Green Deal Het Nieuwe Draaien Afgesloten: Het Nieuwe Rijden voor de Bouwsector
Geschreven op 31-7-2012 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, Green Deal1 september 2020: Na vier jaar is de Green Deal Het Nieuwe Draaien afgesloten.
Hierbij hebben 34 organisaties uit de bouw, groen en infra hebben zich de afgelopen jaren samen ingezet voor een schoner machinepark. Er is ingezet op versnelling van de emissiereductie door het ontwikkelen van concrete handvatten voor zowel opdrachtgevers als aannemers.
Mobiele werktuigen in de bouw en de landbouw stoten samen naar schatting ruim 2 megaton CO2 per jaar uit. Dat is 8% van de totale CO2-uitstoot van het verkeer in Nederland. Daarnaast zijn mobiele werktuigen goed voor 9% van de uitstoot van stikstofoxiden en ruim 9% van de fijnstofuitstoot van het Nederlandse verkeer. Die hoeveelheid moet omlaag en daarom hebben aannemers, overheden en andere stakeholders de afgelopen 4 jaar samengewerkt in de Green Deal.
Er is ingezet op versnelling van de emissiereductie door het ontwikkelen van concrete handvatten voor zowel opdrachtgevers als aannemers. Dat gebeurde onder meer via training van chauffeurs. Ook heeft de techniek een belangrijke rol gespeeld in de Green Deal. Gemeenten kunnen met het opleggen van extra hoge milieueisen bij aanbestedingen werken aan een verminderde uitstoot. De verschillende opties hebben een plekje gekregen in de criteria waar gemeenten en andere opdrachtgevers zich op baseren bij het maatschappelijk verantwoord inkopen van hun diensten.
Een algemeen cijfer voor de verminderde uitstoot van het Nederlandse machinepark heeft de Green Deal niet opgeleverd. Daarvoor verschillen de omstandigheden en de samenstelling waarin machines draaien te veel. Wel is er via diverse projecten een lijst samengesteld die inzicht geeft in de CO2-besparing van de meest voorkomende maatregelen van Het Nieuwe Draaien. Vastgesteld is bijvoorbeeld dat het verminderen van stationair draaien veel winst kan opleveren in de emissies.
31 juli 2012: In de bouw worden grote hoeveelheden brandstof verbruikt. Dit zorgt voor hoge kosten en voor veel milieuvervuiling. Door de bouwmachines slimmer te bedienen kan veel energie worden bespaard. Dit noemen we Het Nieuwe Draaien.
Toepassing hiervan levert al snel een besparing van 10% op de brandstofkosten op. Voor de gehele branche is dat een winst van circa 200 miljoen per jaar.
Het nieuwe draaien is het slim toepassen van de ervaringen van het nieuwe rijden op bouwmachines. De stijl van draaien en de werkaanpak blijken een grote invloed te hebben op het brandstofverbruik. Winst valt te halen uit een slimme inzet van het benodigde vermogen, het tijdig uitschakelen van de machines en een slimme werkaanpak en planning. Dit vraagt geen grote investeringen in materieel, maar wel een goede training en voldoende aandacht voor de prestaties binnen het bedrijf waardoor werknemers in staat worden gesteld machines zuiniger te bedienen.
Het Nieuwe Draaien is ook de naam van het initiatief van Natuur & Milieu en BMWT om brandstofbesparing bij mobiele werktuigen te stimuleren. Met 5 koploperbedrijven wordt een pilot uitgevoerd om de kansen voor brandstofbesparing in de praktijk te brengen. Dit zijn BAM, Mourik, Strukton, Van der Weerd Grafhorst en VolkerWessels.
Het Nieuwe Rijden Elektrische Vervoer Centrum in Rotterdam - Ecomobiel 2012: Vierde Editie Vakbeurs Voor Duurzame Mobiliteit In Rotterdam Ahoy - Duurzaam Ondernemen: Het Nieuwe Ondernemen – Het Betere Werk - Het Duurzame Nieuwe Werken (HDNW)
Piet zegt:
1 december 2012 om 02:31 | Permalink
Gezeik ook altijd over dat milieu, op tijd uitzetten. Bla bla. Als ik smorgens aankom start ik de kraan en ga ik eerst lekker een bakkie kofie doen. Kom ik buiten is de kraan alvast lekker opgewarmd.
Die dingen zijn gemaakt om stationair te draaien, je gaat me niet vertellen dat het vele malen in en uitschakelen van die apparaten minder verbruikt dan die minuten extra draaien per dag.
Het moet eens stoppen, doet me soms terug verlangen naar de jaren 60 en 70. Begon in 69 als kraanmachininst als 17 jarig pis menneke. Nou toen hoorde je niemand over dat milieu.
Erik van Erne zegt:
1 december 2012 om 15:20 | Permalink
@Piet
Ja, dat ga ik jou dus wel vertellen. Vele malen in en uitschakelen van die apparaten verbruikt minder dan die minuten extra draaien per dag.
Tuurlijk zijn er altijd mensen die zoiets niet geloven. Slaap lekker verder Piet.