De Duurzame MicroCity Het Platform in Utrecht Gaat voor BREEAM Outstanding
Geschreven op 4-12-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenHet MicroCity project Het Platform, voorheen het Zuidgebouw, wordt gerealiseerd boven op de nieuwe terminal van de Uithoflijn, het nieuwe tram-busstation Centrum Zijde, naast Utrecht Centraal.
Het is ontworpen als een slimme en duurzame MicroCity, gericht op een gezonde levensstijl in een inspirerende omgeving, met veel licht, lucht en groen. Het project wordt in 2019 opgeleverd, inclusief de onderliggende bus-tramterminal.
Naast koop- en huurappartementen biedt Het Platform aanvullende voorzieningen, zoals een fitness, restaurant en lounge-bar, maar ook een conciërge en dienstverlening (van klussenhulp tot mobilityservices) voor bewoners en bezoekers. Deze voorzieningen zijn vrij toegankelijk en dragen bij aan zowel het planconcept als aan de omgeving. De bewoner deelt de faciliteiten die het gebouw biedt met zijn medebewoners, zoals een gezamenlijk dakterras en binnentuin, en met bezoekers uit de rest van de stad, zoals de fitness, het restaurant en een openbaar terras.
Het Platform Utrecht is een MicroCity, de nieuwste plek in Utrecht om te verblijven. Een plek waar wonen, werken, sporten en ontspannen hand in hand gaan en alle voorzieningen binnen loopafstand zijn. Een plek die gericht is op een gezonde levensstijl in een inspirerende omgeving met veel licht, lucht en groen. Een plek die haar bewoners directe toegang tot de stad geeft en waar bewoners geloven in het delen van faciliteiten: zoals het gezamenlijke dakterras en de binnentuin.
Het Platform gebouw wordt ontworpen op basis van de hoogste (outstanding) duurzaamheidprincipes van BREEAM. Het concept van Het Platform gaat uit van een MicroCity: een gebied met een gemengde samenstelling van wonen, werken en voorzieningen binnen loopafstand. In dit gebied wordt gestreefd naar een circulaire economie en een zo duurzaam mogelijk lokaal metabolisme.
Bij het winnende ontwerp zat een voorstel voor het geïntegreerd bouwen van het gebouw en het onderliggende bus-tramstation, dat onder andere de begin- en eindhalte van de toekomstige Uithoflijn zal zijn. Door de constructieve integratie wordt de helft minder staal en beton gebruikt, wat duurzamer en makkelijker te bouwen is en bovendien voor minder bouwoverlast zorgt. Ook wordt de ruimtelijke kwaliteit op de perrons vergroot, doordat er minder en dunnere kolommen komen.
ABC Planontwikkeling werkt samen met Westplan Investors, die zorgdraagt voor de projectfinanciering en veel ervaring heeft met mixed-use planconcepten in de VS. Architectenbureau is VenhoevenCS architecture+urbanism, dat concepten als MicroCity en Transit-Oriented Development internationaal toepast in onder meer Beijing en Parijs. Projectmanagement, directievoering en toezicht worden verzorgd door ABC Nova.
Zie ook: Het Nieuwe Stadkantoor van de Gemeente Utrecht: Licht, Duurzaam en Een Groen Dak – Weg tot de Wetenschap Onderzoeksgebouw voor RIVM en CBG met BREEAM Outstanding Certificaat – Koningsberggebouw: Duurzaam Onderwijscentrum Biomedische Wetenschappen Universiteit Utrecht – Nieuwbouw Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht by LIAG – Herman Wijffels over Utrecht 2040: Provincie Utrecht als Pilotgebied voor Duurzame Ontwikkeling – Creative Valley Utrecht: The Way We Work Today Manifest voor de Werkomgeving als Eco Systeem – De Dafne Schippersbrug: Fietsbrug over het Amsterdam Rijn Kanaal Tussen Leidse Rijn en Oog in Al – De Moreelsebrug (Rabobrug): Fiets- en Voetgangersbrug Tussen Croeselaan en Moreelse Park – Beurskwartier en Lombokplein: Nieuwe, Groene, Duurzame Stadswijk in het Centrum van Utrecht – De Merwedekanaalzone: Nieuwe, Duurzame, Energiezuinige en Groene Stadswijk in Utrecht