Koningin Beatrix Opent Gerenoveerd Ministerie van Financiën
Geschreven op 13-3-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, OranjeNou, het is een mooi gebouw geworden. Veel invallend daglicht en in het ontwerp van Meyer en Van Schooten Architecten is de oorspronkelijke brutalistische stijl van het gebouw gehandhaafd.
Met een wintertuin, atrium en dubbele huidgevel krijgt het gebouw een moderne, representatieve uitstraling met een open karakter. De centrale entree en een semi-openbaar stedelijk plein worden nu bereikt via een gevelopening aan het Korte Voorhout en aan de Casuariestraat. Hierdoor, en door een meer open structuur van de gevels in de omliggende straten, sluit het gebouw veel beter aan bij de Haagse binnenstad.
Hare Majesteit de Koningin heeft het gerenoveerde ministerie van Financiën op 12 maart 2009 officieel geopend. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het vernieuwde gebouw onthulde de Koningin een fotokunstwerk van het gerenoveerde pand.
De renovatie van het ministerie is het eerste rijkshuisvestingsproject in Nederland dat via een publiek-private samenwerking (pps) tot stand is gekomen. Het DBFMO contract omvat het ontwerp, bouw, financiering, beheer en onderhoud van het gebouw voor een periode van 25 jaar. Na een Europees aanbestedingstraject hebben de Rijksgebouwendienst en het ministerie van Financiën consortium Safire gekozen voor de realisatie van deze opdracht. Safire is een samenwerkingsverband van Strukton, Burgers Ergon, GTI, ISS Facility Services en een investeringsfonds van ABN AMRO en Dutch Infrastructure Fund. Bron: Financiën
Mooie info allemaal, maar je zou anno 2009 in het kader van de kabinetsbrede inzet op duurzaamheid ook nog wat andere informatie verwachten. Over duurzaamheid, energieverbruik, binnenklimaat, duurzame energie opwekking, zero-waste afvalmanagement, cradle to cradle.
Precies al die onderwerpen waar minister Jacqueline Cramer van VROM op wil inzetten. Er is immers enorme winst te behalen in de gebouwde omgeving en dan is duurzaam renoveren de beste optie. Bij de Rijksgebouwendienst kom ik nog wat informatie tegen waaruit u en ik zouden kunnen concluderen dat het allemaal goed zit en dat er ook sprake is van een duurzame renovatie.
Aanleiding voor deze renovatieplannen waren voornamelijk klachten over de klimaatinstallatie die technisch verouderd is. Voor het vernieuwen van de airco en de verwarming moeten de gevels worden aangepast. Daarnaast is de inrichting van het gebouw verouderd en weinig flexibel. Dit is een zo ingrijpende operatie dat Financiën heeft besloten om alle mankementen in één keer aan te pakken en het gebouw tevens aan te passen aan de eisen van deze tijd. Bron: Rijksgebouwendienst
Ook bij de architect niets over duurzaamheid. Wel een hele serie mooie foto’s, dwarsdoorsnedes en hele mooie plaatjes (PDF). De afbeeldingen met het bovenaanzicht geven in elk geval geen beeld van enorme hoeveelheid zonnepanelen op de platte daken van het ministerie van Financiën. Jammer, zo komen die mini-energiecentrales er nooit.
Ach, wie weet zit het allemaal goed met de duurzaamheid en is deze renovatie wel een voorbeeld van duurzaam renoveren en duurzaam inkopen. En wie weet is dit ministerie wel helemaal volgens de Handleiding duurzaam renoveren: Toolkit Bestaande Bouw uitgevoerd en is het zelfs het eerste carbon-neutral ministerie ter wereld. En wie weet is het nog mooier en blijkt het de geschiedenisboeken in te kunnen als het eerste Energy-positive ministerie ter wereld. En om je daar nou op de borst te kloppen is niet nodig want Duurzaam = Gewoon Doen !
Tja, wat zou dat mooi zijn. Doet mij weer denken aan een eerder stukje op Anders Bekeken: Als ik een tovenaar kon zijn
Tags: Duurzaam
Safire zegt:
14 maart 2009 om 12:20 | Permalink
Voor veel meer informatie zie http://www.consortiumsafire.nl
Daar ook informatie over duurzaamheid
Duurzaamheid speelt eveneens een belangrijke rol in het ontwerp. Het gebouw voldoet aan het nationaal Pakket Plus Niveau. Het energieverbruik daalt door toepassing van een warmte-koude opslaginstallatie, warmtepompen, een dubbele huidgevel en klimaatplafonds. In het nieuwe gebouw wordt voor 100% gebruik gemaakt van duurzame energie. Daarnaast is het gebouw zeer flexibel door verhoogde vloeren, klimaatplafond en door plaatsing van installaties in de dubbele huidgevel.
Erik van Erne zegt:
14 maart 2009 om 12:53 | Permalink
@Safire
Dank voor deze info, maar op de site kan ik niets vinden over duurzaamheid. Is er een specifieke link??
Erik van Erne zegt:
6 april 2009 om 13:48 | Permalink
Bij de aanbesteding is duurzame huisvesting als eis gesteld. Dit betekent dat de consortia zich bij hun bieding moesten houden aan het nationaal pakket plus niveau of aan de milieu-index 160. Ook de dienstverlening (zoals schoonmaak en catering) moest duurzaam, bijvoorbeeld door het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Andere duurzaamheidseisen waren: 100 procent duurzame energie (groene stroom), gebruik van duurzaam hout, hergebruik van materialen, gebruik van vernieuwbare materialen, milieumanagement en het scheiden van afval inclusief sloopafval.
Bij de aanbesteding was het energieverbruik tot 2033 al op voorhand in de prijs inbegrepen. Het consortium Safire, dat de aanbesteding heeft gewonnen, had er daarom ook baat bij om een energiezuinig gebouw neer te zetten.
De door Safire toegepaste energiebesparende maatregelen zijn o.a.:
warmte-koudeopslaginstallatie, warmtepomp, klimaatplafonds, isolatie van dak, gevel en begane grond, intelligent en flexibel schakel- en regelsysteem voor verlichting, verwarming en ventilatie door middel van een gebouwbeheersysteem, liften met duurzaamheidskeurmerk en een dubbele glazen gevel (de ruimte tussen de twee glazen gevels fungeert als buffer waardoor je in de winter minder hoeft te verwarmen en in de zomer minder hoeft te koelen).
De Energie Prestatie Coëfficiënt is 0,96; de wettelijke eis is 1,5.
Met dank aan Hannah Moukini van de Rgd-Infofoon
anoniem zegt:
10 september 2009 om 18:33 | Permalink
nou als die hannah moukini zo intilligent was zou ze er wel een decennia eerder mee komen maar helaas intelligentie komt zo te zien bij bepaalde mensen een decennia later..
wacht met smarten op je reactie hannah moukini.
tot horens
jumjummy zegt:
17 december 2009 om 23:49 | Permalink
Aan Anoniem
Ond. Moukini
A. Koop een woordenboek en
B. Bedenk dat een communicatiemedewerker niet verantwoordelijk is voor de uitvoering van projecten. Pannekoek!