De Duurzame Croeselaan: De Groenste Straat Van Utrecht Met Bamboe Verkeersborden
Geschreven op 7-9-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenDe Croeselaan tussen het Jaarbeursplein en de Van Zijstweg in Utrecht wordt opnieuw ingericht. De gemeente heeft voor de herinrichting een uitvraag gedaan met de opdracht ontwerp de groenste straat van Utrecht.
Inmiddels is Dura Vermeer begonnen met de herinrichting. Er zijn bamboe verkeersborden geplaatst die als een soort uithangbord dienen om aan te geven dat dit de duurzaamste, groenste straat van Utrecht wordt.
De straat krijgt een brede middenberm met eromheen twee éénrichtingswegen voor het autoverkeer en wordt een 30 km/h zone. Aan de kant van de Jaarbeurs ligt al een breed tweerichtingsfietspad met rood asfalt. De weg is voorzien van duurzaam asfalt en krijgt een groene uitstraling, onder meer door de aanleg van vijf bomenrijen en een parkzone in de middenberm.
Asfalt bestaat uit steen en bitumen. Bitumen is als het ware het bindmiddel van het asfalt. Het maakt het asfalt hard en zeer draagkrachtig. Epoxybitumen bevat kunststof dat de prestatie van het asfalt sterk verbetert. Een normale asfaltdeklaag gaat, afhankelijk van het type en het gebruik, zo’n 10 tot 15 jaar mee. Met dit nieuwe mengsel wordt de levensduur minimaal verdubbeld. Dat levert niet alleen besparing op in het onderhoud van wegen, maar beperkt ook de overlast voor weggebruiken én het materiaalverbruik neemt af.
Om de straat zo duurzaam mogelijk te maken zijn er verschillende maatregelen genomen. Er zijn verkeersborden van bamboe en regen wordt door middel van kolken opgevangen en onder de rijbaan geïnfiltreerd in de bodem.
Het fietspad is aangelegd met duurzaam rood beton, in plaats van asfalt. Daarnaast krijgt het fietspad energiebesparende en dimbare LED-verlichting. Het voetpad wordt verlicht door zonnepaneellichtmasten. Er wordt een innovatie gestart met een trottoir dat energie opwekt wanneer er mensen over lopen. Ook wordt 97 procent van de oude weg gewoon weer gebruikt.
Zie ook: Verkeersborden van Bamboe Bij Europaweg in Coevorden by Provincie Drenthe – Duurzaam Textiel van Bamboe: De Voordelen Van Bamboe (Bamboo) by Bamboodaddy – Slapen op een Groene Bamboe Matras: de RHD25 Bamboo by Roal Health Foam – Boomvrij Bamboe Printerpapier in Nederland by 3P Papier – De Bamboe Zonnebril van Kayu Helpt Blinden – De Bamboo Racefiets en Mountain Bike – De Energiezuinige Asus Bamboe Laptop – Eco-Friendly Kleding Gemaakt van Bamboo – Bamboo Facial Cleaning Pads by Kaia – Melitta Bamboo Coffee Filters – Bamboo Charcoal Refrigerator Fresheners byThinkBamboo – Duurzame Geluiddempende 3D-Wandpanelen van Bamboepulp by 3DWallDecor – Bamboo Buildings by Colombian architect Simon Velez – Magical Houses Made of Bamboo by Elora Hardy – The First International Bamboo Architecture Biennale in Baoxi, China – Geluidsscherm van Levend Bamboe Langs de N245 Tussen Langedijk en Harenkarspel
Erik van Erne zegt:
19 januari 2021 om 15:56 | Permalink
De voordelen van bamboeverkeersborden
Steeds meer steden zijn fan van bamboeverkeersborden, want het is een superhandig materiaal. Alleen al in Amsterdam werden er afgelopen jaren al honderden bamboeborden geplaatst. Bamboe is namelijk veel voordeliger dan aluminium. Waar aluminium per kubieke meter 33.000 kilogram CO2 uitstoot, absorbeert bamboe per kubieke meter maar liefst 400 kilogram CO2. En ze zijn ook nog supermakkelijk recyclebaar. Is het bamboebord versleten of kapot, dan kan het tot spaanplaat worden verwerkt. Of het kan zelfs als biomassa worden gebruikt voor het opwekken van stroom.
Bamboeverkeersborden gaan gemiddeld 30% langer mee en worden CO2 neutraal geproduceerd. Bamboe is natuurlijk geen echt houtsoort, want bamboe komt van planten. Planten die heel snel groeien wel te verstaan. Het is een veel beter alternatief dan tropisch hardhout. Bamboe is duurzaam, het kent weinig werking en je kan het dus ook gebruiken als groen alternatief voor de traditionele aluminium verkeersborden. In tijden waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, en men zich hier ook steeds meer van bewust is, past een groen alternatief uitstekend in het beleid van een milieubewuste gemeente. Ofschoon bamboeborden een stuk duurder zijn dan een aluminium variant, heeft het te maken met vraag en aanbod. Bovendien is het een uitstekend visitekaartje van een gemeente. Een gemeente toont aan haar inwoners dat ze duurzaamheid en het bestrijden van klimaatverandering belangrijk vinden.
Duurzaamheid betekent ook dat aluminium borden die nog niet versleten zijn, niet vervangen hoeven te worden. Daarom kiezen sommige gemeenten ervoor om pas over te stappen naar bamboeverkeersborden, zodra de aluminium borden aan vervanging toe zijn. Je kunt gemakkelijk online verkeersborden bestellen bij Erdi. Bamboeverkeersborden zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, en zijn uitgevoerd van een zogenaamde Ultimate Signing folie. Ultimate Signing is minder milieubelastend en heeft een garantietermijn van 20 jaar!
Erik van Erne zegt:
29 maart 2021 om 20:38 | Permalink
Proef Met Bamboe Verkeersborden In Schiedam
”Schiedam zet zich in voor een circulaire economie zonder afval. Deze bamboeborden dragen hier aan bij,” aldus wethouder Jeroen Ooijevaar.
Sun van Dijk van Fractie van Dijk/GroenLinks diende een motie in bij de gemeenteraad om bamboeborden als proef in te gaan zetten. Hierop heeft de gemeente besloten dit jaar te bekijken of de testexemplaren een duurzaam alternatief voor metalen borden zijn. De proef zal na een jaar geëvalueerd worden.
Sun is uiteraard blij dat de motie wordt uitgevoerd. Kapotte of versleten verkeersborden kunnen tot spaanplaat verwerkt worden of als biomassa worden gebruikt voor het opwekken van stroom. “Bamboe heeft als eigenschap dat het enorm veel CO2 opneemt en sterker is dan hardhout. Dus goed voor de CO2 reductie en voor de portemonnee”, legt Van Dijk uit.