google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Kenniscentrum Biobased Materialen Biosintrum op ECOmunitypark in Oosterwolde Met BREEAM Outstanding

Geschreven op 6-7-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

5 februari 2019: Het Biosintrum is de winnaar van De Nederlandse Bouwprijs 2019 in de categorie gebouwen.

6 juli 2018: Eind 2018 opent in Oosterwolde een van de meest duurzame gebouwen van Europa: het Biosintrum.

Het Biosintrum wordt een kenniscentrum op het gebied van de biobased economy. Het gebouw zelf bestaat voor 80 procent uit biobased materialen.

Paul de Ruiter Architects ontwierp het Biosintrum in Oosterwolde. De Gemeente Ooststellingwerf heeft opdracht gegeven tot het ontwerp van een uitzonderlijk duurzaam BREEAM Outstanding gebouw als het bruisende hart van het Ecomunitypark. Een kennis- en innovatiecentrum om de Biobased economie te ontwikkelen en nog meer te verankeren in Oosterwolde en omgeving. Het Biosintrum slaat een brug tussen het bedrijfsleven en de onderwijssector, zelfs de bouw en het ontwerp van het gebouw komt in samenwerking met lokale bedrijven en overheidsinstellingen tot stand. Samenwerking en kennisdeling staan centraal in zowel het ontwerp als tijdens het ontwerpproces. Zie ook: Kantoor en Magazijn ECOstyle op ECOmunitypark in Oosterwolde met BREEAM Outstanding

“Tien jaar geleden ontwierpen we voor het eerst een gebouw dat volledig energieneutraal was”, vertelt architect Van Gameren van Paul de Ruiter Architects. “Een paar jaar geleden volgde het eerste circulaire bouwproject. Het Biosintrum bestaat al bijna volledig uit herbruikbare materialen van onuitputtelijke biomassa. Zo zetten we steeds weer nieuwe stappen op het gebied van duurzaam bouwen.”

In het Biosintrum zijn de vloeren van cacaoschillen. De wanden bevatten het denim van oude spijkerbroeken. Zo zitten er creatieve oplossingen in het gebouw en het gebruiksdoel blijft voorop staan. “We doen geen concessies aan kwaliteit en uitstraling.” “Als isolatiemateriaal hebben we bijvoorbeeld gekozen voor met papier ingespoten platen. Dat heeft een lagere isolatiewaarde dan traditioneel isolatiemateriaal, dus moet je het ontwerp zodanig aanpassen dat een dikkere isolatielaag geen bezwaar is.”

Bij het maken van dit soort keuzes is kennisdeling essentieel, weet de architect. Al in een vroeg stadium kwamen alle betrokken bij elkaar: van aannemer tot constructeur en van opdrachtgever tot installateur. “Tijdens die bijeenkomsten kon iedereen zijn eigen belangen en denkrichtingen uitspreken. Je kunt elkaar dan aanvullen en voorkomt dat je achteraf nog vragen moet stellen over elkaars keuzes. Zo zijn we gezamenlijk tot een slim bouwsysteem gekomen voor gevelelementen: ingenieus, simpel, maximaal esthetisch én betaalbaar.”

Het nieuwe gebouw ademt natuurlijke materialen en transparantie. Gebruikers en bezoekers kunnen de duurzaamheid van het gebouw ervaren door de zichtbare Biobased toepassingen. Zo blijft de houten modulaire constructie in zicht welke het gebouw een robuuste uitstraling geeft die de natuurbeleving van buiten naar binnen doorzet. Bovendien wordt er veel aandacht besteed aan de natuurlijke detaillering, dit is terug te zien in de onbehandelde accoya kozijnen, cradle-to-cradle vloerbedekking, stopcontacten van mais, de isolerende luchtkoepel van gerecycled plastic, Bio-composieten gevelbekleding en de groente- en kruidentuin. Als symbool voor de ecologische ambities van het centrum groeit in het midden van het gebouw een boom.

Aangezien bij circulair bouwen relatief veel nieuwe materialen en technieken worden toegepast, zijn de kosten niet altijd goed vooraf in kaart te brengen. Omdat de risico’s uiteindelijk bij opdrachtgever en aannemer liggen, is het belangrijk dat zij gemotiveerd zijn. De gemeente Ooststellingwerf heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. “Dat zorgt voor veel enthousiasme bij de bouwpartijen, die ook allemaal uit de regio komen. Dankzij de succesvolle samenwerking kan Biosintrum met de gemeente de omslag maken van traditioneel naar biobased bouwen.

De architect hoopt hiermee de toon te zetten voor andere bouwprojecten. “Wat mij betreft mag innovatie in de bouwwereld heel wat sneller gaan.” Samen met de markt en maatschappelijke partijen wil de overheid werk maken van circulair bouwen. Binnen het rijksbrede Programma Nederland Circulair in 2050 is hiervoor een transitieagenda.

