Hof van Cartesius In Het Werkspoorkwartier in Utrecht: Een Circulair Bouwen Broedplaats
Geschreven op 27-5-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen15 november 2020: Bijna 1500 Utrechters brachten de afgelopen maanden hun stem uit voor de DUIC Publieksprijs van de Rietveldprijs 2020.
Uit deze verkiezing kwam het Hof van Cartesius als winnaar naar voren. De circulaire broedplaats in het Werkspoorgebied wist maar liefst 30 procent van de stemmen in de wacht te slepen.
25 september 2020: De jury van de Rietveldprijs 2020 heeft bekendgemaakt welke acht Utrechtse projecten zijn genomineerd. Er kan gestemd worden op de publieksprijs en er is een juryprijs. Genomineerd voor de Rietveldprijs 2020: Hof van Cartesius.
In het Werkspoorkwartier biedt het Hof van Cartesius werkplekken aan creatieve en duurzame ondernemers. De circulair gebouwde paviljoens liggen als een hofje rondom een publieke binnentuin. Bij circulair bouwen met restmaterialen is vooraf minder duidelijk hoe het eindresultaat eruit zal zien. Ook is de rol van de architect anders.
De gebruikers zijn zelf verantwoordelijk voor de gevelinvulling, onder regie van de architect: “Het is een lappendeken van vormen en materialen, maar die heeft wel structuur en de vlakverdeling klopt met de ruimte ernaast. Als een soort quilt.”
Ondanks het diverse materiaalgebruik — van bamboe tot moutzakken — vormen de paviljoens een eenheid. Zo hebben alle ruimtes een transparante gevel aan de zijde van de binnentuin. Het Hof van Cartesius dient als proeftuin voor de circulaire economie en voor een andere manier van gebiedsontwikkeling.
27 mei 2028: Het Hof van Cartesius is een nieuwe, groene werkplek waar creatieve, duurzame ondernemers zélf hun eigen werkruimte bouwen rondom een publieke binnentuin, in het Werkspoorkwartier in Utrecht.
Er wordt veel gebruik gemaakt van circulaire technieken en kleine ondernemers kunnen zelf hun werkplek afbouwen met hergebruikte en groene bouwmaterialen.
Energie, afval en de collectieve tuin worden duurzaam neergezet. In fases wordt het gebied organisch ontwikkeld. Samen de stad maken vanuit Het Hof van Cartesius.
Het Hof bestaat uit flexibele paviljoens rondom een collectieve, voor iedereen toegankelijke, binnentuin. Een wilde tuin die wordt gebruikt voor ontmoeting en stadslandbouw. Meer hofjes worden gecreëerd naarmate het project groeit. De paviljoens zijn aan de tuinzijde volledig transparant, waardoor je naar de tuin toe zal werken. Hierdoor wordt het werkproces van de maker zichtbaar. Een expositie van het maken.
Het Hof van Cartesius gaat ervan uit dat groen energie geeft en een positieve invloed op de kwaliteit van leven en werken heeft. De tuin is een belangrijk ontmoetingspunt in Het Hof. Tuinieren, stadslandbouw, buitenwerken, sporten, wandelen, onderzoeken, vieren. Het kan allemaal.
Zie ook: De ABN AMRO Circular Economy Awards 2018: Hof van Cartesius en Regio Arnhem-Nijmegen - Buurman Utrecht: Werkplaats En Gebruikte Bouwmaterialen Voor Professional En Consument
Zie ook: BlueCity Surfing the New Blue Economy in Tropicana Rotterdam: Bring Balance Back – De Blauwe Economie Versie 2.0 by Gunter Pauli – TED Talks: The Blue Economy System Design by Gunter Pauli – De BlueCity Circular Challenge: Uitvinders en Reststromen Gezocht - Paviljoen Circl aan de Zuidas in Amsterdam: Circulair Bouwen by ABN AMRO - The Green House: Circulair Paviljoen, Duurzaam Restaurant en Urban Farm in Utrecht by Cepezed – Blauwe Economie in Almere: In Gesprek met Gunter Pauli, oprichter van de Blauwe Economie