen Woningen
Ook binnen het zwembad wordt aan waterzuivering gedaan: regenwater wordt aan de buitenkant van het gebouw opgevangen en opgeslagen in een bassin. Via een zuiveringsinstallatie vloeit het vervolgens in het zwembad.
Het Noorderparkbad heeft gekozen voor aansluiting op het stadswarmtenet omdat de opvolger van het Florabad het gebouw en de energievoorziening goedkoper en duurzamer wilde maken. De stadswarmte uit Amsterdam-West bleek een logische keuze. Bij de verbranding van afval van huishoudens en bedrijven in Westpoort komt restenergie vrij. Dat krijgt een nuttige bestemming als warmtebron. Een kilometerslange leiding vervoert de warmte naar Amsterdam-Noord, waar al ruim duizend woningen en/of bedrijfsgebouwen gebruik maken van stadswarmte voor verwarming en warm tapwater.
Het Noorderparkbad is het derde zwembad in Amsterdam dat verwarmd wordt door middel van stadsverwarming. Het zwembad van Optisport in de Bijlmer is al jarenlang afnemer van stadswarmte. Het Sloterparkbad maakte in het voorjaar van 2015 de overstap van een gasinstallatie naar het warmtenet. Buijck: “Bij het Sloterparkbad is voor stadswarmte gekozen omdat de cv-ketels aan het einde van de levensduur waren gekomen. Ook de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente speelden een rol. Als een zwembad iets wil doen aan duurzaamheid dan is stadswarmte een relatief eenvoudige en goedkope oplossing. Zeker bij vervanging van cv-installaties of nieuwbouw ontstaat er een natuurlijk moment om de stap naar stadswarmte te maken.”
De gemeente Amsterdam heeft naast het Noorderparkbad en Sloterparkbad nog vijf zwembaden, waarvan twee buitenbaden. Het Noorderparkbad en Sloterparkbad hoeven zich dankzij de aansluiting op het warmtenet de komende decennia niet bezig te houden met het onderhoud van de energievoorziening. Het leidingnet gaat minstens vijftig jaar mee. En bij een cv-ketel is het zwembad verantwoordelijk voor het onderhoud, terwijl het onderhoud van het warmteafleverstation van de stadswarmte helemaal bij Nuon ligt.
Zwembaden die overgaan op stadswarmte, is dat een trend? Buijck is ervan overtuigd. “Als de infrastructuur van het warmtenet in de buurt ligt, zal men altijd voor stadswarmte kiezen. Duurzaamheid, met name waar het gaat om CO2-besparing, is daarbij een belangrijke overweging. En heel misschien is het ook voor zwemmers wel lekkerder zwemmen in een duurzaam bad.”
Erik van Erne zegt:
22 augustus 2017 om 15:29 | Permalink
Buiksloterham
In Amsterdam Noord ligt (tussen het NDSM terrein en Overhoeks) Buiksloterham. Hier wordt duurzaam gebouwd en gewoond volgens het circulaire principe. Frank Alsema is de initiatiefnemer. Noordkenner en journalist Jan Donkers, vertelt over de geschiedenis van dit gebied.