google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Zonnepanelen op Nieuwbouw Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht by LIAG

Geschreven op 10-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

22 december 2020: Het Prinses Máxima Centrum, het in oncologie gespecialiseerde kinderziekenhuis in Utrecht, koopt een robotarm om kinderen met een tumor in de hersenstam beter mee te onderzoeken.

De robotarm wordt betaald uit de opbrengst van de nagellakactie van de in 2017 overleden Tijn, die landelijke bekendheid kreeg door de 3FM-actie Serious Request. Er werd zo’n 1,2 miljoen euro voor een robotarm opgehaald.

De robotarm helpt de neurochirurg om op een veilige manier tumorweefsel af te nemen voor diagnostiek. De nieuwe robotarm zal gebruikt worden om biopten te kunnen nemen uit diepgelegen hersentumoren bij kinderen. Ook kan op termijn met het robotsysteem medicatie direct in deze diepgelegen tumoren toegediend worden, voor hopelijk een effectievere behandeling met minder bijwerkingen. De robotarm zal begin volgend jaar in gebruik worden genomen.

8 februari 2019: Het Prinses Máximacentrum (PMC) heeft sinds donderdag 7 februari 2019 dankzij Greenspread en stichting Greencrowd een zonnepanelendak. Met de 1502 zonnepanelen op het dak bespaart het kinderziekenhuis ieder jaar 215 ton CO2 en 30.000 euro.

Jan Willem Zwang, oprichter van Greenspread en stichting Greencrowd, zag een aantal jaar geleden een advertentie waarin werd opgeroepen een bijdrage te leveren aan de bouw van het Prinses Máxima Centrum door steentjes te kopen. Zwang wilde iets meer doen dan alleen doneren en kwam op het idee het Prinses Máxima Centrum te helpen aan structurele energiebesparing met behulp van zonnepanelen.

De werkzaamheden van stichting Greencrowd en van Greenspread zijn onbezoldigd uitgevoerd. Via het platform van stichting Greencrowd is bijvoorbeeld een crowdfundingsactie geweest voor de zonnepanelen. Daarnaast heeft Greenspread succesvol een aanvraag ingediend voor de landelijke subsidieregeling SDE+. Greenspread heeft voor het Prinses Máxima Centrum de aanbesteding en uitvoering begeleid en droeg zorg voor de oplevering.

3 juni 2018: Koningin Máxima verricht dinsdagmiddag 5 juni 2018 de officiële opening van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht. Samen met patiënten opent Koningin Máxima het nieuwe gebouw van het Prinses Máxima Centrum.

Na de opening volgt een programma met toespraken en muziek en krijgt zij een rondleiding door het gebouw. In het centrum is alle zorg en onderzoek voor kinderen met kanker geconcentreerd.

Het gebouw kent speciale voorzieningen voor kinderen en ouders, zoals ouder-kind kamers waar ouders en kinderen dag en nacht dicht bij elkaar kunnen zijn en tegelijkertijd beiden beschikken over een eigen ruimte met voorzieningen.

Sinds 2014 verleent het Prinses Máxima Centrum zorg aan kinderen met bepaalde vormen van kanker en sinds 2016 voert het centrum eigen onderzoek uit.

Kanker is de meest voorkomende doodsoorzaak door ziekte op kinderleeftijd. Jaarlijks krijgen circa 600 kinderen in Nederland kanker. Eén op de vier kinderen met kanker overlijdt. Om het sterftecijfer omlaag te krijgen namen ouders en zorgprofessionals meer dan tien jaar geleden het initiatief voor één nationaal kinderoncologisch centrum. Het Prinses Máxima Centrum heeft als missie om ieder kind met kanker te genezen, met optimale kwaliteit van leven. Door de integratie van zorg en onderzoek maken meer kinderen met kanker kans op genezing met minder nadelige effecten op latere leeftijd.

Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie12 april 2018: Op dinsdag 5 juni 2018 wordt het geheel nieuwe Prinses Máxima Centrum geopend. Dan vinden zorg en research plaats onder één dak en komen alle kinderen met kanker uit heel Nederland naar Utrecht. Op 5 april 2018 is de nieuwbouw van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht opgeleverd door Pro Liberis.

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie is direct naast het Wilhelmina Kinderziekenhuis/UMC Utrecht gelegen op De Uithof en is een gekoppeld research- en zorggebouw van ca. 46.500 m2, met specialistische functies: zorg, behandeling, wetenschappelijk onderzoek en onderwijsfaciliteiten.

Via een door MedicomZes gebouwde brugverbinding staan de centra met elkaar in verbinding. Het researchgebouw omvat een inpandige parkeergarage en verschillende laboratoria en onderzoeksruimten. Het zorggebouw bestaat uit 87 unieke Ouder-Kind eenheden, kantoor- en ondersteunende functies, radiologie, poliklinieken, sport- en onderwijsruimten en een grote openbare ontmoetingsruimte.

