KLIMOP KLIMaat OntzorgingsProgramma: Verduurzamen Klein Maatschappelijk Vastgoed Fryslân
Geschreven op 10-11-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenGebouweigenaren kunnen met het KLImaat OntzorgingsProgramma (KLIMOP) van de provincie Fryslân aan de slag met het verduurzamen van hun gebouwen.
Hiermee kunnen gebouweigenaren bijdragen aan de totale afname van CO2 en daarmee meewerken aan een leefbare toekomst.
Dit initiatief geldt voor kleine gebouwen met een maatschappelijk doel zoals kleinere gemeenten, schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs en zorgaanbieders met een klein aantal vestigingen, sportbedrijven, culturele instellingen en dorps- en buurthuizen.
KLIMOP is het Friese KLImaat OntzorgingsProgramma voor verduurzaming van klein maatschappelijk vastgoed. Vanaf 2021 kunnen klein maatschappelijk pandeigenaren voor het verduurzamen van hun gebouwen terecht bij het door het Rijk bekostigde Ontzorgingsprogramma verduurzamen maatschappelijk vastgoed. Via dit programma kunnen zij gebruik maken van de kennis en inzet van experts bij het verduurzamen van hun gebouwen. Op deze manier krijgen ook de eigenaren van kleiner vastgoed, die vaak weinig of geen kennis, mensen en middelen in huis hebben, de mogelijkheid om hun gebouwen te verduurzamen.
Duurzaamheidscoaches zorgen voor begeleiding van de pandeigenaren en helpen hen om inzicht te krijgen in welke stappen ze moeten nemen en hoe de maatregelen gefinancierd kunnen worden. Ook krijgen ze hulp bij het zoeken naar de juiste partijen voor de uitvoering. Een expert zorgt voor het opstellen van een advies op maat, gericht op maatregelen en financiering. Het is de bedoeling dat de begeleiding plaatsvindt tot en met het moment dat er een contract voor de uitvoering is opgesteld.
Provincies maken gebruik van de Regeling specifieke uitkering ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed, die het ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) ter beschikking stelde. De activiteiten in de ontzorgingsprogramma’s moeten voor 1 januari 2024 afgerond zijn. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt ondersteuning aan de provincies bij de uitvoering van hun ontzorgingsprogramma’s.
Alle 12 provincies maken gebruik van de rijksbijdrage van € 24 miljoen. Vanaf 2021 worden hiermee ruim 2.000 kleine vastgoedeigenaren geholpen met het verduurzamen van hun vastgoed. Het doel is om in die tijd ongeveer 500 panden in de provincie Fryslân een advies te geven.
Maatschappelijke organisaties nemen het voortouw met het verduurzamen van hun gebouwen. De kleinere maatschappelijk vastgoedeigenaren hebben vaak een gebrek aan kennis en capaciteit om hun vastgoed te verduurzamen. Met de regeling specifieke uitkering ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed krijgen zij ondersteuning en begeleiding op maat van de provincies. Deze regeling is mogelijk gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Versnelling en opschaling van verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed is nodig met het oog op CO2-reductiedoelstellingen op de lange termijn (Klimaatakkoord) en de korte termijn (Urgenda-vonnis).
Zie ook: Provincie Drenthe – Provincie Flevoland – Provincie Friesland – Provincie Gelderland – Provincie Groningen – Provincie Limburg – Provincie Noord-Holland – Provincie Overijssel – Provincie Utrecht – Provincie Zeeland – Provincie Zuid-Holland