Green Light District Amsterdam: De Groene Duurzame Variant Van Het Red Light District
Geschreven op 20-6-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen22 oktober 2021: In de zomer van 2019 doopten we de Wallen om tot het Green Light District.
Met als doel om samen met bewoners en lokale ondernemers de binnenstad van Amsterdam te transformeren tot een duurzaam en toekomstbestendig hart van de stad.
Vier met ons op het Green Light Festival van 25 tot en met 27 november hoe wij samen duurzame impact maken, juist in deze bijzondere buurt, juist op dit moment.
Samen maken we het hart van Amsterdam duurzaam en toekomstbestendig! Bewoners, bedrijven, kennisinstellingen en partners slaan de handen ineen voor een duurzame binnenstad. Benieuwd hoe? Kom langs tijdens het Green Light Festival om te zien hoe we met elkaar duurzame impact maken. Wat hebben we in de afgelopen jaren samen bereikt? En hoe zien de komende 10 jaar eruit? Doe mee met workshops, meld je aan voor events en symposia of loop mee met walk&talks en herontdek de binnenstad. Je stelt op deze website je eigen ideale festivalprogramma samen. We zien je graag eind november in het Green Light Disctrict!
Het Green Light Festival trapt af met een spetterende show in de Waalse Kerk. Thema’s als duurzaam kadeherstel, community building en groene daken passeren de revue. We lanceren onze roadmap, waarin we de routekaart voor de komende 10 jaar uitstippelen om tot een duurzaam gebied te komen. We praten met duurzame ondernemers en stakeholders, zoals de Condomerie, NV Zeedijk en De Groene Grachten over de kansen voor verduurzaming. De TU Delft presenteert de nieuwste inzichten van het onderzoek wat de afgelopen drie jaar liep. De Gezonde Stad en Rooftop Revolution wijzen de weg naar aan een klimaatbestendige buurt.
De groene spotlight staat vandaag in het bijzonder op de bewoners en ondernemers uit het gebied. Ze pitchen hun nieuwste plannen, ideeen en projecten. En we hebben uiteraard nog veel meer moois voor je in petto, maar dat houden we nog even geheim. Laat je verrassen en start de eerste festivaldag samen met ons in De Waalse Kerk.
Green Light District is een samenwerking van De Groene Grachten, NV Zeedijk, Gemeente Amsterdam, De Gezonde Stad, Rooftop Revolution, TU Delft en EIT Climate-KIC.
20 juni 2019: In de historische Amsterdamse binnenstad verrijst het Green Light District. Diverse koplopers zorgen dat het oudste gedeelte van de stad, inclusief het Red Light District, wordt als onderdeel van het Amsterdamse Klimaatakkoord omgedoopt naar deze groene en duurzame variant.
Stichting Green Light District, een consortium van vooruitstrevende partners in de stad, lanceert op donderdag 20 juni op de Wallen hun gezamenlijke ambitie: deze dichtbevolkte en meest bezochte vierkante kilometer van Europa bottom-up te transformeren tot een toekomstbestendig, duurzaam en iconisch stuk van Amsterdam.
“Als verduurzamen hier kan, dan kan het overal!” Dat is het motto van de verduurzamers die betrokken zij bij het project. “We gaan niet wachten tot de warmtenetten via de randen de stad zullen voorzien van warmte”, geeft directeur Suze Gehem van De Groene Grachten aan. De winnaar van de Young Professional Award 2017 van de ABN AMRO Duurzame 50 noemt het Green Light District het groene hart van de stad. “Hier stippelen bewoners, bedrijven, organisaties en de gemeente met elkaar een slimme route uit naar een duurzame stad.”
“Het Green Light District als groen hart van de stad, waar bewoners, bedrijven, organisaties en de gemeente met elkaar een slimme route uitstippelen naar een duurzame en toekomstbestendige stad, met behoud van monumentale waarden en kwaliteit van de leefomgeving.”
De aanpak voor het gebied is bottom-up en mensen werden bij elkaar gebracht om te verduurzamen. Onder leiding van hoogleraar en Duurzaam Gebouwd-expert Andy van den Dobbelsteen doet de TU Delft een uitgebreid onderzoek naar de kansen. Er worden 5 icoonprojecten opgestart en er komt een sustainable shopping street.
Vandaag, 20 juni 2019, wordt het Green Light District gelanceerd, met de opening van het grachtenpand aan de Oudezijds Voorburgwal 136. Het pand fungeert als duurzame hub en er worden rondleidingen door het pand gegeven waarin de duurzame plannen voor het pand en gebied worden uitgelegd.
Zie ook: De Groene Grachten: Historische Panden In Amsterdam Duurzaam en Energiezuinig Maken - De Uitdaging van Duurzame Bouwvrouwen: Duurzame Bouwvrouw Award voor Suze Gehem - Zon op De Zwijger: Innovatief Zonnedak met Matzwarte Zonnepanelen Siert Pakhuis de Zwijger
Tags: Duurzaam