De Duurzaam Bouwen Awards 2021: De Gouden Kikker, De Circulaire Ring Prijs en Publieksprijs
Geschreven op 15-12-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen3 november 2021: De Ecologische basisschool De Verwondering in Almere Hout heeft de Gouden Kikker in de wacht gesleept en is hiermee het meest duurzame project van Nederland.
Ecodorp Boekel mag zich dit jaar de meeste duurzame organisatie noemen en gaat naar huis met de Circulaire Ring én de publieksprijs!
Van de zes genomineerden, die door de onafhankelijke jury uit meer dan 40 inschrijvingen werden geselecteerd, kon voorafgaand en tijdens het congres worden gestemd.
De Awards zijn uitgereikt tijdens het jaarlijkse Duurzaam Gebouwd Congres.
De jury vindt De Verwondering een inspirerend voorbeeld van duurzaam maatschappelijk vastgoed op een zeer hoog niveau en in de breedste zin van het woord. Niet alleen door de keuze van natuurlijke materialen, systemen en bouwmethoden, maar ook door de ontwerpfilosofie. Leerlingen zien zelf hoe hun school is gebouwd, welke materialen zijn toegepast en hoe het van energie wordt voorzien. Het natuurinclusieve schoolplein is een ecosysteem op zich, met veel nestgelegenheden voor vogels en insecten, lokale flora en zelfs een kleine baai. Het project is niet alleen een inspiratie voor de leerlingen én medewerkers van de school, maar ook voor de rest van Nederland. Esther het Hoen, jurylid en projectleider circulaire bouweconomie van het ministerie van BZK, mocht de award aan de architect, Daan Bruggink van ORGA overhandigen. “De samenwerking tussen de gemeente Almere en Prisma, de opdrachtgevers en de Paula van Kuijk, de directeur van de school en de installateur, heeft geleid tot dit resultaat.”
Het Ecodorp in Boekel is een burgerinitiatief dat een enorm breed scala aan aspecten van duurzaamheid combineert: natuurinclusief, klimaatadaptief, circulair, biodivers en sociaal duurzaam. De woningen zijn gebouwd van natuurlijke materialen of afvalmateriaal. De jury is bovendien onder de indruk van professionele wijze waarop de organisatie is vormgegeven. Dertien werkgroepen denken mee aan het ontwerp van de woningen en de omgeving en investeren vrijwillig in de ontwikkeling. Ook de financiering kent een bijzondere constructie. De bewoners zijn tegelijkertijd huurder én verhuurder. Het geld dat overblijft na terugbetaling van rente en aflossing wordt besteed aan het financieren van andere startende duurzame woongemeenschappen. Robert Koolen, voorzitter van de beleidsadviescommissie Duurzaamheid van Bouwend Nederland mocht de award uitreiken aan Patrick Schreven van ECO+BOUW die ook de Publieksprijs in ontvangst mocht nemen.
Patrick Schreven: “Deze erkenning, ook voor de publieksprijs is overweldigend! Deze award is voor alle betrokkenen, de bewoners, de participanten. Ad Vlems, de voorzitter van de coöperatie, deze prijs is voor jullie!”
6 februari 2020: De nieuwe huisvesting van de Triodos Bank in Driebergen is uitgeroepen tot duurzaamste project van Nederland en ontving daarvoor de Gouden Kikker.
De jury koos Coöperatie BSH 20 uit Amsterdam als meest duurzame opdrachtgever. BSH 20 ontvingh daarvoor de Circulaire Ring Prijs.
Kindcentrum Magenta uit Delden ontving de publieksprijs.
Opvallend bij de winnaars is de prominente rol van hout als bouwmateriaal.
De Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards werden uitgereikt tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Assen.
21 januari 2020: De genomineerden van de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020 zijn bekend. Deze awards worden uitgereikt aan organisaties die zich onderscheiden op het gebied van duurzaamheid. De onafhankelijke jury selecteerde de kanshebbers binnen twee categorieën: het meest duurzame project en de meest duurzame opdrachtgever. Dit jaar is er geen categorie meest duurzame woningcorporatie met de bijbehorende WoCo25 award.
Tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres op donderdag 6 februari 2020 in Assen worden de winnaars van de Goudn Kikker en De Circulaire Ring Prijs bekendgemaakt. Dan wordt ook de publieksprijs uitgereikt.
Op alfabetische volgorde de genomineerden per categorie en een korte toelichting uit het juryrapport.
Meest duurzame project, de Gouden Kikker:
Atlas Gebouw, TU Eindhoven: de renovatie van het Atlas gebouw laat zien dat renovatie loont. De jury waardeert vooral dat een aantal innovaties vanuit de TU zelf zijn gekomen, zoals het verlichtingsplan. Gebruikers zijn intensief betrokken bij het project waardoor het bovendien een prettig gebouw om te verblijven is geworden.
Integraal Kindcentrum Magenta, Delden: al bij de uitvraag werd gezocht naar een innovatiepartner die nieuwe wegen bewandelt. Het project heeft veel circulaire elementen zoals losmaakbaarheid en natuurlijke materialen. Het criterium opschaalbaarheid scoort hoog, als ook de betrokkenheid van leerlingen bij dit project.
Triodos Bank, De Reehorst: het nieuwbouwproject in Driebergen is inspirerend omdat alle aspecten van duurzaamheid zijn meegenomen. Denk aan circulaire materialen, losmaakbaarheid, ecologie, energie en klimaatbestendigheid. Ook in de communicatie over het project is veel geïnvesteerd.
Meest duurzame opdrachtgever, de Circulaire Ring:
Coöperatie BSH 20 E U.A – CiWoCo Buiksloterham: in deze proeftuinwijk voor circulair bouwen in Amsterdam-Noord, staat een experimenteel circulair woonwerkcomplex dat kiestvoor losmaakbaarheid en modulair. De ontwikkelaar is direct betrokken bij de startfase van het project. Dit collectief opdrachtgeverschap is complex, en daarmee zijn zij een voorbeeld voor anderen.
Gemeente Woerden – gemeentehuis Woerden: De gemeente is heel creatief omgegaan met hun budget; de exploitatielast mocht niet groeien. Volgens de jury is dat juist vaak de grootste zoektocht. Daarin is dit project uniek en een voorbeeld voor andere gemeenten. Woerden heeft het aangedurfd om haar eigen huisvesting op een bijzondere, duurzame manier te renoveren.
STIP Hilversum – Sterrenschool Hilversum: De jury prijst de aandacht voor circulariteit; hergebruik is van groot belang geweest in dit project, als ook het gebruik van hout. De opdrachtgever keek buiten de gebaande paden. Ze hebben veel partijen durven betrekken in hun zoektocht naar een duurzaam en gezond gebouw, zoals ouders, kinderen, de buurt en leveranciers.
15 februari 2019: De winnaars van de Duurzaam Bouwen Awards zijn gisteren bekend gemaakt tijden het Duurzaam Gebouwd Congres in Leeuwarden.
In vier verschillende categorieën werden prijzen uitgereikt. Voor drie categorieën besliste een vakjury, voor één categorie mocht het publiek stemmen. Honderden deelnemers van het congres gaven aan wie er aan de haal mocht met de publieksprijs.
In de categorie Meest duurzame project waren NeroZerolab & 44 NeroZerowoningen, De Leister Igge en ‘The Green House’ genomineerd. De Leister Igge in Opeinde ging uiteindelijk naar huis met de Gouden Kikker, de prijs voor het meest duurzame project. De jury roemde het project omdat het een inspirerend voorbeeld is voor alle onderwijsgebouwen in Nederland.
Ook gemeenten lieten hun spierballen zien op het gebied van duurzaamheid. Ambities van gemeenten Utrecht, Tilburg en Den Haag werden getoond in diverse filmpjes. Uiteindelijk kwam gemeente Utrecht als winnaar uit de strijd en won de circulaire ring. Bijzonder is dat de gemeente over groen en klimaatrobuustheid van wijken nadenkt en dat er van elk aspect van duurzaamheid een voorbeeld is te vinden.
