Het Ecopolis-Concept: Duurzame Stedenbouw In Woord En Beeld by VIBE
Geschreven op 9-12-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Bouwen-KlussenVanaf vrijdag 11 december 2009 wordt het eerste Vlaamse boek over duurzame stedenbouw gratis beschikbaar voor het brede publiek.
De gids met praktijkvoorbeelden voor de transitie naar een ecopolis werd gerealiseerd door VIBE met steun van de Vlaamse Overheid in het kader van het DuLoMi-project Ecopolis-Vlaanderen.
In dit handboek wordt het ecopolis-concept uitgelegd aan de hand van goede voorbeelden uit binnen- en buitenland. Ook vind je er de visie van de deelnemende experts, methodieken van participatie, en concrete tips voor ontwerpers, studenten of ambtenaren. Het is bovendien een aangenaam en overzichtelijk boek met veel foto’s. Het is wetenschappelijk onderbouwd, en je vindt er verwijzingen naar interessante websites en andere bronnen.
De auteurs Eva Heuts (VIBE vzw) en Erik Rombaut (ABBLO vzw) bespreken zo’n 50 voorbeeldprojecten uit binnen- en buitenland. Vijf daarvan hebben ze verder uitgewerkt omdat deze projecten volgens hen zeer goede voorbeelden zijn. Alle dimensies van het ecopolis-concept komen hier namelijk aan bod.
- Ecowijken ‘Loretto-Areal’ en ‘Französisches Viertel’ in de Südstadt, Tübingen (Duitsland)
- De ecologische wijk EVA-Lanxmeer, Culemborg (Nederland)
- Ecologische woonwijken ‘Vauban’ en ‘Am Schlierberg’, Freiburg-im-Breisgau (Duitsland)
- Ecowijk GWL-terrein, Amsterdam (Nederland)
- De ecowijk ‘Västra Hamnen/Bo01’, Malmö (Zweden)
Het handboek Duurzame Stedenbouw in woord en beeld downloaden. Vanaf 11 december.
Zie ook: Eco-wijk Breda: bouwen in eigen beheer – Eco-wijk op het GWL-terrein in Amsterdam wil groener – Den Haag: Erasmusveld wordt duurzaamste wijk van Nederland
Aad Breed zegt:
4 februari 2011 om 14:41 | Permalink
Ik wil even weten, of U bekend bent met de piramidestad als oplossing voor de files, milieuproblemen en het overbevolkingsvraagstuk. Piramidesteden en -dorpen zijn de meest duurzame oplossing, omdat ze geheel op geothermie (als energie) functioneren, en tevens de hoeveelheid natuur en landbouwgrond op onze planeet enorm kunnen uitbreiden.
Ik hoor gaarne van U
groetjes Aad Breed
Erik van Erne zegt:
4 februari 2011 om 20:39 | Permalink
@Aad
Nee, was mij niet bekend. Dank voor de info.
Zie ook: The Ziggurat Project: eindelijk nieuwe piramiden