Post Neude: Nieuwe Centrale Bibliotheek Utrecht In Voormalig Postkantoor Neude in Utrecht
Geschreven op 10-1-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenUpdate 11 maart 2020: De nieuwe fietsenstalling in de kelder van Post Utrecht is woensdagochtend geopend. Wethouder Lot van Hooijdonk mocht als eerste haar fiets stallen in een van de 720 rekken.
Fietsenstalling Neude is onderdeel van de volledige herontwikkeling van het voormalige postkantoor. “Het is puzzelen met de ruimte in de historische binnenstad. Het is dus niet elke dag dat we een nieuwe fietsenstalling kunnen openen. Dat het hier toch gelukt is vind ik erg tof”, vertelde wethouder Van Hooijdonk nadat haar fiets op een plekje in de stalling stond.
Er is in totaal ruimte voor 720 fietsen, 115 rekken zijn bedoeld voor afwijkende fietsen, zoals fietsen met een bak voorop. De stalling is in de kelder van het voormalige postkantoor van Utrecht. Fietsers kunnen hier de eerste 24 uur gratis stallen. Daarna kost het stallen 0,50 euro per 24 uur. Een jaarabonnement kost 73,33 euro. De stalling is maandag tot en met woensdag van 07.00 tot 01.00 uur open en van donderdag 07.00 tot maandag 01.00 uur. Er is een doorgang naar supermarkt Albert Heijn.
10 januari 2018: Een mooi animatiefilmpje van de Bibliotheek Utrecht dat een beeld geeft hoe de nieuwe Bibliotheek in het voormalige postkantoor op de Neude er uit zal gaan zien. Als alles volgens planning verloopt gaat de centrale bibliotheek in de tweede helft van 2018 open aan de Neude.
In oktober 2011 sloten de deuren van het Hoofdpostkantoor aan de Neude en daarna heeft het gebouw uit 1924 jaren leeg gestaan. In 2015 werd bekend dat het de nieuwe locatie voor de Centrale Bibliotheek wordt.
Hoewel het misschien niet aan de buitenkant van het gebouw te zien is wordt er hard gewerkt aan het pand. Het hele gebouw wordt aan de binnenkant gestript. De bouwvakkers moeten daarbij voorzichtig te werk gaan, omdat het een historisch monument betreft. In de loop van dit jaar moet de echte verbouwing naar een nieuwe centrale bibliotheek op de Neude gaan beginnen.
In de kelder van het gebouw komt ook een openbare fietsenstalling met 700 plekken. Hiermee groeit het aantal fietsparkeerplaatsen in permanente en tijdelijke stallingen langs de fietsroute Vredenburg-Neude-Janskerkhof met ruim 40 procent tot circa 3.700 plaatsen.
Zie ook: Grootste Fietsenstalling Ter Wereld Onder Stationsplein in Utrecht: Plek Voor 12.500 Fietsen – Fietsenstalling Knoop bij Station Utrecht Centraal Met 3200 Plekken – Nieuwe Fietsenstalling WTC Utrecht met 900 Plekken Geopend – Nieuwe Fietsenstalling Met 900 Plekken Onder House Modernes (Nu nog De Planeet) In Utrechtse Binnenstad
Erik van Erne zegt:
26 juni 2019 om 16:50 | Permalink
Broese Boekverkopers Verhuist Toch Naar Voormalig Postkantoor Op De Neude
Eigenaren Erik en Sandra van Doorn vertellen: ”Broese kijkt er naar uit om op deze inspirerende locatie een onderscheidende boekhandel voor de stad Utrecht neer te zetten, zowel in formaat als in kwaliteit zoals die sinds jaar en dag van ons wordt verwacht. Ook is het prettig dat de gewaardeerde samenwerking met de bibliotheek op deze wijze weer onder één dak voortgezet kan worden. Een boekenpaleis gericht op de toekomst dat een ‘City of Literature’ waardig zal zijn.”
Broese Boekverkopers heeft in Utrecht een geschiedenis in boekverkoop die teruggaat naar 1845. De boekhandel is ruim 40 jaar gevestigd aan de Stadhuisbrug. Broese kiest nu voor de locatie Post Utrecht om een vernieuwende boekhandel neer te zetten en betrekt in totaal circa 1550 m².
Naast Broese worden ook Bever Sport en Sostrene Grene aan de zijde van de Oudegracht gevestigd.
Albert Heijn opent aan de zijde van de Potterstraat in het souterrain een foodmarkt. De entree van de Centrale Bibliotheek en de openbare fietsenstalling zijn te bereiken aan de kant van de Neude.
Erik van Erne zegt:
26 juni 2019 om 16:53 | Permalink
Café Meneer Potter en Restaurant Noda Worden De Horecazaken In Voormalig Postkantoor Neude
In maart 2020 moeten de deuren openen van de nieuwe centrale bibliotheek. Het boekenhuis krijgt ook twee horecazaken, het café Meneer Potter op de begane grond en het restaurant Noda op de tweede verdieping.
Het café krijgt een eigen ingang aan de Potterstraat waar koffie, lunch, diner en take away aangeboden wordt. Het restaurant krijgt uitzicht over het centrum.
Naast de centrale bibliotheek komen er ook een fietsenstalling met 700 rekken, een foodmarket van Albert Heijn, Broese Boekverkopers, buitenwinkel Bever en de Deense winkelketen Søstrene Grene.
