Het Dorp in Arnhem Wordt Vernieuwd: Het Nieuwe Dorp Wordt Groener en Duurzamer dan Ooit
Geschreven op 3-7-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenDe zorg verandert en Het Dorp verandert mee. De komende jaren wordt Het Dorp in Arnhem stap voor stap vernieuwd. Van een wijk uitsluitend voor mensen met een beperking tot een gemêleerde, groene en duurzame wijk waar zowel mensen mét, als mensen zonder beperking wonen.
Ruim vijftig jaar na de bouw van Het Dorp, vragen de veranderingen in de zorg om vernieuwing van Het Dorp. Die wordt stapje voor stapje aangepakt. De eerste fase, de bouw van zesendertig nieuwe zorgappartementen, wordt naar verwachting in 2017 afgerond. In de jaren daarna wordt de rest van Het Dorp vernieuwd.
De realisatie van Het Dorp in Arnhem, ruim 50 jaar geleden, was een grootse stap in de emancipatie van mensen met een beperking. De uitgangspunten van toen zijn nog altijd actueel, maar het denken over zorg, zelfstandigheid en wonen is verder ontwikkeld. Mensen met een beperking willen zo zelfstandig mogelijk hun leven kunnen leiden.
Met de vernieuwingen die nu op stapel staan wil Het Dorp opnieuw zijn wat het altijd is geweest: een voorloper met baanbrekende ideeën over gehandicaptenzorg. Siza wil in Het Dorp een ‘leerpark’ verwezenlijken: Academy Het Dorp. Bewoners leren, trainen en verleggen grenzen voor een zo onafhankelijk mogelijk leven.
Naast de veranderingen in de zorg is er nog een reden om te vernieuwen. De woningen en gebouwen die bij de oplevering een perfecte uitvoering van de ideeën van destijds waren, voldoen niet meer. Ze zijn naar de huidige standaard te laag en te klein en de bouwkundige staat is verouderd. Een vernieuwd duurzaam Het Dorp in Arnhem waar technische innovatie en de verbinding met de stad ruim baan krijgen, is het doel. Die verbinding krijgt vorm in voorzieningen en bedrijvigheid maar ook letterlijk in betere fiets- en wandelroutes.
De vernieuwing van Het Dorp wordt stap voor stap aangepakt. Nog even baanbrekend als in de zestiger jaren, maar groener en duurzamer dan ooit tevoren. Bij de opening van Het Dorp in 1962 waren het vooral de gebouwen die aangepast werden op de bewoners. Nu gaat het voornamelijk om techniek, zodat iemand bijvoorbeeld met slechts een ooglid een deur kan openen.
Zie ook: Ecovat Seasonal Thermal Energy Storage: Energieopslag Voor Zon- en Windenergie In Het Dorp
In de Academy Het Dorp kijken bedrijven, kennisinstellingen en zorgprofessionals op een vernieuwende manier naar de zorg. Samen met mensen met een beperking bedenken en testen zij slimme oplossingen en innovaties die het leven van mensen met een beperking gemakkelijker en zelfstandiger maken. De inzet van technologie is hierbij onmisbaar. Meer mogelijk maken voor mensen met een beperking door de inzet van technologie. Dat is de ambitie van Academy Het Dorp. Met slimme, betaalbare oplossingen mensen de mogelijkheid bieden om hun eigen leven nog meer zelf kunnen organiseren en er het beste uit kunnen halen.
Mies Bouwman gaf vorig jaar het startsein voor de oprichting van Health Deal Academy Het Dorp. Het begin van de vernieuwing van de Arnhemse woongemeenschap.
Open Het Dorp was de eerste grote televisie-inzamelingsactie in de Nederlandse geschiedenis. In een 24-uurs radio- en televisieprogramma, gepresenteerd door Mies Bouwman, werd op 26 en 27 november 1962 ruim 12 miljoen gulden ingezameld. In de dagen daarna liep dat uiteindelijk op tot ongeveer 22 miljoen gulden. Met dat geld is Het Dorp gebouwd, de eerste woongemeenschap in Nederland voor mensen met een beperking. Vier jaar later namen de eerste bewoners hun intrek in Het Dorp. Arie Klapwijk, destijds geneesheer-directeur van de Johannastichting, stond aan de wieg van dit initiatief. Hij was ook de eerste waarnemend directeur van Het Dorp.
Tags: Duurzaam
Erik van Erne zegt:
3 juli 2017 om 20:53 | Permalink
Het Dorp by Wim Sonneveld
Erik van Erne zegt:
3 juli 2017 om 20:55 | Permalink
Mies Bouwman geeft startsein voor vernieuwing van Het Dorp in Arnhem
Erik van Erne zegt:
3 juli 2017 om 20:59 | Permalink
Prinses Margriet bij 50-jarig jubileum Het Dorp
Erik van Erne zegt:
19 december 2017 om 20:33 | Permalink
Health Deal Academy Het Dorp
Meer mogelijk maken voor mensen met een beperking door de inzet van technologie. Dat is de ambitie van Academy Het Dorp. Met slimme, betaalbare oplossingen willen we dat mensen hun eigen leven nog meer zelf kunnen organiseren en er het beste uit kunnen halen.
In de Academy Het Dorp kijken bedrijven, kennisinstellingen en zorgprofessionals op een vernieuwende manier naar de zorg. Samen met mensen met een beperking bedenken en testen zij slimme oplossingen en innovaties die het leven van mensen met een beperking gemakkelijker en zelfstandiger maken. De inzet van technologie is hierbij onmisbaar.
