google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Eberhard van der Laan Opvolger Ella Vogelaar en Twintig Maanden Knettergek

Geschreven op 14-11-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

eberhard_van_der_laan18 november 2011: Eberhard van der Laan blijft maar bezig in Amsterdam met het weren van allerlei activiteiten in het centrum van de stad. Dit keer is het einde van alle grote Koninginnedag-feesten een feit.

Zie: Geen 538-feest op Museumplein Amsterdam met Koninginnedag

4 september 2010: Zo, we kunnen alweer het volgende opmerkelijke besluit van Eberhard van der Laan noteren. Hij wil wil grote vechtsportgala’s uit de hoofdstad weren. Dat zouden “‘netwerkbijeenkomsten van de georganiseerde misdaad’ zijn.

12 juli 2010: Het eerste vreemde besluit van Eberhard van der Laan kunnen we al noteren. Ondanks het feit dat het Nederlands Elftal geen Wereldkampioen is geworden, ontvangen ze toch de huldiging die hoort bij een Wereldkampioen.

Waarom? De spelers hadden het graag, maar veel belangrijker is natuurlijk dat Eberhard van der Laan zo zelf mooi in beeld komt en economisch is het ook niet slecht voor Amsterdam.

Het Museumplein kent iedereen nu wel, dus wordt het tijd om de Amsterdamse grachten even mooi in beeld te brengen. Goed voor de PR zal de kersverse burgemeester hebben gedacht. Dat het volkomen onlogisch is, doet er verder niet toe. Zo, kennen we Eberhard van der Laan weer.

8 juli 2010: Zo, Eberhard van der Laan gaat lekker. Niet dat er heel veel positiefs te melden is over zijn korte periode als minister, maar dat blijkt geen enkele belemmering om Eberhard van der Laan te benoemen als burgemeester van Amsterdam.

Nou, dat zal wat worden in Amsterdam. Gaan we even volgen de komende tijd.

20 februari 2009: In juni 2006 wordt Ella Vogelaar door PvdA-leider Wouter Bos gepolst voor een regeringspost. Na vervroegde verkiezingen en een korte kabinetsformatie is ze vanaf 22 februari 2007 minister voor Wonen, Wijken en Integratie.

9789460030246-150.jpgVanaf dat eerste verzoek van Bos hebben Ella Vogelaar en haar partner Onno Bosma een dagboek bijgehouden. In dit ‘logboek Den Haag’ leggen ze de gebeurtenissen vast zoals ze dat ook in andere episodes van hun leven hebben gedaan: zij vertelt, hij schrijft.

In dit dagboek staan Vogelaars belevenissen als minister centraal. Hoe zat het nu eigenlijk met het geld voor de wijken? Hoe lagen de verhoudingen binnen het kabinet en binnen de partij?

Hoe beleefde zij de veelbesproken optredens in de media? Daarnaast is het een beschrijving van een persoonlijk leven. Wat betekent zo’n publieke functie voor de verhoudingen thuis? Hoe ziet het leven eruit als één minister is en de ander thuis feedback geeft? (‘Ik raad je aan om je in Nova niet mee te laten nemen in een debat over welke wijken wel of niet Vogelaarwijk hadden moeten worden.’)

Het dagboek wordt, onvoorzien snel, afgesloten nadat Vogelaar op 13 november 2008 zonder tussenkomst van het parlement door de PvdA-top tot aftreden wordt gedwongen.

‘Twintig maanden knettergek’ is een unieke, bijzonder persoonlijke beschrijving van een kort, maar bewogen ministerschap.

14 november 2008: Ik hoorde het gisteren op de radio al. Ella Vogelaar heeft haar aftreden aangekondigd als minister van Wonen, Wijken en Integratie. Partijleider Wouter Bos had het vertrouwen in haar opgezegd. Opvallend snel is er ook al een beoogd opvolger in beeld.

eberhard-van-der-laan.bmpEberhard van der Laan, werkzaam bij Kennedy Van der Laan en in het verleden Lid van de gemeenteraad van de gemeente Amsterdam voor de Partij van de Arbeid, moet de klus gaan klaren.

