Houtdag 2021: Houtbouw Voor De Toekomst En De Nationale Houtbouwprijs 2021
Geschreven op 20-9-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Bouwen-KlussenUpdate 1 december 2021: c het beste houten gebouw van Nederland.
Dat is zowel het oordeel van de vakjury als van het publiek. RAU Architects nam vorige week dus tweemaal de Nationale Houtbouwprijs 2021 in ontvangst.
De uitreiking vond plaats in de Parkzaal van Musis in Arnhem voor een publiek van ruim 300 bezoekers. Het bijzonder vormgegeven gebouw van Triodos, waar naast de vloeren en plafonds ook de trappenhuizen van hout zijn gemaakt, is volgens de jury de logische winnaar: “Het gebouw excelleert in constructie en vormgeving en heeft een heel eigen identiteit. Het gaat een positieve relatie aan met de omgeving. Het is flexibel, demontabel, remontabel en de gebruikte materialen zijn gedocumenteerd voor eventuele latere toepassingen. En er is veel hout toegepast op een, binnen het concept logische en efficiënte manier.” Het publiek kon de afgelopen maand ook zijn stem uitbrengen en zo de Publieksprijs bepalen. Ook hier was het Triodos-gebouw veruit favoriet.
Er werden in Arnhem in verschillende categorieën nog drie awards uitgereikt. Het Amsterdamse bureau MAATworks won in de categorie Particuliere houtbouw met een eengezinswoning op IJburg: Huis Canada. De jury prijst het hoogwaardige niveau en de doordachte manier waarop dit huis, met een grote logeerruimte, ontworpen en geconstrueerd is met CLT (kruislaags verlijmd hout) en andere biobased materialen.
De award in de categorie Zakelijke houtbouw werd gewonnen door het Entreegebouw van het Koning Willem 1 College in Den Bosch, een ontwerp van Nieuwe Architecten uit Utrecht. Deze mbo-school is nu veel zichtbaarder geworden, met een vijf verdiepingen hoog gebouw waarvan de draagconstructie helemaal van hout is. De jury: “Het is een gedurfde constructie, waarin de houtbouwconstructie voor een grote groep gebruikers ook belangrijke inspiratie en leerstof vormt.”
In de categorie Seriematige houtbouw ging de award naar basisschool Het Epos in Rotterdam. Een concept van SeARCH Architects en aannemer De Groot Vroomshoop. Deze geheel houten school van twee verdiepingen plus gymzaal is nadrukkelijk bedoeld als tijdelijk bouwwerk, omdat binnenkort flinke groei wordt voorzien. Dan zal de school worden gedemonteerd en op een nieuwe plek worden herbouwd en uitgebreid.
11 oktober 2021: De Voorgeselecteerde projecten voor de Nationale Houtbouwprijs 2021 zijn bekend. De projecten zijn ingedeeld in 3 categorieën: Particuliere houtbouw; Zakelijke houtbouw; Seriematige houtbouw.
In totaal zijn er maar liefst 50 projecten geselecteerd. De Nationale Houtbouwprijs heeft als doel om het bouwen met hout in Nederland te stimuleren. Het is een initiatief van Het Houtblad, onafhankelijk vakblad voor het ontwerpen en construeren van houten gebouwen.
De Nationale Houtbouwprijs beloont projecten. Iedereen mag een houtbouwproject indienen. Een deskundige jury selecteert, nomineert en kent vier awards toe. De Nationale Houtbouwprijzen worden uitgereikt tijdens De Houtdag.
Er zijn de volgende 5 awards te winnen: categorie: Zakelijke houtbouw; categorie: Particuliere houtbouw; categorie: Seriematige houtbouw ; Overall juryprijs: het beste houtbouwproject van Nederland volgens de jury; Publieksprijs: het beste houtbouwproject van Nederland volgens het aantal stemmen op de website.
20 september 2021: Nederland is in de ban van houtbouw. De plannen, ambities en concepten voor het bouwen met hout tuimelen bijna letterlijk over elkaar heen. Dat is om veel redenen een zeer goede ontwikkeling.
