Anders Bekeken

De Duurzaam Bouwen Awards 2019: De Gouden Kikker, De Circulaire Ring Prijs en WoCo25

Geschreven op 15-12-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Duurzaam Bouwen Awards15 februari 2019: De winnaars van de Duurzaam Bouwen Awards zijn gisteren bekend gemaakt tijden het Duurzaam Gebouwd Congres in Leeuwarden.

In vier verschillende categorieën werden prijzen uitgereikt. Voor drie categorieën besliste een vakjury, voor één categorie mocht het publiek stemmen. Honderden deelnemers van het congres gaven aan wie er aan de haal mocht met de publieksprijs.

In de categorie Meest duurzame project waren NeroZerolab & 44 NeroZerowoningen, De Leister Igge en ‘The Green House’ genomineerd. De Leister Igge in Opeinde ging uiteindelijk naar huis met de Gouden Kikker, de prijs voor het meest duurzame project. De jury roemde het project omdat het een inspirerend voorbeeld is voor alle onderwijsgebouwen in Nederland.

Ook gemeenten lieten hun spierballen zien op het gebied van duurzaamheid. Ambities van gemeenten Utrecht, Tilburg en Den Haag werden getoond in diverse filmpjes. Uiteindelijk kwam gemeente Utrecht als winnaar uit de strijd en won de circulaire ring. Bijzonder is dat de gemeente over groen en klimaatrobuustheid van wijken nadenkt en dat er van elk aspect van duurzaamheid een voorbeeld is te vinden.

In de derde categorie Meest duurzame corporatie konden woningcorporaties laten zien wat ze in huis hebben op het gebied van verduurzaming. Alwel, Woonwaard en stichting Wooncompagnie voerden de top 3 aan en Woonwaard werd geselecteerd als nummer 1. De jury oordeelde dat Woonwaard een vooroplopende corporatie is en dat duurzaamheid bij hen in de genen zit. Onder andere om deze redenen ging de WoCo25 naar Woonwaard.

Ten slotte was er nog de publieksprijs. De deelnemers van het Duurzaam Gebouwd Congres mochten hun stem uitbrengen en waren het meest onder de indruk van The Green House.

25 januari 2019: Vandaag zijn de genomineerden voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards bekendgemaakt. Deze awards worden uitgereikt aan organisaties die zich onderscheiden op het gebied van duurzaamheid.

De vakkundige jury selecteerde kanshebbers binnen drie categorieën: het meest duurzame project, woningcorporatie en gemeente.

Tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres op 14 februari 2019 in Leeuwarden worden de winnaars per categorie bekend gemaakt. Tijdens deze feestelijke ceremonie wordt ook de publieksprijs uitgereikt.

De genomineerden op een rijtje. Per categorie zijn er drie genomineerden die in aanloop naar 14 februari verder aan u worden voorgesteld:

Meest duurzame project, de Gouden Kikker: De Leister Igge; The Green House; NeroZero Lab

Meest duurzame woningcorporatie, de WoCo25: Stichting Wooncompagnie; Alwel; Woonwaard

Meest duurzame gemeente, de Circulaire Ring: Gemeente Utrecht; Gemeente Den Haag; Gemeente Tilburg

20 september 2018: De inschrijvingen voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2019 zijn geopend. Op donderdag 14 februari 2019 tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres staan de meest duurzame projecten en organisaties in het middelpunt van de belangstelling.

Er worden diverse prijzen uitgereikt, binnen verschillende categorieën. Zo wordt de Circulaire Ring uitgereikt aan de gemeente met het meest duurzame bouwproject, ontvangt de meest duurzame woningcorporatie de WoCo25 en krijgt het meest duurzame project de Gouden Kikker overhandigd.

Van 17 september tot 16 december 2018 kunnen organisaties zich aanmelden voor de awards of een partij voordragen.

2 februari 2018: Vier Koplopers in duurzaamheid hebben een Duurzaam Bouwen Award gewonnen. De gemeente Haarlemmermeer, waterschap Zuiderzeeland en Woonstichting ‘Thuis en Patch22 zijn in de prijzen gevallen tijdens de uitreiking van de Duurzaam Bouwen Awards op 1 februari 2018.

