Het Muziekhuis Loevenhoutsedijk, Utrecht: Centrum Muziek XXI by van Mourik Architecten
Geschreven op 3-11-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, LichtHeel lang heb ik mij afgevraagd wat dat toch voor een apart gebouw is aan de Loevenhoutsedijk in Utrecht. Kwam er regelmatig langs tijdens de bouw en op één op ander manier werd mijn blijk altijd naar dat puntvormige gebouw getrokken. Niet omdat het nou zo supermooi is, maar het heeft toch een bijzondere aantrekkingskracht.
Het muziekhuis Loevenhoutsedijk is een initiatief van de dienst Culturele Zaken van de gemeente Utrecht en stichting SWK kunsthuisvesting en heeft als doel het realiseren van een centrum voor kleinschalige muziekensembles. Het plan is onderdeel van het stedelijke vernieuwingsplan ‘Hoogstaat aan de Vecht’, waar het de kop vormt van een nieuwe aaneengesloten woningbouwwand langs de Loevenhoutsedijk.
Juist op een locatie waar vanwege geluidsbelasting van de aangrenzende waterzuivering geen woningbouw gepleegd mag worden vindt deze concentratie van muzikaal programma een plek. Startpunt van het ontwerp is het realiseren van een maximaal bouwvolume dat wordt vormgegeven door de lichttoetreding tot de aanliggende woningen en tuinen.
Om geluidstechnische redenen zijn de muziekstudio’s en de try-outzaal gescheiden gepositioneerd, hierdoor ontstaan twee gesloten muziekgebouwen die verschillend van aard zijn; een langwerpige hoge try-outzaal met een schuin dak grenzend aan de tuin en garage van de naastgelegen woning en twee gestapelde driehoekige studio’s, opgetild van de grond in de punt van het gebouw.
Als basis voor de geluidsisolatie is uitgegaan van een dragende steenachtige constructie met daarbinnen een ‘doos in doos constructie’. De daglicht afhankelijke facilitaire functies zoals entree, trappenhuis, foyer en kantoor bevinden zich in de tussenruimte die wordt gevormd door de twee muziekgebouwen.
De twee gesloten muziek gebouwen zijn met het uitgangspunt van ‘culturele loods’ uitgevoerd in groene kunstof recyclaat planken. De tussenruimte is bekleed met vier tinten groengekleurd zonwerend glas. Deze tinten zijn het resultaat van een specifieke combinatie van glasdikte en reflecterende coating, afgestemd op de zonweringcapaciteit van de vier afzonderlijke glasgevels. Naast zonwering voorkomt het getinte glas al te veel inkijk op straatniveau. Bron: Architecten van Mourik
Tags: Duurzaam
Cees Zuiderwijk zegt:
19 januari 2016 om 10:45 | Permalink
Leuk en erg interessant om dit te lezen!
Groet Cees