Nieuw Duurzaam Beton Met 40 Procent Lagere Stikstof- En CO2-Uitstoot by TNO
Geschreven op 13-12-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenEen nieuw type beton kan de uitstoot van stikstof en CO2 in de bouw met tenminste veertig procent omlaag brengen. Het mengsel wordt door TNO ontwikkeld in samenwerking met betonfabrikanten en recyclingbedrijven. In 2023 moet het klaar zijn voor de markt.
De productie van beton is verantwoordelijk voor 5 tot 8 procent van de wereldwijde CO?-uitstoot. Samen met de bouwwereld is TNO naarstig op zoek naar oplossingen voor dit probleem.
Beton is het meest gebruikte materiaal in de bouw. Het grote voordeel is dat het enorm sterk is en dus lang meegaat. Het nadeel is dat bij de productie van beton grote hoeveelheden stikstof en CO2 vrijkomen. “Wij hebben gezocht naar een manier om dezelfde kwaliteit te behouden en toch de emissies naar beneden te krijgen”, zegt Jeroen Kruithof die het onderzoek bij TNO leidt.
TNO denkt nu een betonmengsel te hebben ontwikkeld dat de stikstof en CO2 uitstoot met 40 procent omlaag brengt. “Dit is nog op laboratorium schaal”, zegt Kruithof. “Het komende jaar gaan we de sprong van laboratorium naar fabriek maken.” Daarbij werkt TNO samen met BTE Groep, VBI, Voorbij Prefab en Twee “R” Recycling Groep.
Het nieuwe betonmengsel stoot minder CO2 en stikstof uit omdat het gemaakt is van een ander type grondstoffen en van gerecyclede materialen. “Voor de productie van bijvoorbeeld cement is veel warmte nodig en komen veel emissies vrij. Als je met gerecycled materiaal het cementgehalte kan verlagen, of in andere bindmiddel-combinaties zelfs elimineren, scheelt dat veel uitstoot.”
Het mengsel zal uiteindelijk toegepast worden in de prefab bouw. Daarbij worden wanden en vloeren niet op de bouwplaats maar in een fabriek geproduceerd. Dit scheelt aanzienlijk in de uitstoot van schadelijke emissies. Omdat dit proces in hoge mate geautomatiseerd is, stelt dat hoge eisen aan het gebruikte beton. “Het is vooral van belang dat het beton sneller uithardt dan ter plaatse gestort beton”, zegt Kruithof.
Het beperken van de uitstoot van stikstof en CO2 staat hoog op de ambitielijst van de bouwsector. Door de hoge stikstofuitstoot in Nederland liggen veel projecten in bijvoorbeeld de woningbouw stil terwijl aan de andere kant de vraag naar nieuwe woningen toeneemt. Zo moeten in Nederland tot 2030 1 miljoen woningen bijgebouwd worden om het woningtekort op te lossen.
Door gebruik te maken van prefab wanden en vloeren, gemaakt van dit nieuwe beton met gerecyclede materialen, wordt op de bouwplaats veel minder stikstof uitgestoten en zijn veel meer bouwprojecten mogelijk onder de nu strenge regels. In 2030 wil Nederland een halvering van het gebruik van grondstoffen.
Zie ook: Convenant Recycling Betondakpannen: Jaarlijks 25 Miljoen Beton Dakpannen Recyclen – Het Betonakkoord: Verduurzaming Bouwsector, Recycling en Verlaging CO2-Uitstoot – De Duurzame Betoncentrale In Almere: Groen Beton by Theo Pouw Groep – De Duurzaamste Bestrating van Nederland: De ExcluNatura Pigmento en ExcluNatura Pure Olivine – Next Step Beton! Nul CO2 Beton by Van Nieuwpoort Betonmortel – Duurzame Betoncentrale in Groningen Geopend by Theo Pouw – Dwarsliggers Van Hergebruikt Plastic En Zwavelbeton Meest Duurzaam by RIVM – De Volledig Elektrische Betonmixer by Kijlstra Betonmortel – De Eerste Volledig Elektrische Betonmixer Van Nederland by Wierda Hybrid Technologies – Liebherr Launch First Fully Electric Concrete Mixer Truck – Innovation Expo Wereldprimeur: Circuton, De Eerste Mobiele Fabriek Voor Circulair Beton by C2CA Technology
Henk boersma zegt:
19 augustus 2022 om 18:10 | Permalink
Ha! TNO gaat daadwerkelijk iets nuttigs doen voor de mensen.
Dat wil ik wel eens meemaken. 2023 hé? De pers hebben ze nu in ieder geval al wel bereikt. Over 18 maanden nog eens kijken wat ervan terecht gekomen is. Niet vergeten hé?