MAKING CITY: Drie Duurzame Demohuizen In Paddepoel En Energy Academy Europe Project
Geschreven op 10-12-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenOp jaarbasis met een aantal bestaande gebouwen en huizen meer energie opwekken dan gebruiken, dat is het idee achter het Europese project MAKING CITY.
Met de installatie van een nieuwe generatie warmtepomp in een vrijstaande woning aan de Zuiderkruislaan in de wijk Paddepoel, is het eerste Duurzame Demohuis een feit.
Dit huis is de eerste van drie demohuizen, en behoort samen met twee jongerenflats in Paddepoel en het Energy Academy Europe gebouw op Zernike tot het Europese project MAKING CITY.
Wethouder Philip Broeksma heeft hiervoor op maandag 7 december het officiële startsein gegeven voor dit project tijdens de plaatsing van de warmte-installatie.
Wethouder Philip Broeksma: ‘Goed dat er veel animo was om mee te doen. Hier worden innovatieve duurzame maatregelen in de praktijk getest, die straks ook bij andere huizen in Groningen en daarbuiten toegepast kunnen worden. Diverse steden in Europa volgen nauwlettend wat er hier in Groningen gebeurt binnen dit project, om de ervaringen die hier worden opgedaan ook in hun eigen steden uit te rollen. Dit project is kortom erg interessant: het maakt de stappen in de energietransitie concreet en toegankelijk, want huizen die van het gas af zijn, hebben doorgaans veel lagere woonlasten.’
Bewoners Ingmar en Marieke: ‘Wij doen mee aan het project omdat we van het gas af wilden. Met onze deelname laten we anderen zien welke stappen er nodig zijn om ons huis CO2 neutraal te maken, en als het even kan zelfs meer energie op te wekken dan nodig is. De zonnepanelen plaatsen we op het dak van het tuinhuisje.” Het systeem dat geïnstalleerd wordt bestaat uit een superefficiënte lucht-waterwarmtepomp. Vincent Heijnen van HD klimaatsystemen is trots in dit project mee te kunnen doen: ‘Het is mooi om in een echte woonsituatie aan te kunnen tonen dat de nieuwste generatie warmtepompen weer een stuk efficiënter zijn.’
Groningen is een van de voorbeeldsteden voor Europa het Europese project Making City. In Groningen zijn de samenwerkingspartners: gemeente Groningen, Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, New Energy Coalition, Nijestee, TNO, CGI, Waarborg Vastgoed, WarmteStad, Sustainable Buildings en Grunneger Power.
Zie ook: Twee Wijken In Groningen Aardgasvrij: 4,8 Miljoen Euro Voor Paddepoel-Noord En Selwerd – Groningen Lighthouse City: Europese Koploper Energietransitie