De gemeente Haarlemmermeer ontving de Circulaire Ring in de categorie Meest Duurzame Gemeente. De Gouden Kikker Award voor het Meest Duurzame Project ging naar waterschap Zuiderzeeland en de WoCo25 Award was voor Woonstichting Thuis in de categorie Meest Duurzame Ccorporatie.

Patch22 werd uit alle genomineerden door het publiek tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres gekozen tot winnaar van de Duurzaam Bouwen Award 2018.

Zie ook: De Gouden Kikker 2010: Uitbreiding Gemeentehuis Terschelling – Drinkwaterproductiebedrijf Vechterweerd van Vitens wint Gouden Kikker Award 2015 – Greenhost, Duurzame Webhosting: Verhuisd naar Energieneutraal Patch22 in Amsterdam

15 november 2017: De inschrijving voor de Duurzaam Bouwen Awards 2018 is geopend. Bouwers, woningcorporaties en gemeenten die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, strijden om tot winnaar bekroond te worden met een van de prestigieuze awards.

De Duurzaam Bouwen Awards kent in totaal vier categorieën: duurzaamste project, duurzaamste woningcorporatie, duurzaamste gemeente en een publieksprijs. Iedere categorie beschikt over een speciale award.  Daarnaast is er dit keer een nieuwe prijs:  De Circulaire Ring.

De uitreiking van de Duurzaam Bouwen Awards 2018 vindt plaats tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres #VanGasLos op 1 februari 2018 in Het Cultuurgebouw Hoofddorp.

20 september 2017: De organisaties abcnova, W/E adviseurs, FSC Nederland en Duurzaam Gebouwd bundelen hun krachten en introduceren de geheel vernieuwde Duurzaam Bouwen Awards. Door de bestaande Duurzaam Bouwen Award, de Gouden Kikker en de WOCO25 te bundelen, ontstaat een groter podium voor deze prijzen.

Daarnaast introduceren de vier partijen als nieuwe prijs de Circulaire Ring. De eerste uitreiking vindt plaats tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres met het thema #VanGasLos op 1 februari 2018 in Het Cultuurgebouw Hoofddorp.

28 maart 2016: De winnaars van de Duurzaam Bouwen Awards 2016 zijn bekend. De gemeente Amersfoort is de winnaar in categorie Duurzaamste gemeente/regio. OFW is de winnaar in categorie Duurzaamste woningscorporatie.

Bouwgroep Dijkstra Draisma is de winnaar in categorie Duurzaamste bouwpartij en Dura Vermeer is de winnaar in categorie Partij met een (bijna) Nul-op-de-meter renovatieaanpak voor gestapelde bouw (NeZeR categorie).

15 december 2015: Gemeenten, corporaties en marktpartijen in de bouwsector, ook in 2016 kunt u kans maken op een van de Duurzaam Bouwen Awards. Het thema van de Duurzaam Bouwen Awards 2016 is: Verduurzaming van bestaande voorraad.

Maart volgend jaar worden de Duurzaam Bouwen Awards 2016 uitgereikt tijdens Building Holland 2016. Wilt u dan ook op het podium staan en laten zien dat u de duurzaamste organisatie bent in uw branche?

Wilt u laten zien wat uw organisatie doet op het gebied van duurzaam bouwen en het verduurzamen van de bestaande voorraad? En wilt u dit door de deskundige jury laten beoordelen? U kunt nog inschrijven tot 24 januari 2016, dus wacht niet te lang. Er worden Awards uitgereikt in vier categorieën: Duurzaamste gemeente/regio – Duurzaamste woningcorporatie – Duurzaamste bouwpartij – Categorie NeZer: Aanbieder zeer energiezuinig renovatieconcept voor gestapelde bouw

Iedereen beseft dat het verduurzamen en toekomstbestendig maken van de bestaande woningen en utiliteitsgebouwen momenteel de grootste uitdaging voor de bouwsector is. Het Energieakkoord sluit hier naadloos op aan en de partners van de Awards hebben een belangrijke rol bij het realiseren van de doelen van dit landelijke akkoord. Daarnaast wil de overheid het creëren van een Circulaire Economie stimuleren.