In de derde categorie Meest duurzame corporatie konden woningcorporaties laten zien wat ze in huis hebben op het gebied van verduurzaming. Alwel, Woonwaard en stichting Wooncompagnie voerden de top 3 aan en Woonwaard werd geselecteerd als nummer 1. De jury oordeelde dat Woonwaard een vooroplopende corporatie is en dat duurzaamheid bij hen in de genen zit. Onder andere om deze redenen ging de WoCo25 naar Woonwaard.
Ten slotte was er nog de publieksprijs. De deelnemers van het Duurzaam Gebouwd Congres mochten hun stem uitbrengen en waren het meest onder de indruk van The Green House.
25 januari 2019: Vandaag zijn de genomineerden voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards bekendgemaakt. Deze awards worden uitgereikt aan organisaties die zich onderscheiden op het gebied van duurzaamheid.
De vakkundige jury selecteerde kanshebbers binnen drie categorieën: het meest duurzame project, woningcorporatie en gemeente.
Tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres op 14 februari 2019 in Leeuwarden worden de winnaars per categorie bekend gemaakt. Tijdens deze feestelijke ceremonie wordt ook de publieksprijs uitgereikt.
De genomineerden op een rijtje. Per categorie zijn er drie genomineerden die in aanloop naar 14 februari verder aan u worden voorgesteld:
Meest duurzame project, de Gouden Kikker: De Leister Igge; The Green House; NeroZero Lab
Meest duurzame woningcorporatie, de WoCo25: Stichting Wooncompagnie; Alwel; Woonwaard
Meest duurzame gemeente, de Circulaire Ring: Gemeente Utrecht; Gemeente Den Haag; Gemeente Tilburg
20 september 2018: De inschrijvingen voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2019 zijn geopend. Op donderdag 14 februari 2019 tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres staan de meest duurzame projecten en organisaties in het middelpunt van de belangstelling.
Er worden diverse prijzen uitgereikt, binnen verschillende categorieën. Zo wordt de Circulaire Ring uitgereikt aan de gemeente met het meest duurzame bouwproject, ontvangt de meest duurzame woningcorporatie de WoCo25 en krijgt het meest duurzame project de Gouden Kikker overhandigd.
Van 17 september tot 16 december 2018 kunnen organisaties zich aanmelden voor de awards of een partij voordragen.
2 februari 2018: Vier Koplopers in duurzaamheid hebben een Duurzaam Bouwen Award gewonnen. De gemeente Haarlemmermeer, waterschap Zuiderzeeland en Woonstichting ‘Thuis en Patch22 zijn in de prijzen gevallen tijdens de uitreiking van de Duurzaam Bouwen Awards op 1 februari 2018.
De gemeente Haarlemmermeer ontving de Circulaire Ring in de categorie Meest Duurzame Gemeente. De Gouden Kikker Award voor het Meest Duurzame Project ging naar waterschap Zuiderzeeland en de WoCo25 Award was voor Woonstichting Thuis in de categorie Meest Duurzame Ccorporatie.
Patch22 werd uit alle genomineerden door het publiek tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres gekozen tot winnaar van de Duurzaam Bouwen Award 2018.
Zie ook: De Gouden Kikker 2010: Uitbreiding Gemeentehuis Terschelling - Drinkwaterproductiebedrijf Vechterweerd van Vitens wint Gouden Kikker Award 2015 - Greenhost, Duurzame Webhosting: Verhuisd naar Energieneutraal Patch22 in Amsterdam
15 november 2017: De inschrijving voor de Duurzaam Bouwen Awards 2018 is geopend. Bouwers, woningcorporaties en gemeenten die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, strijden om tot winnaar bekroond te worden met een van de prestigieuze awards.
De Duurzaam Bouwen Awards kent in totaal vier categorieën: duurzaamste project, duurzaamste woningcorporatie, duurzaamste gemeente en een publieksprijs. Iedere categorie beschikt over een speciale award. Daarnaast is er dit keer een nieuwe prijs: De Circulaire Ring.
