Het Duurzaamheidspaviljoen op de Internationale Bouwbeurs 2011 in Utrecht: Designers Delight
Geschreven op 26-1-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen, DesignVan maandag 7 februari tot en met zaterdag 12 februari 2011 kunt u het Duurzaamheidspaviljoen bezoeken op de Internationale Bouwbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht.
Het contentprogramma van het Duurzaamheidspaviljoen staat in het teken van ‘Designers Delight’.
Tegelijk met de Internationale Bouwbeurs 2011 is er in de Jaarbeurs ook weer de Material Xperience 2011 met als thema Adding Value.
Het contentprogramma van het Duurzaamheidspaviljoen staat in het teken van ‘Designers Delight’. Initiator Kingspan Duurzame Bouwsystemen zet wederom hoog in qua ambitieniveau om integrale duurzaamheid te implementeren in de gebouwde omgeving en moderne architectuur. Met ‘Designers Delight’ richt Kingspan zich op de bouwmeesters van de duurzame toekomst. Gedurende vijf dagen zal het Duurzaamheidspaviljoen dienst doen als platform voor kennisdeling en discussie tussen architecten en de Intellectual Partners van het paviljoen zijnde TU Delft Green Building Innovation, DGBC, VMRG en Duurzaam Gebouwd.
Experimentele en futuristische gevels zijn de basis voor kortstondig dagdromen tijdens de inspiratiesessies. Esthetische uitdagingen en multifunctionaliteit staan centraal tijdens de kennisuitwisseling vanuit de genoemde kennisinstituten jegens de leergierige architecten. Nieuwe technieken en inzichten moeten de architect weer de regisseur van de bouwkolom maken zodat duurzame architectuur op een integrale wijze kan worden geïmplementeerd.
Nieuw verkregen kennis kan direct worden omgezet in concrete gevelconcepten waarbij de exposanten van het Duurzaamheidspaviljoen het uiterste uit de kast halen om in te spelen op de architectonische behoeftes van de nabije toekomst. Toekomstbestendig bouwen met respect voor mens en aarde.
Building Holland Award 2010: De Hubbel by BUKO Bouwsystemen – Het Duurzaamheidspaviljoen op de Internationale Bouwbeurs 2011: Masterclass Cradle to Cradle– Schets Uw Duurzame Oplossing en Win Een Pedalator LED-Lamp by Gianata Gatto
Tags: Duurzaam
Klusbob zegt:
1 februari 2011 om 23:16 | Permalink
Adviseurs willen einde aan Labelgekte Duurzaamheid in de Bouw
Duurzame gebouwen scoren soms tóch laag in een GreenClac- of BREEAM-berekening. Soms ook is een gebouw wél duurzaam volgens het ene label, maar niet volgens het andere. Hoogste tijd om een eind te maken aan deze ‘labelgekte’, vinden IMd Raadgevende Ingenieurs, Atelier PRO, instituut NIBE en moBius consult. Om partijen meer bewust te maken van het probleem organiseren de vier op 9 februari op de BouwBeurs de workshop ‘Labelgekte en de bouwstenen van duurzaamheid’.
Directe aanleiding voor het initiatief is een project dat de vier vorig jaar samen deden. Ondanks de vele duurzame maatregelen die werden genomen, scoorde het gebouw relatief laag in GreenCalc. Extra ‘noodgrepen’ waren nodig om de gewenste score te halen. “We keken elkaar aan en zeiden: Waar zijn we nu mee bezig? Willen we duurzaam bouwen of punten scoren?”, zegt ir. Pim Peters, directeur van IMd. “Soms is dat gewoon niet hetzelfde.”
De nadruk op het verzamelen van punten leidt af van de hoofdzaak, vinden de vier. Ook de labels zelf kunnen beter. Zo zijn er voor diverse duurzame oplossingen nu geen punten te verdienen. En daarom zijn voor maatregelen de handen moeilijk op elkaar te krijgen. Volgens de initiatiefnemers moeten labels vooral een richtsnoer zijn, en zeker geen doel op zich, zoals nu vaak het geval is.
De initiatiefnemers willen opdrachtgevers, ontwerpers en bouwers vooral bewust maken van de elementen die een gebouw daadwerkelijk duurzamer maken. Samen met de aanwezigen worden voor constructie, gevel, inbouwpakket en installaties een aantal concepten besproken, met de vraag: welke moeten we uit duurzaamheidsoogpunt toepassen? Vervolgens worden die concepten aan verschillende duurzaamheidslabels getoetst.
De workshop Labelgekte is op woensdag 9 februari van 14.00 tot 16.00 uur in het Duurzaamheidspaviljoen op de Internationale BouwBeurs 2011, Jaarbeurs Utrecht. Er zijn bijdragen van ir. Ernstjan Cornelis (Atelier PRO), ir. Pim Peters (IMd Raadgevende Ingenieurs), prof. Michiel Haas (NIBE) en ir. Peter Erdtsieck (moBius consult). De bijeenkomst is voor beursbezoekers vrij toegankelijk.