Nieuwe Huisvesting Internationaal Strafhof (International Criminal Court, ICC) in Den Haag
Geschreven op 13-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Bouwen-KlussenDe nieuwe permanente huisvesting van het Internationaal Strafhof (International Criminal Court, ICC) is gisteren door consortium Courtys officieel overgedragen aan het ICC tijdens een ceremonie in de nieuwe residentie van het Internationaal Strafhof in Den Haag.
ICC-president Silvia Fernández de Gurmendi ontving een symbolische sleutel van Bart van Eijk, projectmanager van Courtys, in aanwezigheid van de rechters, de griffier en de plaatsvervangend procureur van het ICC. Het Internationaal Strafhof neemt de nieuwe huisvesting in december 2015 in gebruik.
Als een permanente juridische instelling had het ICC functionele permanente huisvesting nodig om het in staat te stellen zijn taken effectief te vervullen, en dat als symbool kon dienen voor het toenemende belang van het Strafhof in de strijd tegen de straffeloosheid. In december 2007 heeft de Algemene vergadering van de deelnemende staten besloten dat het ICC een nieuw gebouwde permanente huisvesting moest krijgen.
In 2010 werd de Deense firma schmidt hammer lassen uitverkoren om de nieuwe gebouwen te ontwerpen en in oktober 2012 viel de keus op bouwcombinatie Courtys, een bouwcombinatie van de VolkerWessels ondernemingen Visser & Smit Bouw en Boele & van Eesteren, voor de bouw.
Het nieuwe permanente onderkomen van het Internationaal Strafhof – International Criminal Court (ICC) ligt dicht bij de Noordzee en is gesitueerd in een gebied tussen natuur en stad, in het glooiende duinlandschap aan de rand van Den Haag. Het gebouwencomplex bestaat uit zes torens die op de begane grond en eerste verdieping verbonden zijn. Ze bieden samen meer dan 1200 werkplekken.
Het hoogste gebouw is de 42 meter hoge Court Tower, waarin zich drie rechtszalen en het mediacentrum bevinden. In de openbare ruimte op de begane grond bevinden zich een tentoonstellingscentrum, publieke tribunes van de rechtszalen en een cafetaria. Het Strafhof ligt nu dichter bij het bijbehorende detentiecentrum en zal deel uitmaken van de Haagse Internationale Zone, waarin een aantal internationale organisaties gehuisvest zijn.
Mooi project, maar wel vreemd anno 2015 dat er op de websites van zowel VolkerWessels, schmidt hammer lassen en het ICC helemaal niets te vinden is over duurzaamheid, duurzame energie, duurzaam bouwen, BREEAM, kringlopen, cradle to cradle of hergebruik van materialen. Ook bij de gemeente Den Haag is daar niets over te vinden.
Op de website ICC Permanent Premises is toch nog iets te vinden over duurzaamheid: A compact building with a small footprint, minimising land use and returning the landscape to the city. Sustainable building: low energy, ecological corridor, careful landscaping. Innovative materials, namely composite materials, will be used on most of the facades, being suitable for the climate and conditions of the dunes and being sustainable. The architectural idea is to continue the parterre gardens, making the courtroom tower rise up as a green element.
Volkers Wessels laat zojuist weten dat de meeste duurzame elementen van het ICC zijn: WKO (warmte-koude opslag), betonkernactivering, LED-verlichting (zowel landschap als pand), goede isolatie en sedum daken. Het totale project is volledig voorzien van rechtstreeks geïntegreerde LED-verlichting van LedNed. In totaal is er 1 miljoen euro geïnvesteerd in de verlichting.
Erik van Erne zegt:
13 november 2015 om 13:34 | Permalink
ICC Permanent Premises’ unique facade by Oskomera
Jan Bosch zegt:
25 februari 2019 om 15:31 | Permalink
Het maakt mij erg nieuwsgierig. Er zijn mogelijkheden voor een tour en is het voor Amateurfotograven mogelijk om foto’s te maken?
Of met een kleine hobby club fotografen een bezoek af te leggen.
Imposant gebouw.
Groet Jan Bosch