Erik van Erne zegt:
11 maart 2020 om 14:11 | Permalink
De Nieuwe Bibliotheek In Post Utrecht
Het buitenlicht straalt tegenwoordig van alle kanten het voormalige hoofdpostkantoor aan de Neude binnen. Het indrukwekkende pand dat in augustus 1924 zijn eerste grote opening onderging is veel veranderd, maar het monument is nog steeds herkenbaar.
De imposante hal waar vroeger postzegels gekocht werden is niet veel aangepast, maar verder het in gebouw is de metamorfose compleet. Met de bibliotheek als grootste huurder is de opening van het boekenpaleis het startpunt voor het nieuwe leven van het bouwwerk.
De afgelopen jaren is hard gewerkt om de verhuizing van de bibliotheek mogelijk te maken. Vrijdag 13 maart wordt de locatie officieel in gebruik genomen. Prinses Laurentien, zelf ook schrijfster van kinderboeken, komt vrijdag de bibliotheek officieel openen. Dit gebeurt achter gesloten deuren.
Erik van Erne zegt:
25 april 2020 om 16:34 | Permalink
Ontwerp Nieuwe Kunstwerk Intellectual Heritage Boven Ingang Van Bibliotheek Neude Onthuld
Persoonlijk hoop ik dat het kunstwerk wordt afgekeurd. Het kunstwerk in Las-Vegas achtige stijl past totaal niet bij het monumentale pand. Absurd. Utrecht kennende zal het wel worden goedgekeurd, want daar staat Utrecht om bekend. Dingen goedkeuren die niet moeten worden goedgekeurd.
In het werk wil Maarten Baas twee kanten van Utrecht belichten: “Je hebt het hele expressieve, de festivals en het lachen. Dat is allemaal heel tijdelijk. Aan de andere kant heb je de intellectuele wereld, het innerlijke, wat al eeuwenlang met ons meegaat. Die twee werelden horen niet heel erg bij elkaar. Daarom heb ik die clash willen verbeelden.”
De keuze viel op een kunstwerk met een Las Vegas-achtige stijl met daarin klassieke teksten verwerkt. “In het kunstwerk vind je onder andere Shakespeare, Kafka en Sartre, maar ook nijntje. Nijntje past goed bij het standbeeld van de Haas dat al op de Neude staat. De kleuren van het werk zijn geïnspireerd op het glas in lood dat boven de ingang van de bibliotheek te vinden is.”
De opdracht voor het beeld was bovendien dat het opvallend moest zijn, zegt Ton van Vlimmeren, directeur van Bibliotheek Utrecht. “In de oude bibliotheek boven Broese zaten we eigenlijk heel onzichtbaar. Onze vraag aan de kunstenaar was dan ook ‘maak iets dat zichtbaar maakt dat hier iets zit.’” De bibliotheek op de Neude moet meer worden dan alleen een klassiek boekenhuis. “Er gebeurt veel en dat wil je duidelijk maken. Met het kunstwerk laten we zien dat dit een bijzondere plek is.”
Update 26 oktober 2021: Ruim een jaar geleden had het lichtkunstwerk Intellectual Heritage al aan de ingang van Bibliotheek Neude moeten hangen, maar zo ver is het nog niet gekomen. Vertraging op vertraging is aan de orde van de dag. Het gemeentebestuur van Utrecht schrijft dan ook: “De meningen over het kunstwerk lopen op zijn zachtst gezegd uiteen.” Maar nu heeft de gemeenteraad dan toch eindelijk groen licht gegeven waarmee de vergunningsprocedure weer verder kan. Iedereen mag nu reageren op de vergunningsaanvraag.
Erik van Erne zegt:
29 april 2020 om 14:10 | Permalink
Commissie Welstand en Monumenten voorlopig positief over kunstwerk op Rijksmonument Post Neude
Een grote meerderheid van de Commissie Welstand en Monumenten heeft voorlopig goedkeuring gegeven voor het bijzondere kunstwerk dat boven de ingang van de centrale bibliotheek moet komen. Wel moeten de technische aspecten verder uitgewerkt worden.
Erik van Erne zegt:
29 oktober 2020 om 13:47 | Permalink
Utrechtse Zecc Architecten uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2020
Het Utrechtse architectenbureau Zecc Architecten is uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2020. Het bureau kreeg van de vijf genomineerden met afstand de meeste stemmen.
De prijs gaat niet alleen om gebouwd werk, maar ook om ondernemerschap, de bijdrage aan het architectuurdebat, academische of culturele prestaties of het interesseren van een breed publiek voor architectuur.
Voor de Architect van het Jaar-award waren vijf architecten en architectenbureaus genomineerd: Geurst & Schulze, Hans van der Heijden, Korteknie Stuhlmacher Architecten, Office Winhov en Zecc Architecten. Vakgenoten konden op een van de genomineerden stemmen en deden dat volgens Architectenweb massaal. Zecc nam al snel afstand van de andere genomineerden en leverde dat niet meer in.
Zecc werd volgens de jury genomineerd vanwege de ‘diepgewortelde architectuur’ die het bureau nastreeft. “De jury ziet bij het bureau een brede interesse in hoe het veld zich ontwikkelt, wat bijvoorbeeld tot uiting komt in de uitnodigingen aan steeds andere vakgenoten om op een ‘beeldborrel’ over het werk te komen vertellen.”