Het Zandwindmolen Concept by Grontmij: Voor een Veilige Nederlandse Kust
Geschreven op 8-2-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenGeweldig plan. Alhoewel het zo langzaam maar zeker wel een beetje druk gaat worden voor de Nederlandse kust als alle plannen ook echt uitgevoerd gaan worden.
Het project Zandmotor is onlangs gestart en het Prinses Amalia Windmolenpark is al aangelegd. Andere grote windmolenparken, zoals Zeekracht en Meewind, voor de Nederlandse kust zijn in voorbereiding.
Over Tulip Island wordt nagedacht. Een ander plan is het Milland Project, een kunstmatig eiland voor de Nederlandse kust. Verder zijn er nog mooie plannen voor een nieuwe luchthaven, eveneens op een eiland voor de kust en niet te vergeten een drijvend Olympisch Dorp compleet met Olympisch Stadion. Zijn dat alle plannen? Vast niet. We houden ons aanbevolen voor tips.
Aan dit lijstje kunnen we nu dus het Zandwindmolen Concept toevoegen, bedacht door Advies- en ingenieursbureau Grontmij. In dit concept leveren windmolens de energie om zand via leidingen naar de kust te transporteren. Het zand wordt gebruikt om de Nederlandse kust te beschermen. Grontmij werkt samen met Rijkswaterstaat het concept verder uit. Mogelijk worden ook andere marktpartijen hierbij betrokken.
Jaarlijks wordt 12 miljoen m3 zand met sleephopperzuigers landwaarts verscheept om de Nederlandse kust te beschermen. Deze inspanning blijft de komende eeuwen noodzakelijk vanwege de zeespiegelstijging en de autonome zandhonger van de Waddenzee. Het verplaatsen van zand naar de kust met sleephopperzuigers kost jaarlijks circa 60 miljoen euro en geeft een CO2-emissie van 150.000 ton per jaar. De uitstoot is vergelijkbaar met de uitstoot van 80.000 auto’s.
Grontmij zoekt altijd naar innovaties die bijdragen aan een duurzame en veilige leefomgeving en onderzoekt of het verplaatsen van zand duurzamer en milieubewuster kan. “De natuurlijke energiebronnen zeestromingen en wind gebruiken we volledig,” aldus Jan Kollen, senior adviseur Water bij Grontmij. “Het verspreiden van het zand langs de kust maar ook het transporteren van het zand van twintig meter diepte uit de Noordzee naar de brandingszone langs het strand (een afstand van circa tien kilometer) kan op natuurlijke en duurzame wijze. Zes molenparen leveren mogelijk al voldoende windenergie voor dat zandtransport.” Eerste technische en financiële verkenningen laten zien dat het concept kansrijk is. In consortiumverband onderzoekt Grontmij de haalbaarheid, zo mogelijk met een kleinschalige praktijkproef. Bron: Grontmij