Anders Bekeken

Open Monumentendag 2020, de Molendag 2020 en de Molenprijs 2020: Leermonument

Geschreven op 3-4-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 2 maart 2020: De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars hebben besloten de Nationale Molendag die op 9 en 10 mei zou plaatsvinden, af te gelasten.

Ook de Friese molenaars, verenigd in het Gild Fryske Mounders sluiten zich hierbij aan. De organisaties volgen hiermee het besluit van de regerering om alle samenkomsten, ongeacht de omvang, tot 1 juni te verbieden. De regering wil met deze maatregel de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk inperken.

Het evenement wordt ook niet verplaatst naar een later moment in het jaar. Op 12 en 13 september vindt namelijk al Open Monumentendag plaats. We roepen alle molens op om daaraan mee te doen, uiteraard mits de overheidsrestricties dan zijn opgeheven.

Open Monumentendag 2020 zal plaatsvinden op zaterdag 12 en zondag 13 september. Educatie staat centraal. De titel van het thema van Open Monumentendag 2020 is ‘Leermonument’. Over elk monument valt wel wat te leren, alle opengestelde monumenten zullen volgend jaar dan ook leermonumenten zijn!

18 juni 2019: De BankGiro Loterij Open Monumentendag 2019 in het weekend van 14 en 15 september heeft als landelijk thema Plekken van plezier.

Hoe hebben mensen zich in de loop der eeuwen vermaakt, en welke monumenten zijn daarvoor het decor of het podium geweest?

Met het thema Plekken van plezier wordt aangesloten bij het actuele thema van de European Heritage Days 2019: Arts and Entertainment. Open Monumentendag is onderdeel van deze Europese monumentendagen.

Het thema van dit jaar gaat over de plekken waar mensen voor en mét plezier naartoe gingen en gaan. Of dat nu het theater, de dierentuin, het museum, een park, een sportclub of een hotel is, het barst in ons land van de monumenten van ontspanning, vermaak, plezier en vrije tijd. Binnen deze plezierige monumenten onderscheiden we vijf categorieën: de podiumkunsten, de museale kunsten, sport en spel, horeca en recreatie. Het draait in dit thema om de amusementswaarde van monumenten.

12 mei 2019: De Nationale Molendag afgelopen zaterdag en zondag, heeft 130.000 mensen getrokken. Een record, meldt organisator De Hollandsche Molen. Aan het jaarlijkse evenement deden ruim 780 molens mee.

Veel molenaars gaven tekst en uitleg en hadden extra activiteiten georganiseerd, zoals vaartochten, demonstraties van oude ambachten en markten. Voor kinderen waren er bouwplaten.

De Hollandsche Molen kreeg aan de vooravond van het open huis de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. De vereniging kreeg 150.000 euro vanwege het in stand houden van wind- en watermolens in Nederland.

10 september 2018: De bezoekersaantallen dit jaar overtroffen in veel plaatsen de verwachtingen, waarbij op sommige plekken wel vier tot vijf keer meer bezoekers werden geteld dan in 2017! Het was een zeer succesvolle 32ste Open Monumentendag met ruim 1 miljoen bezoekers.

De meeste bezoekers kwamen naar Amsterdam (40.000), Maastricht (35.000), Breda (33.500), Den Haag (33.000), Dordrecht (30.000), ’s-Hertogenbosch (25.000), Rotterdam (25.000), Bergen op Zoom (24.000), Leiden (22.500), Utrecht (20.000), Zwolle (20.000), Delft (18.500), Amersfoort (15.000), Schouwen-Duivenland (15.000), Groningen (12.000), Apeldoorn (12.000), Alkmaar (10.000), Westland (10.000), Weert (7.000), Arnhem (6.500), Leidschendam-Voorburg (5.700), Gouda (5.000), Rheden-Rozendaal (5.000), Súdwest-Fryslân (5.000).

In Amsterdam waren de grootste hotspots de Burgemeesterswoning aan de Herengracht, het Huis van Marwijk Kooy, Huis de Vicq, en de Synagoge aan de Gerard Doustraat.