Tegelijk is het wel zaak dat in een markt vol nieuwe toetreders het kennisniveau op peil blijft. We hebben niet zomaar houten gebouwen nodig, maar goed gebouwde houten gebouwen. Niet zomaar biobased-ambities, maar goede, uitvoerbare biobased plannen.
Op De Houtdag 2021 zal een keur aan binnenlandse en buitenlandse deskundigen ingaan op het deugdelijk en degelijk ontwerpen, construeren en bouwen van gebouwen met hout. Aan de orde komen vragen over brandveiligheid, geluidwering, stabiliteit, belastbaarheid en duurzaamheid van houten gebouwen.
Verder is er aandacht voor de stand van het wetenschappelijk onderzoek op houtbouwgebied. En worden tijdens De Houtdag op woensdag 24 november in Musis Arnhem voorbeelden van uitstekende houtbouwprojecten beloond met de Nationale Houtbouwprijs 2021.
De middag zal bestaan uit een verzameling lezingen en kortere pitches, alles plenair. Keynote speakers uit binnen- en buitenland wisselen af met presentaties van innovaties en onderzoek. Tussen de lezingen door zijn er video’s te zien van de genomineerde projecten voor de ccen vinden de uitreikingen plaats. De voertaal is Nederlands, de buitenlandse sprekers zullen Engels spreken. Naast het inhoudelijke gedeelte is er volop ruimte en tijd om te netwerken en kennis te maken met de sponsorbedrijven.
De Nationale Houtbouwprijs heeft als doel om het bouwen met hout in Nederland te stimuleren. Het is een initiatief van Het Houtblad, onafhankelijk vakblad voor het ontwerpen en construeren van houten gebouwen.
De Nationale Houtbouwprijs beloont projecten. Iedereen mag een houtbouwproject indienen. Een deskundige jury selecteert, nomineert en kent vier awards toe. De Nationale Houtbouwprijzen worden uitgereikt tijdens De Houtdag.
Er zijn de volgende 5 awards te winnen: categorie: Zakelijke houtbouw; categorie: Particuliere houtbouw; categorie: Seriematige houtbouw; Overall juryprijs: het beste houtbouwproject van Nederland volgens de jury; Publieksprijs: het beste houtbouwproject van Nederland volgens het aantal stemmen op de website.
Erik van Erne zegt:
25 september 2021 om 08:33 | Permalink
Expeditie houtbouw
Erik van Erne zegt:
26 oktober 2021 om 22:01 | Permalink
Eén op vijf nieuwbouwwoningen Amsterdam van hout in 2025
In 2025 is één op de vijf nieuwe woningen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) van hout. Dat is het streven van de Green Deal convenant Houtbouw waar op 21 oktober 2021 in meer dan 80 organisaties – zoals gemeenten, bouwers, banken, architecten en adviesbureaus – hun handtekening onder hebben gezet.
Vanaf 2025 is 20% van de MRA-woningproductie van hout en andere biobased materialen, zodat nieuwe woningen sneller en duurzamer worden gebouwd. “Dat levert jaarlijks ca. 220.000 ton CO2 uitstootreductie en een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van stikstof op. Met houtbouw woningen op industriële wijze geproduceerd en voldoende locaties worden woningen sneller gebouwd, zijn ze betaalbaarder, gemaakt van gezonde materialen en is er minder bouwafval”, aldus de samenwerkende organisaties in een verklaring.
Een belangrijk onderwerp van de MRA Green Deal convenant Houtbouw is het beschikbaar krijgen van locaties die geschikt zijn voor houtbouwwoningen. Ook partijen ook actief samenwerken aan kennisdelen. Daarnaast bekijken partijen of meer stimulerende regelgeving voor houtbouw mogelijk is. Tenslotte werken de betrokken partijen actief samen aan het verbeteren van de businesscases van de keten van houtbouw. Met de schaalsprong en toename van de kennis rond houtbouw is de verwachting dat de huidige prijsstelling van houtbouw binnen een afzienbare tijd verbeterd zal worden.