Zie ook: BioBooster: Aanjager voor de Biobased Economy (BBE) – Biobased Economy (BBE) in Nederland: Van ‘Fossil Based’ Naar ‘Bio Based’ Economy – De Bio Based Economy (BBE): De Groene Toekomst by Platform Groene Grondstoffen – Building Our Biobased Economy: Industrial Biotechnology Netherlands by B-Basic – Bouwen met Groene Duurzame Bio-Based Bouwmaterialen: Vijf Ideeën Beloond – Transition to a Bio-based Economy –The Bioeconomy starts here – Monitoring biobased economy in Nederland 2016: Biobased Economy (BBE) Groeit Gestaag – Gelderland Koploper in Nederland in de Biobased Economy (BBE) – Business Development Day of the Biobased Delta: Borderless Biobased Business – BIOcolours Conference: International Conference on Biobased Colours – Circulair Congres: Agrifood, Chemie en Energie Samen Naar Een Circulaire Biobased Economy

Bio Based: Veluws Gras als Grondstof voor Eiwitten, Vezels, Vitamines, Polymeren en Groen Gas – Graskracht: Maaigras als Duurzame Energie – Reportage van TV Limburg – Besparen op Energiekosten met Olifantengras –Industriële Biotechnologie: Van Plant tot Materiaal, Medicijn en Motorbrandstof by BE-Basic – Bio Based Economy (BBE): Rietafval Grondstof voor Hernieuwbaar Plaatmateriaal by DSM – Biobased Economy: Verwerking Slachtafval, Over Datum Voedsel en het Greenmills Concept –Biobased Economy by SBIR: De ANWB-Paddestoel van Nature Based Composites (Nabasco)

Eerste Hulp Bij Circulair Bouwen: Wat Betekent De Circulaire Economie Voor het Bouwproces – Praktijkdag Cobouw Circulair: Geld Verdienen Met Circulair Bouwen – Paviljoen Circl aan de Zuidas in Amsterdam: Circulair Bouwen by ABN AMRO – The Circulair Design Award: Circulair Interieur & Product Design by Rabobank and Desko – The Circular Design Challenge by OpenIDEO – Groene Dromen: Cradle to Cradle – Een Circulaire Economie by VPRO Tegenlicht – BouwCirculair Congres: Van Netwerk Betonketen naar BouwCirculair – Animatie Circulaire Economie: Wat Is Circulaire Economie? by Provincie Noord-Brabant – De Transitieagenda Bouw: De Circulaire Bouw Economie is een Feit in 2050

Tags:

6 Reacties

  1. Erik van Erne zegt:

    15 juli 2018 om 17:52 | Permalink

    Veel spijkerbroeken voor Biosintrum

  2. Erik van Erne zegt:

    26 juli 2018 om 18:44 | Permalink

    Biosintrum: Bouwen met Nederlands Hout

    De houten spanten van het Biosintrum zijn gemaakt van lariksbomen uit het Nederlandse bos. Kasper Broek van Staatsbosbeheer vertelt in deze video waarom het gebruik van dit hout een duurzame manier van bouwen is.

  3. Erik van Erne zegt:

    31 augustus 2018 om 19:39 | Permalink

    Natuurlijk Bouwen Op Het Ecomunitypark: Biosintrum

    Het Ecomunitypark is een natuurlijk werklandschap. Het Biosintrum wordt centraal op het park gebouwd en is als kenniscentrum de schakel tussen alle bedrijven en organisaties op het park. Van laboratorium tot restaurant en van congreszaal tot flexwerkplekken.

  4. Erik van Erne zegt:

    13 september 2018 om 19:45 | Permalink

    Biosintrum: Van spijkerbroek naar isolatie | how it’s made insulation jeans

    Enorm veel spijkerbroeken zijn er ingeleverd voor isolatie van het Biosintrum. Maar hoe maak je van een spijkerbroek isolatie? Gregoire de kemmeter van Le Relais – Métisse isolatie vertelt.

    Na de inzamelingsactie voor gebruikte spijkerbroeken worden deze nu als isolatiemateriaal verwerkt in het Biosintrum. Zo blijft het in de zomer lekker koel en in de winter lekker warm. Met deze isolatie van spijkerbroeken draagt iedereen in de gemeente en ver daarbuiten zijn steentje bij aan het biosintrum.

  5. Erik van Erne zegt:

    15 december 2018 om 22:44 | Permalink

    Biosintrum: Bijzonder Bouwen

    De bouw van het biosintrum is bijna klaar. In deze laatste video blikken we terug op het bereiken van het hoogste punt en vertelt Rob van der Hoek van Natuurlijk Bouwen B.V. over het bijzondere bouwproces.

  6. Erik van Erne zegt:

    29 januari 2019 om 12:50 | Permalink

    Bewuste Bouwers Award voor Biosintrum

    Tijdens de Bewuste Bouwers Boost, de jaarlijkse kick-off van Stichting Bewuste Bouwers, zijn afgelopen maandag de Bewuste Bouwers Awards uitgereikt. Projecten die het uitzonderlijk goed hebben gedaan in 2018 werden in het zonnetje gezet. Op de eerste plaats is geëindigd ‘Biosintrum’, gerealiseerd door Bouwbedrijf Buiteveld, onderdeel van de bouwcombinatie Natuurlijk Bouwen (gemiddeld een 9,3).

    Biosintrum is een kenniscentrum en ontmoetingsplek op het gebied van de biobased economy. Het multifunctionele gebouw moet zelf dus het goede voorbeeld geven. Dankzij het bijzondere Y-vormige ontwerp maken de drie vleugels optimaal gebruik van zonlicht- en warmte. Bouwcombinatie Natuurlijk Bouwen bestaat uit: Bouwbedrijf Buiteveld, bouwbedrijf Doornenbal en Bouwgroep De Jong. Het project is ook genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle – Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (459)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden – Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
  • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Links

    Milieunet op..