Duurzame Gebiedsontwikkeling: één plus één is drie by H2Ruimte
Geschreven op 15-2-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenSociale, economische en ecologische belangen moeten bij elkaar worden gebracht om gebieden duurzaam te maken. Dat kan sneller en beter.
Het programma Duurzame Gebiedsontwikkeling (DGO) ondersteunt de komende tijd projecten in de regio, en helpt de markt op weg bij het ontwikkelen van instrumenten voor duurzame gebiedsontwikkeling.
Bij duurzame gebiedsontwikkeling zijn veel partijen betrokken en zoals zo vaak zijn de belangen van al die partijen, zoals overheden, bedrijven en bewoners lang niet altijd hetzelfde. Dus moeten die zoveel mogelijk op één lijn komen en pas dan is sprake van échte duurzame ontwikkeling van een gebied, ook in de toekomst. Dan kan één plus één drie worden.
De komende maanden biedt het programma onder meer locatieondersteuning bij projecten. Voorbeelden van projecten zijn Almere, Venlo-Floriade en Utrecht-Rijnenburg.
Waar worstelt men mee in de gebieden? Hoe kan het Rijk helpen? Dat leidt tot beleidsadviezen, waarmee het ministerie van VROM als opdrachtgever van het programma het proces van duurzame gebiedsontwikkeling sneller en beter kan laten verlopen.
Het brede programma helpt ook de markt op weg. Het programma coördineert de ontwikkeling van een palet aan instrumenten voor duurzame gebiedsontwikkeling – bijvoorbeeld het Gebiedslabel. Dat moet een ‘toolkit DGO’ opleveren, wat handvatten biedt voor regio’s om gebieden duurzamer te maken.
Zie ook: Duurzaamheid Loont: Kies voor Cradle to Cradle Gebiedsontwikkeling by Grontmij – ECO Landstylepark: een duurzaam themapark in Oosterwolde – Het Cradle to Cradle Ideeënboekje ! – Green Office 2015 – De winst van Duurzaam Bouwen – Boek Cradle to Cradle in Bedrijf en Cradle to Cradle (Afval=voedsel) – Cradle To Cradle Explained – De Groene Zaak: Verduurzaming van het economisch ondernemingsklimaat in Nederland versnellen
Het proces van gebiedsontwikkeling. Wat is gebiedsontwikkeling? Hoe start een proces van gebiedsontwikkeling? Wat gebeurt er in zo’n proces? Wie zijn erbij betrokken? Wat is de rol van kwaliteit in dit proces? Deze vragen heeft H2Ruimte opgepakt en verwerkt in de website ruimtexmilieu. Naast een generieke toelichting op gebiedsontwikkeling worden de verschillende fasen in het proces beschreven: voorverkenning, verkenning, planstudie, realisatie en beheer.
Bron: H2Ruimte
Zie ook: Rijnenburg in Utrecht: Cradle to Cradle & Klimaatadaptatie – De Toolbox Rijnenburg Utrecht: Hoe Bouw Je een Duurzaam en Klimaatbestendig Woongebied – Duurzame Gebiedsontwikkeling: één plus één is drie – Energiepark Rijnenburg in Utrecht: Windmolens en Zonneparken by Rijne Energie en Eneco
Tags: Duurzaam