Een klus is het zeker want Ella Vogelaar heeft nog wat hoofdpijn dossiers in de kast laten liggen. Zo is er het fraaie project Het begint met Taal, er is nog het een en ander te doen rond het Energielabel voor huizen en het project Parels voor Integratie levert maar geen echte Parels op.

Dan zijn er nog wat interessante toezeggingen zoals Lagere energierekening zonder huurverhoging ! Ben benieuwd of we daar ooit nog iets van gaan horen.

parelketting_thumbnail.jpgTenslotte is er, wat zou willen noemen Dé Parelketting van Ella Vogelaar. U weet hoe gek Ella op parels is. Altijd maar weer was ze op zoek naar parels. Als een echte parelvisser haalde ze telkens diep adem en maakte dan een enorme duik in het diepe op zoek naar dat ene pareltje. En weet u wat zo sneu is voor Ella? Heel vaak kwam ze boven water met lege handen. Geen pareltje te bekennen.

Jammer, want het had zo mooi kunnen zijn. De veertig krachtwijken omtoveren naar echte prachtwijken. Stuk voor stuk echte Parels. Parels van integratie, parels van wooncomfort, parels van veiligheid en al die parels bij elkaar, tja dat was dan natuurlijk een echte hele mooie Parelketting van Ella Vogelaar geweest.

Succes Eberhard en vergeet de Bloemkoolwijken niet. Voorkomen is beter dan genezen, dat weten we allemaal.

7 Reacties

 1. Ome Joop zegt:

  14 november 2008 om 08:22 | Permalink

  Ze kon ook helemaal niet communiceren. Mooiste was nog de inschakeling van een heuse expert, die tot de conclusie kwam dat er geen eer aan te behalen was omdat er gewoon niet met haar te praten is.

  Zeker de cursus Het begint met Taal, die spreken we allemaal, zelf niet gedaan.

 2. Erik van Erne zegt:

  24 januari 2009 om 13:07 | Permalink

  Het geheim van de Vogelaarwijken is goed bij elkaar afkijken en dat klinkt op zich logisch, maar het was toch juist zo dat er voor die wijken een 1 op 1 aanpak moest komen. Maatwerk dus.

  Een positieve aanpak, de wetenschap dat mentaliteitsverandering een kwestie is van de lange adem en leren van projecten in andere wijken, is de boodschap van Arnhem.

  Vraag mij af wat er nieuw is aan die boodschap. Dat is al heel, heel, heel erg lang bekend. Positief werkt beter dan negatief en belonen werkt beter dan bestraffen. Lange adem is ook niets nieuws als het gaat om gedragsverandering en leren van elkaar kan nooit kwaad.

 3. FRITS VAN GOMPEL zegt:

  6 februari 2009 om 17:07 | Permalink

  PRAAT EENS MET JET BUSSEMAKKERDIE LAAT EEN DIR LOPEN DIE VOOR RUIM 1MJFROU DEERDE TOT PENSIOEN SALARIS DOOR BETAALD EN GOUDE HAND DRUK VAN36 DUIZEND EUROOS
  PLUS DIE LAES OUTO MOOCHHT IE HOUDEN

 4. Erik van Erne zegt:

  28 februari 2009 om 12:56 | Permalink

  Minister Van der Laan heeft de rangorde van de 83 postcodegebieden, waarop de lijst van 40 aandachtswijken is gebaseerd, openbaar gemaakt. De rangorde was eerder in 2007 wegens een mogelijke stigmatisering van de slechtste buurten alleen vertrouwelijk aan de Tweede Kamer ter inzage gegeven.

