google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Dutch Green Building Week (DGBW) 2021: LEAD-ACT-CHANGE by DGBC

Geschreven op 6-7-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 3 oktober 2021: Van 4 tot en met 8 oktober organiseert Dutch Green Building Council de elfde editie van de Dutch Green Building Week.

De week geeft een podium aan bedrijven en instellingen die voorlopen op CO2-reductie, Circulariteit, Klimaatadaptatie en Gezondheid.

Onder de noemer LEAD-ACT-CHANGE staat deze editie volledig in het teken van nieuw en verbindend leiderschap dat nodig is om echte verandering te bewerkstelligen.

Internationale en nationale goede voorbeelden worden getoond en concrete handvatten gegeven.

Vraag en aanbod ontmoeten elkaar. De Dutch Green Building Week biedt talrijke momenten om in contact te komen met nationale en internationale pioniers, te luisteren naar creatieve denkers en doeners en naar mensen die een toekomstbestendige omgeving en samenleving mogelijk maken.

De wereld verandert ingrijpend en razendsnel. We zijn een tijd ingegaan waarin we ons steeds meer bewust zijn van de impact van menselijk handelen op onze planeet. Wat de coronacrisis ons leert, is dat heel veel zaken die eerder ondenkbaar bleken nu wél mogelijk zijn. We zien krachtig optreden van de overheid, doortastende maatregelen van bedrijven, toenemende gemeenschapszin en veranderend gedrag in de samenleving. Met de klimaatcrisis in het vooruitzicht is die daadkracht en (mentaliteits)verandering ook nodig.

De roep om leiderschap in de transitie naar een toekomstbestendige gebouwde omgeving is urgenter dan ooit. Deze transitie komt alleen van de grond met enthousiasme en lef. Daarom staat het jaar 2021 in het teken van verbindende leiders en strijdbare ambitieuze organisaties die de bouw en vastgoedsector echt willen veranderen. Zij stellen niet uit en komen nu in actie voor het klimaat! Het thema van de Dutch Green Building Week:LEAD – ACT – CHANGE!

29 september 2021: Een CO?-neutrale bouwketen, in materiaal- en energiegebruik. Dat is de missie van het Europese BuildingLife programma.

DGBC-directeur Annemarie van Doorn bevraagt hoogleraar duurzame innovatie en voorzitter van het betonakkoord Jacqueline Cramer en duurzaamheidsmanager Niels van Geenhuizen van Arcadis over de systeemverandering die hiervoor nodig is.

Een CO?-neutrale bouwketen. Een gesprek over zo’n streven begint vaak met de vraag welke speler in de keten ‘aan zet’ is om de noodzakelijke stappen te zetten. Logischerwijs wordt in de meeste gevallen richting de bouwsector gewezen. Van Geenhuizen stelt zichzelf openlijk de vraag of hij de vernieuwing wel uit deze hoek kan verwachten. De vraag stellen is ‘m beantwoorden. De waardeketen is zo versnipperd. Aanbieders zien door de hoge vraag maar weinig aanleiding om te vergroenen. De eindgebruiker dan? Die merkt in zijn portemonnee dat het aandeel energiekosten van zijn gebouw maar een fractie is van de totale bedrijfskosten. Weinig reden om iets te veranderen aan een onduurzaam gebouw. Tot zover de zure appel.

Van Geenhuizen en Jacqueline Cramer zien graag een einde aan het wijzen. Zij vinden dat iedere speler in de keten aan zet is. En dat iedere speler een sturende factor kan zijn, moet zijn. “Als eindgebruikers en opdrachtgevers in grote getalen gaan sturen, wordt duurzaamheid en CO?-reductie gemeengoed. Dat krikt de hele sector op.” Voor Niels van Geenhuizen is het vooral van belang om commitment in de boardrooms te krijgen. “Als we onze krachten verenigen om eindgebruikers te motiveren dan gaat het leven. Zeker omdat de push dan van buiten de bouwsector komt.”

Zie ook: Het Betonakkoord: Verduurzaming Bouwsector, Recycling en Verlaging CO2-Uitstoot

28 augustus 2020: ABN AMRO is voor de 10e keer de hoofdsponsor van de Dutch Green Building Week. De jubileumeditie zal een bijzondere week worden, met bijdragen van nationale én internationale duurzame leiders en experts.