Het hergebruiken van grondstoffen is onderdeel van dit concept en speelt ook in de bouwsector, een grootverbruiker van grondstoffen, een steeds grotere rol. Doel van de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards in 2016 is het verkiezen van die organisaties die tot nu toe het beste slagen in het oppakken van deze twee grote uitdagingen en voorbeeldig voor hun beroepsgenoten zijn.

De Duurzaam Bouwen Awards 2016 belonen de inzet van koplopers die een duidelijke visie hebben op duurzame renovatie van bestaande voorraad en dit kunnen onderbouwen met meetbare resultaten. Op dinsdag 22 maart 2016 is de uitreiking van de Duurzaam Bouwen Awards 2016 aan de winnaars, tijdens Building Holland 2016 in de RAI Amsterdam. Rond 8 februari worden de genomineerde deelnemers bekend gemaakt.

In 2014 werden de Duurzaam Bouwen Awards voor het eerst uitgereikt. De Winnaars in 2014: Gemeente Haarlemmermeer & duurzame partners – Regionaal Convenant Duurzaam Bouwen Noordoost Brabant – De Alliantie – Nieuwenhuizen Daandels Bouw – Gemeente Tilburg – Groot Onderhoud 2.1

Zie ook: Building Holland: (Re)Building the Future – Building Holland Xperience Tour Zien en Beleven – Energiebesparing in de Gebouwde Omgeving: Doel Woningcorporaties is een Eitje – Energiebesparing in Gebouwde Omgeving ! – Naar een Duurzame Voorraad in de Gebouwde Omgeving ! – Onvoldoende kennis over energiebesparing bij verhuurders en huurders – Energiebesparing in huurwoningen van start – Tien jaar belastingvoordeel voor een Passief Huis – Van 4 naar 100 procent energiezuinige woningen by Anke van Hal – Sustainable Change: Cradle to Cradle, een winst voor bouwbedrijven? – De fusie van belangen; over duurzaamheid en rendement in de bouwsector by Anke van Hal – Building Holland Award 2010: De Hubbel by BUKO Bouwsystemen – Duurzaam Gebouwd Congres – De Toekomst van Duurzame Woningbouw: MorgenWonen by VolkerWessels

10 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  15 december 2015 om 13:57 | Permalink

  Duurzaamste Samenwerking op lokaal niveau: Gemeente Haarlemmermeer & duurzame partners

  Samenwerkingspartners: Gemeente Haarlemmermeer, Schiphol, Ymere, Rabobank regio Schiphol, Schiphol Airport Development Company, Arizona State University, Global Sustainability Solutions Center Haarlemmermeer, Delta Development Group, Dura Vermeer, Meermaker, Urgenda, Natuur- en Milieu Centrum Haarlemmermeer

  Zie ook: Park 20|20: Het Eerste Nederlandse Cradle to Cradle Kantoorpand, Het BSS Inspiratiehuis 20|20

 2. Erik van Erne zegt:

  15 december 2015 om 14:02 | Permalink

  Duurzaamste Samenwerking op regionaal niveau: Regionaal Convenant Duurzaam Bouwen Noordoost Brabant

  Samenwerkingspartners: Omgevingsdienst Brabant Noord, gemeente Bernheze, gemeente Boxmeer, gemeente Cuijk, gemeente Grave, gemeente Mill & St. Hubert, gemeente Oss, gemeente Uden, gemeente Veghel, gemeente Landerd, gemeente Sint-Anthonis, gemeente Sint-Oedenrode, gemeente Maasdonk, Mooiland, Brabant Wonen, Area, Wovesto, Wonen Vierlingsbeek, Bouwend Nederland, Uneto VNI, NVM makelaars, Avans Hogeschool.

 3. Erik van Erne zegt:

  15 december 2015 om 14:04 | Permalink

  Duurzaamste Woningcorporatie: de Alliantie

 4. Erik van Erne zegt:

  15 december 2015 om 14:05 | Permalink

  Duurzaamste Bouwpartij: Nieuwenhuizen Daandels Bouw

 5. Erik van Erne zegt:

  15 december 2015 om 14:07 | Permalink

  Duurzaamste Gemeentelijke Vastgoed Organisatie: Gemeente Tilburg

 6. Erik van Erne zegt:

  15 december 2015 om 14:08 | Permalink

  Duurzaamste Ketenintegratie: Groot Onderhoud 2.1

  Ketenpartners: Hagemans Vastgoedonderhoud ism Verweij Houttechniek, Weijers Eijkhout, Romijnders Installaties, Comfort Company, Ventimon Technische Installatiebedrijven en Takkenkamp.

