Eerste Hulp Bij Circulair Bouwen: Wat Betekent De Circulaire Economie Voor het Bouwproces
Geschreven op 27-5-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Bouwen-KlussenDe circulaire economie gaat in de versnelling! Wil je meer weten over wat de circulaire economie betekent voor het bouwproces?
De speedcourse Eerste Hulp Bij Circulair Bouwen neemt je in hoog tempo mee door de laatste ontwikkelingen, inspirerende voorbeelden en praktische handvatten.
De circulaire economie is steeds vaker onderwerp van gesprek. In deze nieuwe economie gaan we bewust om met grondstoffen & materialen en sluiten we kringlopen. Naast grootverbruiker van (hoofdzakelijke nieuwe) materialen is de bouwsector ook verantwoordelijk voor 40% van het totale afval in Nederland. Verder brengt de circulaire economie nieuwe rollen en verantwoordelijkheden met zich mee. Waar je in de lineaire economie een product (ver)kocht, gebruikt en weggooit, streven opdrachtgevers en opdrachtnemers nu voor het zo lang mogelijk in de kringloop houden van de producten.
In een dagdeel bijgepraat worden? Dat kan met de speedcourse Eerste Hulp bij Circulair Bouwen, die is opgebouwd in vier delen. De basis: allereerst nemen we je mee in de basisprincipes van de circulaire economie. Ook laten we je verschillende invalshoeken zien zoals nieuwe ontwerpprincipes, bespreken we hoe afval kan worden hergebruikt en krijg je diverse voorbeelden van deelplatforms en producten as a service.
Het bouwproces: na de introductie van de circulaire economie verdiepen we ons in het bouwproces. Het huidige lineaire bouwproces met bijbehorende waarden en rollen van de diverse partijen, die betrokken zijn in de totale levensduur van een gebouw, komen aan bod. Welke nieuwe marktvragen komen er en wat betekenen die voor jouw rol in de keten?
Vervolgens bespreken we het circulaire bouwproces aan de hand van de 3 assen: circulair ontwikkelen, circulair gebruiken en circulair herbestemmen. We geven je praktische handvatten om het denkproces rondom het daadwerkelijk circulair doen concreet te maken. Diverse circulair modellen, zoals de Value Hill, model van Steward Brand, 10R-ladder, circulaire ontwerpprincipes en de top 6 van Dr. SLIM komen aan bod.
De speedcourse Eerste Hulp bij Circulair Bouwen is waardevol voor iedereen die actief is in het bouwproces en kennis willen maken met de basisprincipes van de circulaire economie en circulair bouwen. Op dinsdag 5 juni van 13.00 tot 17.00 uur in CIRCL Amsterdam en op dinsdag 26 juni van 09.00 tot 13.00 uur in Hof van Cartesius in het Werkspoorkwartier in Utrecht.
Zie ook: Praktijkdag Cobouw Circulair: Geld Verdienen Met Circulair Bouwen – Paviljoen Circl aan de Zuidas in Amsterdam: Circulair Bouwen by ABN AMRO – The Circulair Design Award: Circulair Interieur & Product Design by Rabobank and Desko – The Circular Design Challenge by OpenIDEO – Groene Dromen: Cradle to Cradle – Een Circulaire Economie by VPRO Tegenlicht – BouwCirculair Congres: Van Netwerk Betonketen naar BouwCirculair – Animatie Circulaire Economie: Wat Is Circulaire Economie? by Provincie Noord-Brabant – De Transitieagenda Bouw: De Circulaire Bouw Economie is een Feit in 2050
Hof van Cartesius In Het Werkspoorkwartier in Utrecht: Een Circulaire Broedplaats – The Green House: Circulair Paviljoen, Duurzaam Restaurant en Urban Farm in Utrecht by Cepezed – BlueCity Surfing the New Blue Economy in Tropicana Rotterdam: Bring Balance Back – De Blauwe Economie Versie 2.0 by Gunter Pauli – TED Talks: The Blue Economy System Design by Gunter Pauli – De BlueCity Circular Challenge: Uitvinders en Reststromen Gezocht – Blauwe Economie in Almere: In Gesprek met Gunter Pauli, oprichter van de Blauwe Economie