19 juli 2017: DJ Armin van Buuren heeft in Utrecht het startschot gegeven voor de bouw van de Armin van Buuren Muziekids Studio bij het Prinses Maxima Centrum kinderoncologie.

5 juli 2017:  Via Greencrowd wordt gezocht naar financiering voor zonnepanelen op Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Op dit moment is bijna 75% opgehaald van de benodigde 10.000 euro. Uw donatie wordt zeer op prijs gesteld. Naar verwachting wordt de nieuwbouw van het Prinses Máxima Centrum in 2018 geopend. Een eerste afdeling is er al wel, binnen de muren van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.

In Nederland krijgen elk jaar 550 kinderen in de leeftijd tot 18 jaar kanker. Deze kinderen worden behandeld in verschillende centra in Nederland, waar ook het wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt.

In het Prinses Máxima Centrum worden vanaf 2018 alle kinderen met kanker in Nederland behandeld. Naast de zorg, wordt ook alle research onder één dak gebundeld. Concentratie van zorg en onderzoek in één centrum leidt tot meer genezing met minder (late) bijwerkingen. Het doel is om het genezingspercentage van kinderen met kanker te verhogen van 75% nu naar ruim 90% op termijn.

10 november 2015: De nieuwbouw van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht wordt gerealiseerd ten oosten van het Universitair Medisch Centrum op de Uithof in Utrecht. Nog dit jaar starten de grondwerkzaamheden op het bouwterrein. Begin 2016 wordt de eerste paal geslagen en eind 2017 wordt de nieuwbouw van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht opgeleverd.

De bouw is in handen van het bouwconsortium Pro Liberis. Pro Liberis is een samenwerking van VolkerWessels ondernemingen Visser & Smit Bouw / Boele & van Eesteren / HOMIJ Technische lnstallaties met Kropman lnstallatietechniek bv. Het ontwerp komt van LIAG architecten en bouwadviseurs in Den Haag. Helaas kan ik geen informatie vinden over duurzaamheid m.b.t. het nieuwe Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie is een initiatief van ouders van patiënten en professionals in de kinderoncologie in Nederland om alle topexpertise op zorg- en onderzoeksgebied samen te bundelen in één nationaal kinderoncologisch centrum.

Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie logoHet is de combinatie van zorg en research waardoor op een geheel vernieuwende manier afstemming tussen onderzoekers en zorgverleners ontstaat om de best mogelijke resultaten voor kinderen met kanker te behalen.

Een eerste afdeling waar kinderen met een vaste tumor al worden behandeld opende in 2014 de deuren binnen de muren van het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht.

Zie ook: De Grote Gift 2015 van het 3M Fonds: Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie en Ave Regina

6 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  10 november 2015 om 12:54 | Permalink

  LIAG architects: samen maken wij uw plan

 2. Erik van Erne zegt:

  5 oktober 2017 om 14:49 | Permalink

  Virtuele Rit over de Uithoflijn van Utrecht CS naar Utrecht Science Park De Uithof

  U-OV gaat het tramvervoer voor de Uithoflijn op zich nemen. Vanaf medio 2018 kunnen reizigers met de tram van Utrecht CS naar Utrecht Science Park De Uithof (en andersom).

  De Uithoflijn moet in december 2019 volledig gaan rijden. De extra kosten voor het project bedragen 84 miljoen euro, waarvan 25 miljoen voor de rekening van de gemeente Utrecht is. De totale kosten van de Uithoflijn bedragen nu 485 miljoen euro. De tramlijn wordt in de tweede helft van 2019 al wel voor een gedeelte in gebruik genomen.

 3. Erik van Erne zegt:

  22 november 2017 om 11:51 | Permalink

  Aangrijpende Documentaire Pilotenmasker Over Kinderen met Kanker by Simonka de Jong

  Aangrijpende documentaire over kinderen met kanker in het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. De documentaire Pilotenmasker over een groep jonge kinderen in het Prinses Maxima Centrum die kanker hebben, bevat onder andere beelden die de kinderen zelf maakten. De kijker maakt van dichtbij mee wat de kinderen allemaal moeten ondergaan.

  De documentaire van regisseur Simonka de Jong ging vorige week in première op het internationale documentairefestival IDFA in Amsterdam. De documentairemaker volgde een aantal kinderen tijdens hun verblijf in het Prinses Maxima Centrum in Utrecht.