  Nadat via RTL onlangs delen van de lijst bekend raakten, vroegen leden van de Tweede Kamer om een hernieuwde en openbare toezending van de rangordes. De minister heeft daar nu gehoor aan gegeven.

 5. Erik van Erne zegt:

  30 juli 2013 om 10:20 | Permalink

  Vogelaarwijken: Weinig vooruitgang in de Krachtwijken – Werk aan de Wijk

  De aanpak van achterstandswijken, probleemwijken die extra aandacht en geld krijgen, in de periode 2008-2012 heeft weinig effect gehad ondanks het feit dat er al een miljard euro is geïnvesteerd.

  Dat is de harde conclusie van het Sociaal en Cultureel Planbureau. In de wijken vooral bekend als Vogelaarwijken is het bijvoorbeeld nog steeds onveilig.

  In 2007 maakte toenmalig minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar het Actieplan Krachtwijken bekend. Dat beoogde in tien jaar tijd markante verbetering te bereiken in veertig achterstandswijken op het gebied van wonen, werken, leren en opgroeien, integreren en veiligheid.

  De effectiviteit van het krachtwijkenbeleid om de leefbaarheid, veiligheid en sociaal-economische positie van de veertig aandachtswijken te verbeteren werd geëvalueerd met een quasi-experimentele onderzoeksopzet.

  Meer tevredenheid, maar geen gunstig effect meetbaar van het krachtwijkenbeleid
  – Het krachtwijkenbeleid had tussen 2008 en 2012 geen onderscheidend gunstig effect op sociale stijging, leefbaarheid en veiligheid in de aandachtswijken. Wijken die er qua problematiek in 2007 het meest op leken, maakten vergelijkbare ontwikkelingen door.
  – Wel zijn er positieve trends in de aandachtswijken:
  – De concentratie van mensen met lage inkomens in de aandachtswijken is sinds midden jaren 2000 geleidelijk minder geworden.
  – De tevredenheid met de woonomgeving is de laatste tien jaar aanhoudend verbeterd. Aandachtswijkbewoners zijn ook optimistischer over de ontwikkeling van hun wijk.
  – Bewoners hebben in tien jaar tijd steeds minder vaak het idee dat er veel verloedering in hun buurt voorkomt.
  – Het slachtofferschap en de perceptie van onveiligheid zijn de laatste jaren juist gestegen.
  – Herstructurering in stadswijken had in de periode 2007-2010 gunstige effecten op slachtofferschap van geweld en in mindere mate ook op de perceptie van geweld.
  – De verkoop van sociale huurwoningen in stadswijken had in de jaren 2007-2010 geen meetbare effecten op leefbaarheid en veiligheid.

  Dat zijn de belangrijkste bevindingen uit de SCP-publicatie Werk aan de wijk. Een quasi-experimentele evaluatie van het krachtwijkenbeleid.

 6. Erik van Erne zegt:

  6 oktober 2017 om 15:06 | Permalink

  De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is donderdagavond 5 oktober 2017 “thuis, in alle rust” op 62-jarige leeftijd overleden.

  Eberhard van der Laan was al geruime tijd ernstig ziek, hij had uitgezaaide longkanker.

 7. Erik van Erne zegt:

  9 oktober 2019 om 15:40 | Permalink

  Oud-minister Ella Vogelaar Overleden

  Oud-minister en inwoner van Utrecht, Ella Vogelaar, is onverwacht overleden. Ze leed al een tijd aan depressies en heeft zelf een einde gemaakt aan haar leven. Vogelaar is 69 jaar oud geworden.

  Ella Vogelaar was lid van de Partij van de Arbeid en was korte tijd minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Tijdens haar ministerschap werd geïnvesteerd in 40 probleemwijken in Nederland, later bekend als ‘Vogelaarwijken’.

  Na haar ministerschap was ze onder meer lid van de raad van commissarissen van woningcorporatie Mitros. Ze leed al langer aan depressies.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (459)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
 • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Links

  Milieunet op..