 7. Erik van Erne zegt:

  2 februari 2018 om 13:36 | Permalink

  Duurzaam Bouwen Awards 2018: Gemeente Haarlemmermeer Wint Circulaire Ring

 8. Erik van Erne zegt:

  2 februari 2018 om 13:39 | Permalink

  Duurzaam Bouwen Awards 2018: Waterschap Zuiderzeeland Wint Gouden Kikker

 9. Erik van Erne zegt:

  2 februari 2018 om 13:41 | Permalink

  Duurzaam Bouwen Awards 2018: Woonstichting Thuis Wint WoCo25 Award

 10. Erik van Erne zegt:

  2 februari 2018 om 13:43 | Permalink

  Duurzaam Bouwen Awards 2018: Patch22 Wint Duurzaam Bouwen Award

  Zie ook: Greenhost, Duurzame Webhosting: Verhuisd naar Energieneutraal Patch22 in Amsterdam

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (650)
 • Agenda (3.137)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (118)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (804)
 • Communicatie (375)
 • Cradle to Cradle – Circulair (493)
 • Design (233)
 • Dieren (176)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.282)
 • Educatie (346)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.340)
 • Europa (29)
 • Evenementen (174)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (305)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (30)
 • Greenwashing (117)
 • Hergebruik-Kringloop (318)
 • Iets anders (368)
 • Int. Samenwerking (191)
 • Investeren (136)
 • Kerst (152)
 • Klimaat (1.652)
 • Licht (374)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (169)
 • Milieu (748)
 • MVO (109)
 • Natuur (733)
 • Nederland (22)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (125)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (25)
 • Sport (221)
 • Vakantie (80)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.325)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (301)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Hollandse Kikkererwten Uit Zeeuws-Vlaanderen by HAK
 • Message In The Bottle: Sending Out An SOS by The Police
 • Our Oceans Challenge 2019-2020: The Third Cycle Has Started
 • De Voordelen Van Duurzame Energiezuinige LED-Verlichting
 • Zon op Bedrijfsdaken Ondernemend Veenendaal: 25.000 Zonnepanelen by ECONNETIC
 • E-Ferry Ellen: De Grootste Elektrische Veerboot In De Wereld by Leclanché
 • ASN Bank En ASN Beleggingsfondsen Klimaatpositief: 118 Procent Klimaatneutraal
 • Zonnepanelen Op 400 Huurwoningen HW Wonen In Hoeksche Waard by Saman Group
 • Zon op Bedrijfsdaken Van Ondernemers Coöperatie Tiel: 25.000 Zonnepanelen by ECONNETIC
 • Shell Opent Tweede Energiezuinige Tankstation Met Zonnepanelen Op Het Dak In Nederland
 • Tijdelijk Zonnepark Met 22.500 Zonnepanelen Bij Autotransport Hooikammer In Rouveen
 • Havendebat Amsterdam 2019: Energietransitie In De Haven – Versnelling Energietransitie
 • Vanaf 2020 Geen Wegwerpbekers, Blikjes En Petflessen Meer In Voetbalstadions In Vlaanderen
 • Gigantisch Drijvend Zonnepark Met 5 Miljoen Zonnepanelen In Saemangeum In Zuid-Korea
 • Zonnepark Oosterweilanden Met 40.000 Zonnepanelen In Twenterand
 • Zonnepark Heemserpoort Met 48.580 Zonnepanelen In Hardenberg by Solarfields
 • Zonnepark Kooypunt Met 36.000 Zonnepanelen In Port of Den Helder by Vattenfall
 • Energiepark Haringvliet Zuid: 6 Windturbines, 124.000 Zonnepanelen, Energieopslag by Vattenfall
 • Grote Kansen Elektrische Stadslogistiek by Topsector Logistiek
 • VIBE-Congres Veerkrachtige En Gezonde Steden
 • Links

  Milieunet op..