De Leefbaarometer
Geschreven op 4-11-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, WelzijnswerkDe Leefbaarometer geeft gemeenten en provincies online informatie over de leefbaarheid in alle buurten en wijken. Het geeft de situatie in de wijk weer, maar ook ontwikkelingen en achtergronden van de buurt. Hiermee biedt de Leefbaarometer de mogelijkheid om snel en adequaat te reageren bij negatieve ontwikkelingen.
Gemeenten en provincies kunnen de Leefbaarometer gebruiken om beleid voor te bereiden onder andere om problemen te signaleren en een eerste diagnose te stellen. Ook kunnen ze de leefbaarheid monitoren en evalueren.
De minister voor Wonen, wijken en integratie (WWI) gebruikt de Leefbaarometer onder andere voor de monitoring van de aanpak van de Krachtwijken. Ook wordt hij gebruikt voor onderzoek naar waterbedeffecten, om in de gaten te houden of problemen in aandachtswijken zich niet verplaatsen naar andere wijken.
De Leefbaarometer bevat informatie over 1998, 2002 en 2006. In het tweede kwartaal van 2009 volgt informatie over 2008. Daarna wordt de Leefbaarometer tweejaarlijks geactualiseerd. Bron: VROM
Nou, ik heb de kaart even bekeken en het ziet er heel goed uit in Nederland als het gaat om de leefbaarheid. Op gemeente-niveau zijn er geen gemeenten in de categorie negatief of zeer negatief en in de categorie neutraal komen we alleen Rotterdam tegen. Eerlijk gezegd verbaasd mij dat niet echt. Ik schreef al eens eerder over de aanpak van overlast bij evenementen in Rotterdam en juist het ontbreken van die aanpak heeft heel veel te maken met leefbaarheid.
Op wijkniveau zijn er geen wijken in de categorie zeer negatief. Ook de categorie negatief bevat slechts enkele wijken in Den Haag en de wijk Delfshaven in Rotterdam. Helaas dateren de gegevens uit 2006. De update in het tweede kwartaal van 2009 moet nog plaatsvinden.
Wat ik eerlijk gezegd niet helemaal snap is dat de 40 Krachtwijken niet terug te vinden zijn op de kaart in de kleur rood. Misschien komt dat nog bij de update. In Utrecht en omgeving is het allemaal groen en dat is goed. De twee gele stukken vallen in de categorie neutraal, dus dat kan duidelijk beter.
Hoe de Leefbaarometer de mogelijkheid biedt om snel en adequaat te reageren, is mij niet duidelijk. De gegevens zijn uit 2006 en ook de update midden 2009 loopt gelijk al een half jaar achter op mogelijke negatieve danwel positieve ontwikkelingen. Maar misschien is een update elke twee jaar voldoende om de ontwikkelingen bij te blijven.
Erik van Erne zegt:
28 februari 2009 om 12:56 | Permalink
Minister Van der Laan heeft de rangorde van de 83 postcodegebieden, waarop de lijst van 40 aandachtswijken is gebaseerd, openbaar gemaakt. De rangorde was eerder in 2007 wegens een mogelijke stigmatisering van de slechtste buurten alleen vertrouwelijk aan de Tweede Kamer ter inzage gegeven.
Nadat via RTL onlangs delen van de lijst bekend raakten, vroegen leden van de Tweede Kamer om een hernieuwde en openbare toezending van de rangordes. De minister heeft daar nu gehoor aan gegeven.
Bijlage met rangorde veertig wijken:
http://www.vrom.nl/get.asp?file=docs/kamerstukken/Wed25Feb20091608300100/KV2009012072aBijlagerangordevande40wijken.doc