De Cobouw Top 50, de Cobouw50 Award en de Cobouw Awards 2021
Geschreven op 25-10-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Bouwen-KlussenUpdate 2 oktober 2021: Elk jaar worden in november de felbegeerde prijzen voor de bouw uitgereikt.
Daarmee vraagt Cobouw nadrukkelijk aandacht voor ‘de toekomst van de bouw’. De Cobouw Awards vinden plaats op 16 november 2021.
Er zijn vijf categorieën waar deelnemers een Award voor kunt winnen. De Duurzaamheid Award, voor het meest duurzame project. De Digitalisering Award, voor het meest digitaal vernieuwde product, project of proces. De Innovatie Award, voor het beste product. De Young Talent Award, voor een aanstormend talent in de bouw, De vijfde categorie is de Cobouw50 Award, deze award wordt uitgereikd aan de best presterende bouwonderneming van Nederland.
Alle inzendingen worden beoordeeld door vakkundige jury’s. Zij kiezen per categorie drie genomineerden. Bezoekers van cobouw.nl kunnen daarna hun stem uitbrengen. Op 16 november worden de winnaars bekendgemaakt op het Cobouw Awards Event in Leusden.
De nominaties voor de Digitalisering Award zijn: BAM Infra ADAPT Asfalt – CEMS – CRUX Engineering – TerraScope
BAM infra heeft met ADAPT Asfalt een applicatie ontwikkeld waarmee wegeninspecties vergaand geautomatiseerd worden. Een meetauto uitgerust met een LIDAR scanner rijdt de weg af en vergaart alle data over de staat van het asfalt. Aan de hand daarvan kan met algoritmes tot op de centimeter nauwkeurig worden vastgesteld hoe de weg er bij ligt. Intelligente technologie die via dashboards ontsloten wordt en slim onderhoud mogelijk maakt
CEMS – CRUX Engineering introduceert met PileCore en VibraCore twee cloud-based tools. PileCore dimensioneert automatisch paalfunderingen en VibraCore voorspelt of trillingen door het heien van palen of intrillen van damwand tot schade kan leiden. De rekenharten (cores) zijn een mogelijke gamechanger. Het model van de Cores, die beschikbaar zijn via een API, leidt ertoe dat het “urenfabriek model” van adviesbureaus onder druk komt te staan. De rol van de ingenieur zal veranderen en de waarde en kwaliteit van het geleverde product of dienst zal bepalend worden.
TerraScope is een modern, toegankelijk platform voor beheersing en ondersteuning van ruimtelijke ontwikkeling. Het platform bevat een bibliotheek met duizenden relevante datalagen, landelijk én lokaal. Data die vooral voor projecten in de energie- en infrasector belangrijk zijn. De kracht van Terrascope is dat deze data voor de gebruiker eenvoudig doorzoekbaar en bruikbaar zijn. Met een paar kliks zijn alle mogelijke toegankelijke data aangaande bodemaspecten te verzamelen om deze vervolgens risico-gestuurd met zicht op alle mogelijke raakvlakken te ontsluiten.
De nominaties voor de Duurzaamheid Award zijn: BioPartner 5 – Basisschool De Verwondering – Ecodorp Boekel
BioPartner 5 bleek een permanente zoektocht naar het hergebruik van materialen die in nabijheid te vinden waren. Jan Willem Popma en Josse Ter Steege van Popma Ter Steege Architecten lieten zich zelfs niet uit het veld slaan toen de eerste staalbouwer hardop mompelde of hij toch niet nieuw staal mocht leveren. Geen sprake van, niet minder dan 165 ton staal van 750 meter verderop werd hergebruikt. Dit laboratorium bewijst dat je met veel creativiteit en doorzettingsvermogen nieuwe gebouwen kunt maken van eerder gebruikte materialen.
De Verwondering is een duurzame nieuwe school in Almere waar veel hout is toegepast, natuurlijke ventilatie en zelfs over een openluchtlokaal beschikt.
Ecodorp Boekel laat werkelijk niets aan het toeval over. Het dak van glas, zonnepanelen en nog een laag glas, is zelfs bestand tegen de zwaarste hagelbui. Hoewel het Ecodorp bovenal de som is van een hoop experimenteerruimte en innovaties op het gebied van klimaatvriendelijk bouwen, heeft het ook een bijzonder oog voor de biodiversiteit en haar gemeenschap.
De nominaties voor de Innovatie Award zijn: HOUTbaar Huis – iWell – Triple Solar
Het HOUTbaar Huis van TBI en Sustainer Homes is een concept voor seriematig te bouwen woningen samengesteld uit houten modules. Ze arriveren voorzien van installaties, gevels en andere componenten op de bouwplaats. Bij Doetinchem verrijst een assemblagefabriek met een capaciteit van 500 woningen per jaar. De modules worden opgetrokken uit LVL, laminated veneer lumber dat grotere overspanningen mogelijk maakt en waarvan minder materiaal nodig is dan het bekendere CLT.
iWell levert met haar Cube een oplossing voor congestie op het stroomnet. De thuis- of wijkbatterij van de Utrechtse startup heeft dezelfde functie als de stortbak in de WC: in korte tijd een grote stroom leveren, waar het leidingstelsel niet op is berekend. Op die manier wordt het stroomnet gestabiliseerd, hoeft niet verzwaard te worden en vormt geen belemmering voor de energietransitie.
Triple Solar, dat al langer zonnepanelen levert met een warmtewisselaar eronder. Dat scheelt ruimte op het dak en maakt een rumoerige buitenunit van lucht/water warmtepompen overbodig. Aan het programma voegt het jonge bedrijf uit Amsterdam nu een zelf ontwikkelde warmtepomp toe met een vermogen van 3,5 Kw. Compact, lichtgewicht, modulair, betaalbaar en met propaan als koudemiddel. Woningen hebben geen installatieruimte meer nodig; een installatiekast volstaat.
De nominaties voor de Young Talent Award zijn: Carlos Klein – Twan Manders – Stefanie Stubbé
Carlos Klein, directeur van Klein Groep en directeur van Rc Panels. Een echte ondernemer die kansen ziet en creëert. Hij heeft een duidelijke visie over de toekomstige bouw: die moet gedigitaliseerd en geïndustrialiseerd worden. Met zijn ondernemingen maakt hij daarin de eerste stappen. Hij haalt energie uit de ontwikkelingen die spelen in de sector: “Het is de kans van de eeuw om nu in de bouw te werken.”
Twan Manders is projectleider Next bij Kuijpers. Hier ontwikkelt hij een modulaire WKO-installatie, om stappen te maken in de energietransitie. Hij is een doener die niet zomaar opgeeft. De bouw moet gaan veranderen, vindt Manders. Van projecten naar producten. En het moet allemaal een stuk duurzamer: “Voor de toekomstige generaties.”
Stefanie Stubbé, werkzaam als consultant Water and Finance International bij Royal HaskoningDHV. Ze houdt zich op de internationale markt bezig met duurzame waterinfrastructuur en drinkwaterinstallaties. Duurzaamheid zou wereldwijd uitgerold moeten worden, vindt ze. Haar boodschap: meer aandacht voor een holistische en multidisciplinaire bouw.
11 november 2020: Bouwgroep Dijkstra Draisma is de winnaar van de Cobouw50 Award 2020. Het Friese bouwbedrijf Dijkstra Draisma zag haar omzet en winst vorig jaar fors stijgen. “De CO?-footprint is voor ons een rode draad”, zegt directeur-grootaandeelhouder Biense Dijkstra.
Zoals men zaait zo zal men oogsten. “De miljoenen die bij ons naar innovatie gaan, is verdiencapaciteit voor de toekomst”, weet Biense Dijkstra (52), directeur van Dijkstra Draisma.
!MPULS wint de Duurzaamheid Award met hun aanpak van de stadhuistoren in Eindhoven. De verduurzaming van de stadhuistoren in Eindhoven door !MPULS heeft de Cobouw Duurzaamheid Award gewonnen.
Strukton Civiel wint de Digitalisering Award voor de reconstructie van de N737. Strukton Civiel heeft met de door haar toegepaste digitale vernieuwingen bij de reconstructie van de provinciale weg N737 de Cobouw Digitalisering Award gewonnen.
De Innovatie Award werd gewonnen door KITE Robotics voor hun glazenwasrobot. Volgens de jury biedt de glazenwasrobot een oplossing voor een alledaags probleem waar elke vastgoedeigenaar mee te maken heeft. De KITE-robot drukt de maandelijkse kosten voor glas- en gevelreiniging tot wel 80 procent en heeft geen zware constructie nodig die het gebouw ontsiert en de architectuur geweld aandoet.
Marijn Bruurs is Young Talent van het jaar. Bruurs is consultant Digital Construction bij ingenieursbureau Witteveen+Bos. Hij studeerde in 2016 af aan de TU/e en behaalde in 2015 een BSc Bedrijfsmanagement MKBd. Naast zijn functie bij Witteveen+Bos is hij drie jaar voorzitter geweest van YouCon: een netwerk van jonge constructeurs waarbinnen zij kennis kunnen maken met ander constructeurs, ervaringen uitwisselen en een positieve bijdrage kunnen leveren aan het imago.
28 oktober 2020: Bouwgroep Dijkstra Draisma, HSB en Coen Hagedoorn Bouwgroep maken dit jaar kans op de Cobouw50 Award. Van de vijftig grootste bouwondernemingen van Nederland presteerden zij in topjaar 2019 het beste van allemaal. “Maar iedereen in de bouw heeft geprofiteerd.”
Voor Coen Hagedoorn geldt dat de renovatiespecialist uit Huizen voor het zesde opeenvolgende jaar in de race is voor de felbegeerde betonnen bokaal. Geen enkele andere bouwer uit de top50 kan dat zeggen.
De jury heeft uit maar liefst 147 inzendingen 13 genomineerden gekozen voor de vier Cobouw Awards: Digitalisering, Duurzaamheid, Innovatie en Young Talent.
Op woensdag 11 november vanaf 15.30 uur worden de Awards 20920 uitgereikt. Naast de vier bovenstaande awards wordt ook de winnaar van de Cobouw50 Award bekend gemaakt via een digitaal event.
21 november 2018: Coen Hagedoorn wint opnieuw Cobouw Award; ook betonnen bokaal voor Heembouw, PlasticRoad en NOM Best.
Coen Hagedoorn Bouwgroep heeft de Cobouw Award voor Best Presterende Bouwonderneming van het jaar gewonnen. Dat is woensdagavond tijdens het Cobouw Event in Vinkeveen bekendgemaakt. Ook Heembouw (Beste Werkgever), de PlasticRoad (Beste Product) en NOM Best (Meest Duurzame Project) vielen in de prijzen.
Voor Coen Hagedoorn is het de tweede keer dat het bedrijf ze uitgeroepen wordt tot best presterende bouwer van Nederland. In 2016 viel het bedrijf deze eer ook al ten deel.
In totaal werden vijftien prijzen uitgereikt in verschillende categorieën waaronder zeven voor opdrachtgevers en drie voor het meest winstgevend bedrijf in zijn branche. Groningen Seaports kreeg de prijs voor beste bouwproject en Imtech die voor beste werkgever. Als meest succesvol bedrijf in 2010 werd Heijmans gelauwerd en als grootste innovator ingenieursbureau Royal Haskoning.
Geprezen als beste opdrachtgevers werden in de navolgende categorieën: overheid: gemeenten; projectontwikkelaars: Bouwfonds; architectenbureaus: Haskoning; ingenieursbureaus: idem; woningcorporaties: Ymere; bouwbedrijven: BAM; installateurs: Imtech. Meest winstgevend in het laatste verslagjaar (2009) waren: bouwbedrijven: Slokker Groep; ingenieursbureaus: Fugro; installateurs: Kropman Holding.
25 oktober 2010: Mooi hoor. Cobouw organiseert op 30 november 2010 voor de eerste keer de Cobouw Awards. In de sfeervolle ambiance van Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee zullen in 8 categorieën prijzen uitgereikt worden aan personen die tot de Nederlandse bouwtop behoren.
Nu maar hopen dat duurzaamheid ook een onderdeel is van de jurering. Helaas is daar in het persbericht van Cobouw niets over terug te vinden. Het schijnt vooral te gaan om netto omzet en bedrijfsresultaat en dat is anno 2010 toch wel erg kort door de bocht. Wat te denken van duurzaamheid? Hoe staat het met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen cq Bouwen? Zie ook: Cobouw Congres 2010: Duurzaamheid en Rendement
De uitreiking van de Cobouw Awards wordt omlijst door een avondvullend exclusief viergangendiner. Het slot van de Awards uitreiking kent een bijzondere apotheose die in het teken staat van de huldiging van alle winnaars. Dat gebeurt tijdens een unieke galavond in aanwezigheid van alle belangrijke bestuurders en vertegenwoordigers uit de Nederlandse bouwsector. Bron: ANP
In aanloop naar de Cobouw Awards verschijnt op 28 oktober een speciale uitgave van Cobouw: de Cobouw Top 50, hét overzicht van de meest vooraanstaande bouwers, installateurs en ingenieursbureaus.
In de Cobouw Top 50 worden de beste vijftig bedrijven uit de bouwsector in de schijnwerpers gezet, voortkomend uit een onderzoek door PriceWaterhouseCoopers naar netto omzet en bedrijfsresultaat.
Daarnaast hebben lezers van Cobouw hun stem uitgebracht op wie volgens hen het beste bouwbedrijf, installatiebedrijf, ingenieurs- en architectenbureau is.
Lees in de Cobouw Top 50 zelf dat de vijftig grootste bouwbedrijven van Nederland vorig jaar 2,7 miljard euro aan omzet verloren. Het gezamenlijk bedrijfsresultaat liep met ruim een half miljard terug.
En meer ellende is onderweg voor de bouw, waarschuwt Bouwend Nederland-directeur Jan van Tuinen in de speciale glossy-bijlage. Volgens hem stijgt het aantal faillissementen onder de lidbedrijven van de bouworganisatie dit jaar tot boven de honderd.
“De teller stond begin oktober al op 84. Ter vergelijking: net voor het uitbreken van de crisis gingen jaarlijks gemiddeld 45 aannemers onderuit”, aldus Van Tuinen.
Tags: Duurzaam