De Transitieagenda Bouw: De Circulaire Bouw Economie is een Feit in 2050
Geschreven op 6-7-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenDe bouw is een belangrijke sector in de Nederlandse economie, goed voor een jaarlijkse productie van 60 miljard euro, een directe werkgelegenheid voor 458.000 mensen en een aanzienlijke indirecte werkgelegenheid.
In de Transitieagenda Bouw wordt, waar relevant, onderscheid gemaakt tussen woningbouw, utiliteitsbouw en de grond-, weg- en waterbouwsector (GWW sector).
In het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 zijn voor de bouw de volgende set van strategische doelstellingen uitgewerkt: De woning- en utiliteitsbouw en de GWW gebruiken vooral hernieuwbare grondstoffen. Materiaalgebruik is over de hele levensduur van het bouwwerk geoptimaliseerd (waardebehoud, minder kosten, meer hergebruik en minder milieu-impact). De bouw reduceert zoveel mogelijk CO2-emissies, zowel in de productie- en bouwfase als in de gebruiksfase. De bouw is een innovatieve sector die proactief inspeelt op veranderingen in de samenleving en de vraag van markt en consument.
In de transitieagenda bouw worden een aantal projecten met impact geselecteerd die bijdragen aan de versnelling van de transitie. Daarnaast wordt aandacht besteed aan sociale aspecten zoals werkgelegenheid en scholing, kennis- en onderzoeksvragen en aan het wegnemen van financiële belemmeringen en sluiten van circulaire business cases.
De transitieagenda bouw is met veel enthousiasme van start gegaan. Samen met de bouwcampus is een korte video gemaakt van hoe de teamleden een circulaire toekomst voor zich zien en welke kansen en uitdagingen zij onderweg tegenkomen.
Zie ook: Dutch Green Building Council (DGBC) Congres 2017: Meters Maken voor Klimaat – Dutch Green Building Council: BREEAM-NL Nieuwbouw versie 2.0 – The World Green Building Week: De Dutch Green Building Week – Dutch Green Building Council – Nieuw Duurzaamheidslabel – Groene Dromen: Cradle to Cradle – Een Circulaire Economie by VPRO Tegenlicht – BouwCirculair Congres 2017: Van Netwerk Betonketen naar BouwCirculair – Het Betonakkoord: Verduurzaming Bouwsector, Recycling en Verlaging CO2-Uitstoot – Convenant Recycling Betondakpannen: Jaarlijks 25 Miljoen Beton Dakpannen Recyclen – Platform CB’23: Platform Circulaire Bouw in 2023 – Bouw-breed Partijen Met Elkaar Verbinden
Erik van Erne zegt:
26 maart 2018 om 14:44 | Permalink
Nederland Circulair in 2050
De Transitieagenda Circulaire Bouweconomie beschrijft de strategie om tot een circulaire bouweconomie te komen in 2050 en bevat de Agenda voor de periode 2018-2021. Deze Agenda is opgesteld door een transitieteam van experts uit wetenschap, overheid en marktpartijen en is onderdeel van het Rijksbrede Programma Nederland Circulair in 2050.
Erik van Erne zegt:
30 april 2018 om 15:50 | Permalink
Monitor Energiebesparing Gebouwde Omgeving by RVO