De uitreiking van de Duurzaam Bouwen Awards 2018 vindt plaats tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres #VanGasLos op 1 februari 2018 in Het Cultuurgebouw Hoofddorp.
20 september 2017: De organisaties abcnova, W/E adviseurs, FSC Nederland en Duurzaam Gebouwd bundelen hun krachten en introduceren de geheel vernieuwde Duurzaam Bouwen Awards. Door de bestaande Duurzaam Bouwen Award, de Gouden Kikker en de WOCO25 te bundelen, ontstaat een groter podium voor deze prijzen.
Daarnaast introduceren de vier partijen als nieuwe prijs de Circulaire Ring. De eerste uitreiking vindt plaats tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres met het thema #VanGasLos op 1 februari 2018 in Het Cultuurgebouw Hoofddorp.
28 maart 2016: De winnaars van de Duurzaam Bouwen Awards 2016 zijn bekend. De gemeente Amersfoort is de winnaar in categorie Duurzaamste gemeente/regio. OFW is de winnaar in categorie Duurzaamste woningscorporatie.
Bouwgroep Dijkstra Draisma is de winnaar in categorie Duurzaamste bouwpartij en Dura Vermeer is de winnaar in categorie Partij met een (bijna) Nul-op-de-meter renovatieaanpak voor gestapelde bouw (NeZeR categorie).
15 december 2015: Gemeenten, corporaties en marktpartijen in de bouwsector, ook in 2016 kunt u kans maken op een van de Duurzaam Bouwen Awards. Het thema van de Duurzaam Bouwen Awards 2016 is: Verduurzaming van bestaande voorraad.
Maart volgend jaar worden de Duurzaam Bouwen Awards 2016 uitgereikt tijdens Building Holland 2016. Wilt u dan ook op het podium staan en laten zien dat u de duurzaamste organisatie bent in uw branche?
Wilt u laten zien wat uw organisatie doet op het gebied van duurzaam bouwen en het verduurzamen van de bestaande voorraad? En wilt u dit door de deskundige jury laten beoordelen? U kunt nog inschrijven tot 24 januari 2016, dus wacht niet te lang. Er worden Awards uitgereikt in vier categorieën: Duurzaamste gemeente/regio - Duurzaamste woningcorporatie - Duurzaamste bouwpartij - Categorie NeZer: Aanbieder zeer energiezuinig renovatieconcept voor gestapelde bouw
Iedereen beseft dat het verduurzamen en toekomstbestendig maken van de bestaande woningen en utiliteitsgebouwen momenteel de grootste uitdaging voor de bouwsector is. Het Energieakkoord sluit hier naadloos op aan en de partners van de Awards hebben een belangrijke rol bij het realiseren van de doelen van dit landelijke akkoord. Daarnaast wil de overheid het creëren van een Circulaire Economie stimuleren.
Het hergebruiken van grondstoffen is onderdeel van dit concept en speelt ook in de bouwsector, een grootverbruiker van grondstoffen, een steeds grotere rol. Doel van de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards in 2016 is het verkiezen van die organisaties die tot nu toe het beste slagen in het oppakken van deze twee grote uitdagingen en voorbeeldig voor hun beroepsgenoten zijn.
De Duurzaam Bouwen Awards 2016 belonen de inzet van koplopers die een duidelijke visie hebben op duurzame renovatie van bestaande voorraad en dit kunnen onderbouwen met meetbare resultaten. Op dinsdag 22 maart 2016 is de uitreiking van de Duurzaam Bouwen Awards 2016 aan de winnaars, tijdens Building Holland 2016 in de RAI Amsterdam. Rond 8 februari worden de genomineerde deelnemers bekend gemaakt.