De tiende editie van de Dutch Green Building Week vindt plaats van 21 tot en met 25 september 2020. #MadeinHolland is het thema van de week, waarmee Dutch Green Building Council (DGBC) Nederland internationaal op de kaart zal zetten.

19 augustus 2020: In verband met de coronacrisis wordt deze jubileumeditie gedeeltelijk online georganiseerd en gekoppeld aan de (online) activiteiten van de World Green Building Week. Onder #ActOnClimate worden gezamenlijk de krachten gebundeld en staan de uitdagingen om de mondiale klimaatverandering aan te pakken centraal. De week biedt talrijke momenten om in contact te komen met nationale en internationale pioniers, te luisteren naar creatieve denkers en doeners en naar mensen die een toekomstbestendige omgeving en samenleving mogelijk maken. Juist nu.

Organisaties kunnen zich op allerlei manieren verbinden aan de Dutch Green Building Week 2020. De week biedt meer dan voldoende ruimte om goede voorbeelden te delen met een nationaal en internationaal podium via webinars, talkshows, kleinschalige bijeenkomsten en netwerkmomenten.

Annemarie van Doorn, directeur van DGBC, noemt deze jubileumeditie een van de meest noodzakelijke uit de geschiedenis. ‘’We zijn een tijd ingegaan waarin we ons veel meer bewust worden van wat de impact is van menselijk handelen op onze planeet. We kunnen onze ogen hier niet meer voor sluiten. Waar we nu samen strijden tegen het COVID-19-virus, doen wij een oproep om ook in internationaal verband samen te strijden tegen klimaatverandering. We geloven hierin en we kunnen het. Met onze partners, de markt en overheden hebben we ongelooflijk veel kennis in huis. We hebben de afgelopen jaren al grote stappen gezet om de klimaatdoelstellingen te behalen, hier gaan we in de hoogste versnelling mee door en dat willen we laten zien!”

Nederland was jarenlang een gidsland als het ging om duurzaamheid en milieu. Meer dan 25 jaar geleden lanceerde Ed Nijpels het eerste Nationaal Milieubeleidsplan (NMP) dat Nederland internationaal op de kaart zette en wat een blauwdruk vormde voor diverse Europese beleidsplannen. Als het aan DGBC ligt pakt Nederland haar rol terug als gidsland met duurzaam ondernemerschap voor een duurzaam gebouwde omgeving en een duurzame economie. Hiervoor is het nodig dat we laten zien wat we in Nederland in huis hebben, maar ook wat we kunnen leren van wat er in het buitenland gebeurt.

De week stond eerder gepland van 19 oktober tot en met 23 oktober in verband met de koppeling met de International Climate Adaptation Summit. Op 20 mei kwam echter het bericht naar buiten dat het ministerie de datum van de top heeft verzet naar 25 januari 2021. Daarop heeft DGBC besloten de week naar september te verzetten en aan te sluiten bij het internationale programma van de World Green Building Week.

26 maart 2019: De negende editie van de Dutch Green Building Week vindt plaats van 23 tot en met 27 september 2019 en staat volledig in het teken van #hetkanwel.

Met dat credo worden op verschillende plekken in Nederland activiteiten georganiseerd, waarmee organisaties laten zien hoe de gebouwde omgeving verder kan worden verduurzaamd.

7 mei 2018: De achtste editie van de Dutch Green Building Week vindt plaats van maandag 24 tot en met vrijdag 28 september 2018. Het thema van deze editie is Paris Proof.

Dit thema sluit perfect aan bij het door Dutch Green Building Council ontwikkelde Deltaplan Duurzame Renovatie.

Zie ook: Het CFP Green Buildings Congres 2018: We Are The World Met Katja Schuurman – World Green Building Week 2018: September 24-30 2018

6 juli 2017: De zevende editie van de Dutch Green Building Week (DGBW) vindt plaats van 25 tot 29 september 2017. Het thema van deze editie is meters maken voor het klimaat.

De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor bijna 40% van de CO2-uitstoot. Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet bestaand vastgoed daarom grondiger en sneller worden verduurzaamd. Tijdens de Dutch Green Building Week wordt aandacht gevraagd voor de inspanningen die hiervoor worden geleverd.

De Dutch Green Building Week (DGBW) 2017 sluit aan bij het Deltaplan Duurzame Renovatie dat DGBC momenteel ontwikkelt. Sinds het klimaatakkoord eind 2015 werkt DGBC samen met haar achterban aan dit deltaplan met als doel maatregelen te nemen om de klimaatdoelen te halen. Er zijn werkgroepen gevormd die aan de slag zijn met de opgaves voor verschillende gebouwfuncties, waaronder kantoren, retail, scholen, logistiek en zorggebouwen. Het Deltaplan Duurzame Renovatie zal daarom een centrale rol spelen tijdens de Dutch Green Building Week.

Zie ook: Dutch Green Building Council (DGBC) Congres 2017: Meters Maken voor Klimaat – Dutch Green Building Council: BREEAM-NL Nieuwbouw versie 2.0 – The World Green Building Week: De Dutch Green Building Week – Dutch Green Building Council – Nieuw Duurzaamheidslabel

– Crossdock Distributiecentrum van TNT Express Eindhoven krijgt Breeam Excellent Certificaat
– Park 20|20: Cradle to Cradle Kantoorpand FOX Vakanties met BREAAM Excellent Score
– Schiphol Duurzaam: TransPort, het Eerste LEED Platinum Kantoorgebouw van Nederland
– The Edge Zuidas, Amsterdam by OVG: World’s Most Sustainable Office Building
– Kantoor Geelen Counterflow in Haelen: Een Energie Positief Gebouw met Breeam Outstanding Certificaat
– Vitens Drinkwaterproductielocatie Vechterweerd in Dalfsen met Breeam Certificaat Very Good
– Hoofdkantoor ABN AMRO Bank Ontvangt BREEAM Excellenct Certificaat In-Use: Gebouw, Gebruik en Beheer
– Nieuwbouw Kantoor en Magazijn ECOstyle op ECOmunitypark in Oosterwolde by Jorritsma Bouw
– Lidl Distributiecentrum met 4000 Zonnepanelen in Waddixveen met BREEAM Outstanding Certificaat
– Motel One aan de Zuidas in Amsterdam met BREEAM Excellent Certificaat by ZZDP en COD
– Nieuwbouw Haga Ziekenhuis in Den Haag met BREEAM Excellent Certificaat
– Renovatie Kantoor Bouwbedrijf Waal beloond met BREEAM Excellent Certificaat
– Van Gogh Museum met BREEAM In-Use Very Good Certificaat: Amsterdamse Musea Verduurzamen
– Nieuw Transparant Onderzoeksgebouw voor RIVM en CBG Met BREEAM Outstanding Certificaat
– Het Timmerhuis in Rotterdam: Multifunctioneel Gebouw met BREAAM Excellent Certificaat
– De Duurzame MicroCity Het Platform in Utrecht Gaat voor BREEAM Outstanding
– Nieuwbouw Dutch Institute For Fundamental Energy Research DIFFER met BREEAM Excellent
– Energieneutraal Hotel Jakarta in Amsterdam met BREEAM Excellent Certificaat
– HAUT Amsterdam: De Hoogste Houten Woontoren van Nederland met BREEAM Outstanding Certificaat

2 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  5 september 2019 om 15:32 | Permalink

  ABN AMRO hoofdsponsor van Dutch Green Building Week 2019

  ABN AMRO is opnieuw hoofdsponsor van de Dutch Green Building Week. Deze week vindt dit jaar plaats van 23 tot en met 27 september en staat volledig in het teken van #hetkanwel. Met dat credo worden op verschillende plekken in Nederland activiteiten georganiseerd, waarmee organisaties laten zien hoe de gebouwde omgeving verder kan worden verduurzaamd.

  Dutch Green Building Council is verheugd met het feit dat ABN AMRO zich opnieuw aan de week verbindt. “Vanaf de eerste editie van de DGBW is ABN AMRO een trouwe partner geweest”, aldus DGBC-directeur Annemarie van Doorn. “Er is letterlijk sprake van een duurzame relatie.”
  De negende editie van de Dutch Green Building Week heeft als hoofddoel om te laten zien welke belangrijke rol duurzame gebouwen spelen in gezondere, duurzamere gemeenschappen.

  Samen met onze achterban laten we deze week de mogelijkheden zien op het gebied van CO2-reductie, circulariteit, gezondheid en klimaatadaptatie”, vervolgt de DGBC-directeur. “Hiermee hopen we de bouw- en vastgoedwereld inspireren maar vooral te activeren. We laten zien dat verduurzamen niet alleen noodzakelijk is, maar ook mogelijk.” ABN AMRO heeft volgens Van Doorn de lat hoog gelegd. Sectorbanker Bouw en Vastgoed bij ABN AMRO, Petran van Heel legt uit: “Ons paviljoen op de Zuidas, CIRCL, heeft onze circulaire ambitie vorm gegeven. De opgebouwde kennis benutten we uiteraard in onze organisatie, we delen het actief in partnerships en we bouwen verder met onze relaties. Onze duurzaamheidsambitie Missie2030 hebben we verhoogd naar de Paris Proof-norm. Met onze partners hebben we de eerste concrete projecten in onze portefeuille afgerond. Paris Proof? #hetkanwel!”

  Naast ABN AMRO (hoofdsponsor) ondersteunen AM en Rockwool (Themapartners Circulariteit), Arcadis, Bouwinvest. Edge, ING, Innax, Vattenfall, Signify, TNO en Unica (Themapartners Paris Proof) de Dutch Green Building Week. Vastgoedjournaal en Property NL zijn mediapartners en Spant!, CFP en KONE zijn officiële Supporters.

 2. Erik van Erne zegt:

  28 augustus 2020 om 01:38 | Permalink

  ABN AMRO hoofdsponsor van Jubileum editie Dutch Green Building Week 2020

  ABN AMRO is voor de 10e keer de hoofdsponsor van de Dutch Green Building Week. De jubileumeditie zal een bijzondere week worden, met bijdragen van nationale én internationale duurzame leiders en experts.

  Allereerst is DGBC blij om Robert Swaak te verwelkomen. De kersverse CEO van ABN AMRO zal met talkshowpresentator Twan Huys en DGBC-directeur Annemarie van Doorn in gesprek gaan over de duurzame stappen die de bank zet. Ook zullen zij bespreken wat de rol is van Nederland op de wereldwijde verduurzamingsagenda, gezien het thema van de week: #ActOnClimate #MadeInHolland.

  Robert Swaak zal aanschuiven tijdens een zogenoemde DGBW Green Talks. Deze talkshow wordt door DGBC online live uitgezonden. Naast Robert Swaak komen er belanghebbende kopstukken uit de gehele sector: van klimaatgezant Marcel Beukeboom tot WorldGBC CEO Cristina Gamboa en van Woonstad Rotterdam CEO Maria Molenaar tot Urgenda-voorvrouw Marjan Minnesma. Tijdens de talkshow zullen de gasten in gesprek gaan over hoe Nederland zijn rol als gidsland kan terugpakken, welke mooie voorbeelden we over de grens mee kunnen nemen, maar ook wat we kunnen leren van het buitenland. Bekijk hier het uitgebreide programma van de Dutch Green Building Week.

  Het is sowieso een bijzondere week dit jaar. Het merendeel van het programma zal online plaatsvinden. DGBC is blij dat ABN AMRO zich opnieuw aan de week verbindt. “Dit is het moment, meer dan ooit, om de verduurzaming van de gebouwde omgeving te versnellen en de goede voorbeelden in de etalage te zetten”, zegt DGBC-directeur Annemarie van Doorn. “Juist nu. En daarom is het zo mooi dat een organisatie als ABN AMRO zich aan ons evenement verbindt en daarmee onze doelstellingen ondersteunt.” Daarnaast is Van Doorn blij dat de bank zich al voor de tiende keer aan de DGBW heeft verbonden. “Vorig jaar sprak ik al van een duurzame relatie, deze tiende verbintenis onderstreept dat alleen maar!”

  Bij de bank is dat gevoel wederzijds. Niina Pussinen van ABN AMRO ziet de jaarlijkse Dutch Green Building Week als hét moment om ‘de krachten te bundelen. “Om kennis uit te wisselen met het netwerk. En om met elkaar energie op te doen om door te gaan met het waarmaken van duurzame ambities. Juist om nu extra energie te genereren is het organiseren van deze tiende editie van de Dutch Green Building Week erg belangrijk”, vindt Niina Pussinen. “Een crisis zoals corona vraagt om meer samenwerking, nog meer dan ooit. In Nederland en beyond.”

  Naast ABN AMRO (hoofdsponsor) ondersteunen CFP Green Buildings, de gemeente Rotterdam en de Groene Stad de Dutch Green Building Week. Vastgoedjournaal en PropertyNL zijn mediapartners en KONE, DLA Piper, Dura Vermeer en a.s.r. zijn officiële Supporters.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (459)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
 • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Links

  Milieunet op..