Meta Datacentrum Facebook Zeewolde: 20 Jaar Gratis Restwarmte by Polder Networks
Geschreven op 12-12-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen17 december 2021: De gemeenteraad van Zeewolde heeft donderdagavond groen licht gegeven voor de bouw van een enorm datacenter van Facebook-moederbedrijf Meta.
Een krappe meerderheid van de raadsleden keurde het bestemmingsplan goed, ondanks felle kritiek van omwonenden en vanuit de landelijke politiek.
VVD, D66, CDA en PvdA/GroenLinks stemden voor, evenals de lokale partijen Zeewolde Liberaal en BurgerBelang. Zij zijn samen goed voor elf raadszetels. Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie (samen acht zetels) stemden tegen.
Met name de rol van de gecombineerde fractie PvdA/GroenLinks is opvallend. Veel lokale leden spraken zich uit tegen de komst van het datacenter, dat volgens hen niet past bij partijen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Toch steunt de fractie het Facebook-datacenter, onder meer door het gebruik van restwarmte en de bijbehorende werkgelegenheid.
Met de goedkeuring van het bestemmingsplan is de komst van het datacenter nog niet rond. Facebook moet nog verschillende vergunningen bemachtigen en een deel van de benodigde grond aankopen. Dat is nu nog in handen van het Rijksvastgoedbedrijf, dat verschillende duurzaamheidseisen heeft gesteld voordat de grond wordt verkocht.
12 december 2021: Na de komst van het Facebook datacenter van Meta in de gemeente Zeewolde wordt de restwarmte voor een periode van twintig jaar gratis geleverd. Ook wil Meta meebetalen aan het aanleggen van een warmtenet.
Dat blijkt uit de Anterieure Overeenkomst die vrijdag deels openbaar is gemaakt. Hierin zijn afspraken gemaakt tussen de gemeente Zeewolde, provincie Flevoland en Polder Networks, het door Meta opgerichte tussenbedrijf.
Polder Networks wil op een nieuw bedrijventerrein in Zeewolde een datacenter bouwen. Het datacenter komt op een terrein van 166 hectare en wordt het grootste van Nederland.
Zowel de gemeente Zeewolde als de provincie Flevoland moeten over de komst een besluit nemen. In een milieueffectrapport zijn de mogelijke gevolgen voor de omgeving onderzocht.
Polder Networks stelt zich ten doel om 100% hernieuwbare energie voor het Datacenter Project in Zeewolde in te kopen en de toepassing van zonnepanelen op eigen terrein waar mogelijk te realiseren.
De drie partijen van het Datacenter Project zien als een belangrijke kans voor stimulering van de lokale en regionale economie door zoveel mogelijk lokale en regionale bedrijven in te schakelen waar dit redelijkerwijs mogelijk is.
De gemeente Zeewolde zal een groot deel van de benodigde gronden verwerven en doorleveren aan Polder Networks. “Er zijn afspraken gemaakt over de verwerving van de gronden welke nog bij andere partijen in eigendom zijn zoals bijvoorbeeld het Rijks Vastgoed Bedrijf.”
Polder Networks zal voor eigen rekening en risico, zorgdragen voor de aansluiting ten behoeve van het Project op de nuts-, telecommunicatie- c.q. datavoorzieningen, riolering en wegen op eigen terrein, alsmede voor de aanleg van een hoogspanningsverbinding/netstation met TenneT.
De doorstroming van het verkeer op de Gooiseweg N305 ter hoogte van het kruispunt met de Ganzenweg N302 moet worden verbeterd en de wens van Polder Networks is om een eigen aansluiting op de Gooiseweg te realiseren.
Er moeten voor de ontsluiting van het bedrijventerrein Trekkersveld IV en de Datacenter Locatie door de gemeente verkeersmaatregelen worden getroffen. Zo komt er een brug vanaf de Assemblageweg over de Baardmeesvaart, worden er wegen met naastliggend fietspad aangelegd op het bedrijventerrein Trekkersveld IV en volgt er een aansluiting op de nieuwe weg, parallel aan de Baardmeesweg.
De gemeente Zeewolde zal ter compensatie voor het wegnemen van 35 hectare agrarisch landschap de Baardmeestocht zal verbreden.
Verder blijken er met Polder Networks afspraken te zijn gemaakt om binnen het plangebied van het bestemmingsplan Trekkersveld IV 20 MWp – 1 megawatt = 1.000.000 watt piekvermogen te realiseren: 13 MWp op het terrein van Polder Networks en 7 MWp op het bedrijfsterrein van de gemeente Zeewolde. Meta ondersteunt en investeert in de lange termijn vitaliteit en ontwikkeling van de regio’s waar haar datacenters zijn gevestigd.
Wethouder Egge Jan de Jonge: “Er is sinds de bekendmaking van de mogelijke komst van Meta naar Zeewolde veel landelijke discussie over datacenters. Dat is goed, maar die discussie moet wel gevoerd worden op basis van feiten. Het is daarom goed vandaag met Meta en de provincie Flevoland de samenvatting te delen van de afspraken die we samen gemaakt hebben. Meta’s datacenters behoren tot de meest duurzame datacenters ter wereld. Daarnaast staan ze bekend om hun lokale betrokkenheid met hun community programma’s. Dat kunnen we nu ook laten zien met deze door alle partijen ondertekende overeenkomst.”
De gemeenteraad kon de hele overeenkomst (PDF) al eerder inzien ter voorbereiding op het debat over de bestemmingsplanprocedure begin december. De raad neemt op donderdag 16 december een besluit over de plannen en daarmee de mogelijke komst van het datacenter naar Zeewolde.
Zie ook: Facebook Moederbedrijf Verandert Naam In Meta: Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp