Het KAN Platform: Klimaatadaptief Bouwen Mét De Natuur
Geschreven op 19-10-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenProjectontwikkelaars, bouwbedrijven en gemeenten sluiten zich aan bij het KAN platform om kennis te ontwikkelen en ervaringen te delen op het gebied van klimaatadaptief bouwen, wateroverlast, hittestress, biodiversiteit en natuurwaarde. Het KAN platform richt zich daarbij expliciet op nieuwbouw.
KAN staat voor klimaatadaptief bouwen, mét de natuur. Hoe maken we nieuwbouw die bestand is tegen klimaatverandering? Hoe voorkomen we wateroverlast, verdroging, hittestress? Groen kan de oplossing zijn, en tegelijkertijd de biodiversiteit, natuurwaarde en belevingswaarde van projecten verhogen. Daar wordt iedereen dus beter van. Maar hoe krijgen we dit voor elkaar?
Sinds de zomer van 2020 zijn Bouwend Nederland, NEPROM, WoningBouwersNL en het ministerie van BZK en RVO/DuurzaamDoor gestart met het Platform KAN. We nodigen projectontwikkelaars, bouwbedrijven en gemeenten uit om deel te nemen en gezamenlijk kennis te ontwikkelen en ervaringen te delen.
Waarom zou je als bouwer of projectontwikkelaar mee willen doen? Je krijgt bijvoorbeeld eenvoudig toegang tot: Inspirerende bouwstenen voor aanbestedingen en offertes; Kosteneffectieve aanpakken om met groen aan klimaatadaptatie te werken; Best practices en nieuwe ontwikkelingen; Praktijkinzicht in het beleid van gemeentes; Hulpmiddelen om een goede relatie met stakeholders en bewoners te bevorderen.
Het KAN platform, DuurzaamDoor en Vogelbescherming Nederland hebben een leertraject ontwikkeld voor klimaatadaptieve en natuurinclusieve gebiedsontwikkeling. Ontwikkelaars en architecten die werken aan drie verschillende natuurinclusieve projecten (in Enschede, Tilburg en Leusden/Achterveld) nemen hieraan deel.
Jip Louwe Kooijmans (Vogelbescherming) en Maike van Stiphout (DS Landschapsarchitecten) leiden de deelnemers rond bij verschillende referentieprojecten. Op dinsdag 7 september was de groep uit Leusden te gast in Achter ’t Holthuis in Twello waar Erik Molenaar en Bernhard Hogenslag, voormalig projectleider en planeconoom, uitleg gaven.
Zie ook: Platform Voedsel Van Dichtbij: Maatschappelijke Waarde Initiatieven Zichtbaar Maken – Tien Tips voor Stadslandbouw: Van Hype naar Duurzame Ontwikkeling! Wat Kan Jij Doen? – Animatie Video: De Rol van de Stedeling in Stadslandbouw – Maatschappelijke Kosten Baten Analyse Stadslandbouw – Verdienmodellen Stadslandbouw – Kansen voor Biodiversiteit in de Stad: Wat U Kunt Doen – Samen Bouwen We aan de Stad van de Toekomst by VolkerWessels – Van Mainport-Greenport naar Growport: Metropolitane Landbouw – Verdienmodellen Stadslandbouw – Speel het Stadslandbouw Spel – De Award Natuurinclusief Bouwen En Ontwerpen 2021 Voor Dakenstroom by Casade