In 2014 werden de Duurzaam Bouwen Awards voor het eerst uitgereikt. De Winnaars in 2014: Gemeente Haarlemmermeer & duurzame partners - Regionaal Convenant Duurzaam Bouwen Noordoost Brabant - De Alliantie - Nieuwenhuizen Daandels Bouw - Gemeente Tilburg - Groot Onderhoud 2.1
Zie ook: Building Holland: (Re)Building the Future – Building Holland Xperience Tour Zien en Beleven - Energiebesparing in de Gebouwde Omgeving: Doel Woningcorporaties is een Eitje - Energiebesparing in Gebouwde Omgeving ! – Naar een Duurzame Voorraad in de Gebouwde Omgeving ! – Onvoldoende kennis over energiebesparing bij verhuurders en huurders – Energiebesparing in huurwoningen van start – Tien jaar belastingvoordeel voor een Passief Huis - Van 4 naar 100 procent energiezuinige woningen by Anke van Hal - Sustainable Change: Cradle to Cradle, een winst voor bouwbedrijven? – De fusie van belangen; over duurzaamheid en rendement in de bouwsector by Anke van Hal - Building Holland Award 2010: De Hubbel by BUKO Bouwsystemen - Duurzaam Gebouwd Congres - De Toekomst van Duurzame Woningbouw: MorgenWonen by VolkerWessels
Erik van Erne zegt:
15 december 2015 om 13:57 | Permalink
Duurzaamste Samenwerking op lokaal niveau: Gemeente Haarlemmermeer & duurzame partners
Samenwerkingspartners: Gemeente Haarlemmermeer, Schiphol, Ymere, Rabobank regio Schiphol, Schiphol Airport Development Company, Arizona State University, Global Sustainability Solutions Center Haarlemmermeer, Delta Development Group, Dura Vermeer, Meermaker, Urgenda, Natuur- en Milieu Centrum Haarlemmermeer
Zie ook: Park 20|20: Het Eerste Nederlandse Cradle to Cradle Kantoorpand, Het BSS Inspiratiehuis 20|20
Erik van Erne zegt:
15 december 2015 om 14:02 | Permalink
Duurzaamste Samenwerking op regionaal niveau: Regionaal Convenant Duurzaam Bouwen Noordoost Brabant
Samenwerkingspartners: Omgevingsdienst Brabant Noord, gemeente Bernheze, gemeente Boxmeer, gemeente Cuijk, gemeente Grave, gemeente Mill & St. Hubert, gemeente Oss, gemeente Uden, gemeente Veghel, gemeente Landerd, gemeente Sint-Anthonis, gemeente Sint-Oedenrode, gemeente Maasdonk, Mooiland, Brabant Wonen, Area, Wovesto, Wonen Vierlingsbeek, Bouwend Nederland, Uneto VNI, NVM makelaars, Avans Hogeschool.
Erik van Erne zegt:
15 december 2015 om 14:04 | Permalink
Duurzaamste Woningcorporatie: de Alliantie
Erik van Erne zegt:
15 december 2015 om 14:05 | Permalink
Duurzaamste Bouwpartij: Nieuwenhuizen Daandels Bouw
Erik van Erne zegt:
15 december 2015 om 14:07 | Permalink
Duurzaamste Gemeentelijke Vastgoed Organisatie: Gemeente Tilburg
Erik van Erne zegt:
15 december 2015 om 14:08 | Permalink
Duurzaamste Ketenintegratie: Groot Onderhoud 2.1
Ketenpartners: Hagemans Vastgoedonderhoud ism Verweij Houttechniek, Weijers Eijkhout, Romijnders Installaties, Comfort Company, Ventimon Technische Installatiebedrijven en Takkenkamp.
Erik van Erne zegt:
2 februari 2018 om 13:36 | Permalink
Duurzaam Bouwen Awards 2018: Gemeente Haarlemmermeer Wint Circulaire Ring
Erik van Erne zegt:
2 februari 2018 om 13:39 | Permalink
Duurzaam Bouwen Awards 2018: Waterschap Zuiderzeeland Wint Gouden Kikker
Erik van Erne zegt:
2 februari 2018 om 13:41 | Permalink
Duurzaam Bouwen Awards 2018: Woonstichting Thuis Wint WoCo25 Award
Erik van Erne zegt:
2 februari 2018 om 13:43 | Permalink
Duurzaam Bouwen Awards 2018: Patch22 Wint Duurzaam Bouwen Award
Zie ook: Greenhost, Duurzame Webhosting: Verhuisd naar Energieneutraal Patch22 in Amsterdam