Koel- en Vrieshuis Kloosterboer Cool Port in Waalhaven Rotterdam: BREEAM Outstanding
Geschreven op 14-7-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenKoel- en vrieshuis Kloosterboer Cool Port in de Rotterdamse Waalhaven heeft onlangs met een score van 86,76% het BREEAM-NL oplevercertificaat ‘Outstanding’ ontvangen.
Deze vestiging van het Kloosterboer concern is hiermee volgens de beoordelingsrichtlijn 2014 één van de meest duurzame koel- en vrieshuizen in Nederland.
Het koel- en vrieshuis met een capaciteit van 40.000 palletplaatsen is nu een jaar operationeel. Om het gewenste BREEAM certificaat te behalen, heeft Kloosterboer tijdens en na de bouw een aantal maatregelen getroffen. Zo zijn docks op basis van het DoBo principe toegepast. Dit betekent dat containers/trailers met gesloten deuren kunnen aandocken, om zo de koelketen zoveel mogelijk intact te houden. Daarnaast zorgen verrijdbare stellingen in de opslagcellen voor een optimale benutting van vloeroppervlak en inhoud en wordt op koelingskosten bespaard door een efficiënte opslag van pallets.
De restwarmte van de koelinstallatie wordt niet alleen gebruikt voor de industriële processen, maar ook voor het verwarmen van vloeren in kantoorruimten. De oude klinkers van de voormalige containerterminal, waarop Cool Port gebouwd is, zijn hergebruikt als fundering voor het pand.
Het meest duurzame aspect van het gebouw zijn de 11.000 zonnepanelen die op het 27.000 m2 grote dak van het pand zijn geplaatst. De verwachte jaaropbrengst is 2,6 miljoen kWh, dit staat gelijk aan het jaarverbruik van 737 huishoudens. Hiermee kan Cool Port voor een groot deel in zijn eigen energiebehoefte voorzien.
Ook aan de ecologie rondom het terrein is gedacht: zo zijn voor de zeldzame plant ‘de melige toorts’ nieuwe groeiplaatsen rondom het pand gecreëerd. “Met het besluit om direct in de beginfase van de bouw niet voor ‘Excellent’ maar voor ‘Outstanding’ te gaan zijn we een flinke uitdaging aangegaan. Maar in goede samenwerking met hoofdaannemer Sprangers Bouwbedrijf, E&W installateurs en diverse adviseurs hebben we deze gerealiseerd”, aldus Jeffrey van der Krogt, Project Manager bij Kloosterboer.
De certificering van Kloosterboer Cool Port is niet het eerste BREEAM certificaat dat het concern voor een nieuwbouwproject heeft ontvangen. In 2014 behaalde de locatie op de Maasvlakte een waardering van “Very good” en vorig jaar werd voor de locatie in Velsen het certificaat Outstanding behaald. Het nieuwe hoogbouwvrieshuis in Lelystad dat eind dit jaar wordt opgeleverd, heeft eveneens de ambitie het certificaat “Outstanding” te behalen.
Op 19 december 2017 heeft Kloosterboer Velsen, als allereerste vrieshuis in Europa, het hoogst haalbare BREEAM certificaat Outstanding behaald voor de uitbreiding en aanpassing van het bestaande vrieshuis. De uitbreiding met een oppervlakte van 15.000 m2 is zo’n 10% energiezuiniger dan vergelijkbare projecten.
Voor de uitbreiding is gebruik gemaakt van de meest vernieuwende technieken, Zo zijn er 2.500 zonnepanelen geplaatst op de aluminiumkleurige daken voor een zo hoog mogelijk rendement, waarmee de uitbreiding energieneutraal is. Het besturingsprogramma van de vriesinstallaties is in eigen beheer geschreven, waarbij een belangrijke focus is gelegd op optimalisatie en energiebesparing. Tevens zijn de bestaande hallen opgenomen in de nieuwe besturing, zodat de optimale mix gemaakt wordt van de energiebehoefte, het aanbod van de zonnepanelen en de afname van energie uit het elektriciteitsnet op de meest gunstige momenten. Het hele gebouw is voorzien van LED verlichting met aanwezigheidsdetectie.
Kloosterboer Velsen is tijdens het EZK Evenement Partners in Energie-uitdagingen op 29 januari 2018 uitgeroepen tot winnaar van de EZK Energy Award 2017. Zij ontvangen de prijs van 25.000 euro voor de duurzame uitbreiding van hun vrieshuis.
Zie ook: Dutch Green Building Council: BREEAM-NL Utiliteitsgebouwen Versie 2.0 Nieuwbouw – Kloosterboer Velsen winnaar van de EZK Energy Award 2017
Erik van Erne zegt:
25 oktober 2019 om 13:36 | Permalink
Containerterminal Uniport In Rotterdamse Waalhaven Gaat Sluiten In 2020
Volgens vakbondsbestuurder Niek Stam had de terminal al enige tijd last van de schaalvergroting in de haven. Er wordt tegenwoordig met steeds grotere zeeschepen gevaren en die kunnen de Waalhaven niet bereiken. Ze kiezen voor andere terminals dichter bij zee, waar de vaargeul dieper is.