Erik van Erne zegt:
27 februari 2018 om 13:45 | Permalink
Mies Bouwman Op 88-jarige Leeftijd Overleden
Joost Timp, de zoon van Mies Bouwman, laat weten dat zijn moeder maandagmiddag 26 februari 2018 om half twee is overleden. Mies was niet echt ziek, maar ze was de laatste paar maanden wel wat grieperig en had ademhalingsproblemen. Vanwege de ademhalingsproblemen is ze even naar het ziekenhuis gegaan. Vanochtend gaf ze aan weer naar huis te willen: “Het gaat prima.”
“Thuis lag ze nog niet in bed en keek haar familie naar haar en blies ze haar laatste adem uit. Dat was heel vredig,” aldus Joost. De zoon van Mies laat weten dat ze werd omringd door familie: “Gelukkig was iedereen er bij aanwezig. Dat deden ze steeds als er weer iets met haar was.”
Mies Bouwman was in 1951 voor het eerst op televisie gezien als omroepster bij de KRO. Ze presenteerde talloze programma’s en was met haar opgewekte persoonlijkheid een van de meeste gezichtsbepalende presentatrices.
Maria Antoinette (Mies) Bouwman (Amsterdam, 31 december 1929 – Elst (Utrecht), 26 februari 2018) was een Nederlands televisiepresentatrice. Bij leven werd zij in Nederland beschouwd als een tv-icoon.
Nadat ze als 18-jarige de middelbare meisjesschool had verlaten, had Bouwman diverse werkgevers. Zo was ze onder meer stewardess op de Europabus en kantoorjuffrouw. Ze was omroepster van de allereerste televisieavond van de Katholieke Radio Omroep op 16 oktober 1951. Ze was uitgekozen na een presentatietest voor de camera, waarvoor ze niet lukraak gevraagd was: ze was de dochter van de secretaris van de KRO. Van haar vader zei ze dat hij katholiek was, maar niet rooms.
De spreekvaardigheid erfde ze van haar moeder. Altijd opgewekt en aimabel was ze op het scherm en ze opende vaak een programma door de kijkers aan te spreken met “Dag lieve mensen”. Dit allereerste programma bestond uit een demonstratie pottenbakken en een dansje van doofstommen.
Bouwman presenteerde 25 jaar lang de intocht van Sinterklaas op de Nederlandse televisie. Maar echt bekend in Nederland werd ze op 26/27 november 1962 door de eerste grote liefdadigheidsactie op de Nederlandse radio en televisie. Samen met de initiatiefnemer dokter Arie Klapwijk presenteerde ze Open het Dorp. Het doel was geld in te zamelen voor de bouw van Het Dorp, een gehandicaptenwijk in Arnhem. Gedurende een 23 uur durende radio- en televisie-uitzending werd bijna 12,2 miljoen gulden ingezameld, een bedrag dat later opliep tot ongeveer 22 miljoen gulden. Dit waren voor die reclameloze tijd spectaculair hoge bedragen.
Met het tv-programma Zo is het toevallig ook nog eens een keer kwam Bouwman in opspraak doordat in de meest omstreden aflevering van 4 januari 1964 een sketch werd uitgezonden waarin acteur Peter Lohr een nepgebed uitsprak tot het beeld (waarmee de televisie werd bedoeld), dat de vorm had van het christelijke Onzevader. De scène leidde tot een storm van verontwaardiging in het hele land en vragen in de Tweede Kamer. Deze richtte zich met name tegen Bouwman, de publiekslieveling van Open het Dorp. Wegens de bedreigingen aan haar adres zag zij zich gedwongen haar medewerking aan het programma te staken.
In 1993 stopte Bouwman met haar reguliere televisiewerk. Ze was alleen nog incidenteel in tv-programma’s te zien, zoals het Rode Kruis-Gala van RTL 4 in 1996 en een speciale uitzending over Foster Parents. Op 6 januari 2005 schoof ze aan in een speciale uitzending van RTL Boulevard naar aanleiding van de tsunami in Azië en op 21 oktober 2005 was ze rechtstreeks te zien in het AVRO-programma Televizierring 40 jaar. In 2007 werkte ze mee aan de Grootste Bingo Show Ooit, die de TROS en Sponsorloterij op 1 juli organiseerden.
Op 17 mei 2011 verscheen Bouwman als tafeldame in een speciale aflevering van VARA’s De Wereld Draait Door. Het betrof een hommage aan Willem Duys, wiens programma Voor de vuist weg eveneens een populair praatprogramma was.
Ook in 2011 was Bouwman te zien in het 46e Gouden Televizier-Ring Gala in Koninklijk Theater Carré. Wegens het 60-jarig jubileum van de televisie in Nederland reikte Bouwman de ring uit aan het programma Voetbal International van RTL 7.
Haar stem is sinds 31 mei 2012 dagelijks te horen in de Efteling bij de fonteinenshow Aquanura. Bouwman vertelt de inleiding van de show, een samenvatting van het sprookje van de Kikkerkoning, in het Nederlands en het Engels.
Op 15 april 2017 verscheen haar boek Gewoon Mies, waarin een deel van de columns die ze in de jaren zeventig en tachtig voor weekblad Margriet schreef zijn gebundeld. In een interview liet de toen 87-jarige Bouwman zich ontvallen ‘het liefst helemaal niets meer te willen’.
Op 8 mei 2017 was zij wegens de renovatie van Het Dorp te Arnhem weer terug in Het Dorp.
Erik van Erne zegt:
19 december 2020 om 18:57 | Permalink
Het Dorp by André Rieu en André van Duin