Het Symposium Platform Duurzame Huisvesting: Groen vastgoed, goed verhuurd?
Geschreven op 27-1-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen5 januari 2012: Draagt het vergroenen van vastgoed bij aan de verhuurbaarheid? Waarom zou een huurder een duurzaam gebouw willen? Hoe kan de huisvestingsketen de gebruiker verleiden tot duurzame huisvesting? Hoe worden kosten en opbrengsten verdeeld?
Deze vragen staan centraal op het symposium van Platform Duurzame Huisvesting op 16 februari 2012 in 1931 Congrescentrum Brabanthallen in Den Bosch.
Iedereen in de huisvestingsketen, van belegger tot verhuurder en van facilitair manager tot installateur krijgt met deze kwesties te maken. Het symposium laat daarom alle soorten partijen in de huisvestingsketen aan het woord, en stimuleert de onderlinge discussie. Naast de vele parallelsessies staan ook keynotes gepland van Hans de Jonge, hoogleraar Vastgoedbeheer en Ontwikkeling aan de TU Delft en Jan Rotmans, Professor in Sustainability Transitions bij Drift aan de Erasmus University Rotterdam en oprichter Urgenda. U kunt zich hier aanmelden.
Zie ook: De Tiende Rotterdam Lezing: De Ziel van Rotterdam by Jan Rotmans – De Tiende Rotterdam Lezing: Vooruit Naar Vroeger by Jan Rotmans – De Tiende Rotterdam Lezing: Rotterdam 2040 – Rotterdam 3.0 by Jan Rotmans – De Duurzame Wereld: De Nieuwe Economie Rond Duurzaamheid by Jan Rotmans
27 januari 2011: Op donderdag 10 februari 2011 organiseert het Platform Duurzame Huisvesting het symposium ‘Duurzame Huisvesting: wie is aan zet?’. Tijdens deze dag wordt gezocht naar het antwoord op de vraag wat nodig is om de vastgoedketen te verduurzamen?
Ondanks de vele voordelen, vindt er namelijk nog maar op beperkte schaal verduurzaming van bestaand vastgoed plaats. Vaak komt dit doordat de spelers in de keten onvoldoende inzicht hebben in de mogelijkheden van duurzaam vastgoed. En ook de weg er naartoe is vaak onbekend.
Het symposium ‘Duurzame Huisvesting: wie is aan zet?’ biedt u kennis en ervaringen uit de praktijk, zodat ook ú kunt meebouwen aan duurzaam vastgoed. Organisaties vertellen over de ‘lessons learned’ in de samenwerking tussen vraag en aanbod. U krijgt inzicht in de knelpunten én de oplossingen op weg naar duurzaam vastgoed. Het symposium is interessant voor allen die betrokken zijn bij de verduurzaming van bestaande panden; voor beleggers, projectontwikkelaars, vastgoedmanagers, facilitair managers, adviseurs, gebouwbeheerders en installateurs.
Welke rollen spelen overheid en markt in het verduurzamen van de gebouwde omgeving? En wie is er nu aan zet? Deze vragen staan centraal in het plenaire debat. Aan het woord zijn Jan Terlouw, voorzitter Platform Energietransitie Gebouwde Omgeving (PeGO), Douwe Kras, lid van de Raad van Bestuur van Eneco Holding en Roald Suurs, onderzoeker bij TNO en gepromoveerd op marktwerking en transities.
De huisvestingsketen kent veel verschillende disciplines. Daarom heeft het programma ook 30 werksessies. Onderwerpen zijn onder andere: split incentive problematiek, investeren in duurzame maatregelen, duurzaam inkopen en het opstellen van prestatiecontracten. Het symposium eindigt met het tekenen van een intentieverklaring door directie- of bestuursleden van het Platform Duurzame Huisvesting. Hiermee zet het platform, dat opgericht is eind 2010, een belangrijke stap in de verduurzaming van de gebouwde omgeving in Nederland.
Zie ook: Duurzaam Kantoor 2011: De Rol van de Inkoper bij Duurzame Huisvesting en Facilities – Duurzaam vastgoed winstgevend ! – Een Duurzame Vastgoed Portefeuille: Rotterdamse Groene Gebouwen
Tags: Duurzaam