  We zien de kinderen van heel dichtbij tijdens hun verblijf en de behandelingen in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Ze krijgen veel te verduren, van prikken en scans tot operaties en uitvallend haar. Vanuit het perspectief van de kinderen zien we hoe ze zich daarbij staande houden. Intieme shots worden afgewisseld met verrassende beelden die de 4- en 5-jarige kinderen zelf hebben gedraaid: het plafond vanuit hun ziekenhuisbed, oranje voetstappen in de gang en de eindeloze reeks slangetjes waar ze aan vastzitten. De periode in het ziekenhuis is een emotionele achtbaan. Hoe ondergaan zij de soms pijnlijke ingrepen, hoe reageren ze op tegenvallende uitslagen en hoe gaan ze met hun ziekte om?

  De kijker verlaat het ziekenhuis niet en komt door de film erg dicht bij de kinderen, wat soms confronterend is. “Je zit als kijker in een soort tunnel, en je kan bij wijze van spreken ook zelf pas ademhalen als de film afgelopen is”, zegt de regisseur tegen presentator Eva Cleven in DocTalks.

  “Je kan een hele lieve film maken over dit onderwerp waarin je alle echt rauwe werkelijkheid eruit filtert, want het zijn ook schattige kinderen en ontwapenende scènes”, aldus Simonka de Jong. Maar dat was niet haar bedoeling: “Ik wilde dat je eigenlijk fysiek zou voelen wat voor inbreuk de ziekte maakt op het lichaam van die kinderen.”

 4. Erik van Erne zegt:

  22 november 2017 om 12:18 | Permalink

  Documentaire Maakster Simonka de Jong Pilotenmasker by DWDD

  De documentaire Pilotenmasker volgt acht kinderen op de afdeling kinderoncologie van het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. De film ontbeert commentaarstem of andere vorm van uitleg en bestaat puur uit, vaak aangrijpende, beelden. Aan tafel de maker van de documentaire Simonka de Jong en drie ouders van kinderen uit de film.

 5. Erik van Erne zegt:

  14 maart 2018 om 12:58 | Permalink

  De geschiedenis van Utrecht begint maar liefst 8.000 jaar eerder dan tot nu toe werd aangenomen

  Archeologen kwamen tot deze ontdekking, na opgravingswerkzaamheden bij de nieuwbouw voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Op woensdag 14 maart aanstaande onthullen Diana Monissen (Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Prinses Máxima Centrum) en Kees Geldof (wethouder Erfgoed en Monumenten) een aantal vondsten die bij de opgravingen tevoorschijn zijn gekomen.

  Voordat de nieuwbouw voor het Prinses Máxima Centrum kon beginnen, hebben archeologen bodemonderzoek verricht. Bij dat onderzoek zijn sporen van menselijke bewoning gevonden die zelfs teruggaan tot zo’n 11.000 jaar voor het begin van de jaartelling. Dat deze plek populair was voor mensen uit de prehistorie blijkt uit het feit dat er bij dit archeologisch onderzoek ook sporen uit het mesoliticum (midden Steentijd), neoliticum (nieuwe Steentijd), Bronstijd én IJzertijd zijn gevonden. De hele prehistorie van Utrecht op één plek bij elkaar.

  Volgens wethouder Kees Geldof (Erfgoed en Monumenten) zijn nooit eerder zulke vondsten uit de Oude Steentijd (Paleolithicum) in Utrecht gedaan: “Eerder zijn in Leidsche Rijn en Hoograven sporen gevonden uit de prehistorie, met name uit de Bronstijd en de IJzertijd. Maar met deze recente ontdekkingen kan het verhaal van Utrecht 8.000 jaar eerder beginnen dan in de geschiedenisboeken staat.”

 6. Erik van Erne zegt:

  23 november 2019 om 14:07 | Permalink

  Ontwerp Prinses Máxima Centrum In Utrecht Wint Prestigieuze German Design Award 2020

  Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht is in de prijzen gevallen. Het gebouw is uitgeroepen tot winnaar van de German Design Award 2020 in de categorie Architectuur.

  Volgens de jury van de German Design Award is het Prinses Máxima Centrum een modern complex met een vriendelijke en kleurrijke gevel. “Binnen wordt het kleurrijke concept doorgevoerd dat ervoor moet zorgen dat het stressniveau afneemt. De kamers zijn op een eigentijdse manier ingericht en hebben een apart gedeelte zodat ouders de nacht bij hun kind kunnen doorbrengen.”

  De jury noemt het gebouw een voorbeeldig ontwerp dat is ontwikkeld met gevoel en empathie. Het Prinses Máxima Centrum is ontworpen door architectenbureau LIAG. LIAG besteedde naar eigen zeggen aandacht aan aspecten als daglicht, lucht, uitzicht, goede akoestiek en duidelijke zonering om het genezingsproces te bevorderen.

  “Het omringende landschap is verweven met het gebouw. Groen en daglicht is overal aanwezig. Jonge patiënten ervaren hierdoor de seizoenen, het weer en het dag- en nachtritme”, aldus het architectenbureau.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..