In Utrecht was de door University College voor het eerst opengestelde Cromhoutkazerne zeer populair. Rotterdam trok de meeste belangstelling met het HAKA-gebouw en Jonge Buskens aan de Schiekade. De andere uitschieters dit jaar waren de Hortus Botanicus in Leiden met 6.100 bezoekers, de Pieterskerk in Leiden met 5.900 bezoekers, de Nieuwe Kerk in Delft met 6.000 bezoekers en het Voormalig hoofdkantoor Gistbrocades/DSM in Delft met 3.000 bezoekers.

De Grote Kerk in Breda trok 4.000 bezoekers, de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag ontvingen 4.000 bezoekers, de Ridderzaal 3.500 bezoekers en de voormalige Amerikaanse ambassade 1.500 bezoekers. Voormalig radiozendstation Radio Kootwijk scoorde hoog met ruim 3.500 bezoekers, het Woonhuis ‘t Root Cruijs in ’s-Hertogenbosch trok maar liefst 3.000 bezoekers en het Stadhuis van ’s-Hertogenbosch ontving eveneens 3.000 bezoekers.

Kasteel Rechteren in Dalfsen mocht 2.300 bezoekers ontvangen, het Stadhuis en de St. Janskerk in Gouda trokken beide 2.000 bezoekers, in Groningen waren de Martinikerk met 2.000 bezoekers, het Stadhuis met 1.800 bezoekers en het Provinciehuis Groningen met 1.400 bezoekers populair. De Muur van Mussert in Ede was een grote trekpleister met 1.500 bezoekers.

14 augustus 2018: In het weekend van 8 en 9 september 2018 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar u normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de vele activiteiten die georganiseerd worden. Het thema is dit jaar ‘In Europa’.

Met dit thema sluit Open Monumentendag aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het accent zal dit jaar liggen op wat ons in dit deel van de wereld zoal cultureel aan elkaar bindt.

25 juni 2018: Op zaterdag 7 juli is het tijd voor de tweede Open Monumentendag Special van 2018: Schatten van de Schelde.

Dit keer in Zeeland op de voormalige Scheldewerf in Vlissingen is een bijzonder stuk maritieme historie te zien. De plek waar de Zeeuwse scheepvaart haar hoogtepunt beleefde staat bol van indrukwekkend industrieel erfgoed en is een lust voor het oog.

Deze werf is de plek waar de Zeeuwsescheepvaartindustrie haar hoogtepunt beleefde. Al in de 17e eeuw werden op het Scheldeterrein schepen gebouwd voor visserij, handel, oorlog en kaapvaart. Inmiddels schieten strakke nieuwbouwprojecten uit de grond en krijgt divers erfgoed een interessante herbestemming. Het Scheldeterrein is kortom een gebied met een rijke historie en een veelbelovende toekomst.

In 1875 komt deze Rijkswerf in handen van de Koninklijke Schelde Groep, en dat blijft zo totdat de gemeente in 2003 het terrein aankoopt. Veel Vlissingers voelen een band met het Scheldeterrein, omdat ze er zelf gewerkt hebben of mensen kennen die er een betrekking hadden. In de jaren vijftig was De Schelde de grootste werkgever van de Zeeuwse havenstad, er werkten meer dan 4.600 mensen op de werf. Vroeger zei men weleens: “Als De Schelde niest is heel Vlissingen verkouden”. De restauratie van de Scheldekraan en het Dok van Perry liet dan ook weinig Vlissingers ongeroerd – het zijn de symbolen van een belangrijk maritiem verleden.

De oude Machinefabriek en Timmerfabriek bevatten enorme kranen en pijpen die wijzen op een bloeiende industrie, De Helling kent een rijke geschiedenis van oorlogsschepen die op deze plek te water werden gelaten, en het Dok van Perry is het eerste droogdok op het vaste land van Europa.

Of u nou geïnteresseerd bent in scheepvaart, industrieel erfgoed, Zeeuwse geschiedenis of monumenten, tijdens de Open Monumentendag Special Schatten van de Schelde komt elke bezoeker aan zijn trekken. Overal staan gidsen klaar om over de bijzondere geschiedenis van de verschillende locaties te vertellen.

In het weekend van 8 en 9 september 2018 zijn tijdens de Open Monumentendag 2018 meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het thema is dit jaar In Europa. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit.

De Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. Tot die tijd ben jij van harte welkom op de Open Monumentendag Specials die gedurende het hele jaar door heel Nederland worden georganiseerd. Open Monumentendag is in ruim 30 jaar uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland en maakt deel uit van de European Heritage Days. Zie ook: Open Monumentendag Vlaanderen: De 30ste Editie – Tripel 30 Bier

Voor Open Monumentendag 2018 is als thema gekozen: In Europa. Met dit thema sluit de Open Monumentendag aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het accent zal liggen op wat ons in dit deel van de wereld bindt, met aandacht voor internationale architectuurstromingen, vergelijkbare én onderscheidende (bouw)technieken, wederzijdse inspiratie in toegepaste kunsten en uitwisseling van kennis en wetenschap. Maar ook aandacht voor de historische context waarin monumenten zijn gebouwd en gebruikt. Open Monumentendag vertelt in het weekend van 8 en 9 september 2018, het verhaal van de Europese monumenten. Het verhaal van mensen en monumenten In Europa.

12 juni 2018: Op zondag 10 juni werd in Voorhout, Oegstgeest en Leiden de Open Monumentendag Special De Gave van Boerhaave georganiseerd. Het publiek trok er massaal op uit om te ontdekken wie de beroemde wetenschapper Herman Boerhaave was, en kon een route volgen die liep van zijn geboortehuis in Voorhout tot zijn grafmonument in de Pieterskerk. Naar schatting kwamen in totaal zo’n duizend bezoekers op de Special af.

De Special werd feestelijk geopend bij Boerhaave’s geboortehuis in Voorhout met een optreden van het koor van de naastgelegen Kleine Kerk en de doop van de plant “Agapanthus Boerhaave”. Veel bezoekers trokken vervolgens naar Landgoed Oud-Poelgeest waar een uit de as herrezen Boerhaave in zwarte toga rondliep om iedereen te verwelkomen.

Ook Boerhaave’s voormalige woonhuis aan het Rapenburg in Leiden bleek een populaire locatie. In dit historische huis, dat nog nooit eerder open was voor publiek, werden aan de lopende band rondleidingen gegeven. Ten slotte kon men de Hortus Botanicus, het Rijksmuseum Boerhaave en de Pieterskerk bezoeken.

15 mei 2018: Prinses Beatrix verricht zaterdagochtend 9 juni de opening van de Molen van de Polder Buitenweg in Oud-Zuilen. Prinses Beatrix zal de molen officieel openen door de vang te lichten en de molen in werking te zetten. De officiële opening is alleen voor genodigden. In de middag is er tussen 13.00 en 16.00 uur een feestelijk programma voor publiek.

De kleinste molen van de provincie Utrecht werd op 15 maart 2016 verwoest door een brand. Het afbranden van de molen uit 1830 ging veel mensen uit de buurt aan het hart. De dag na de brand startten zij een crowdfundingsactie voor de herbouw.

In maart 2017 ging de restauratie van start. Een aantal oorspronkelijke delen van de molen konden worden hergebruikt, waardoor de molen de status van Rijksmonument behield. De molen met het rode bovenhuis is in een werkplaats gerestaureerd en daarna in delen naar de molenplaats teruggebracht waar de molen in elkaar is gezet.

Vrijwillige molenaars laten de molen iedere zaterdag draaien en malen. Zij ontvangen bezoekers en vertellen over de werking van de molen en het molenaarsambacht. Vlak naast de molen staat de grootste molen van de provincie; de Molen van de Polder Westbroek.

De Molen van de Polder Buitenweg is eigendom van Stichting De Utrechtse Molens. Deze stichting heeft 23 molens in eigendom en laat het beheer daarvan uitvoeren door Stichting Het Utrechts Landschap. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van de Vereniging De Hollandsche Molen.

14 mei 2018: De Nationale Molendag heeft dit jaar ruim 90.000 belangstellenden getrokken die dit weekeinde een molen hebben bezocht tijdens de 46e editie van de Nationale Molendag.

Enorm veel mensen gingen – vaak per fiets – op bezoek bij de molenaars en hun molens. Vooral zaterdag was het geholpen door het zonnige weer op talrijke molens in het hele land drukker dan voorgaande jaren. Aan het jaarlijkse landelijke molenevenement deden zaterdag ruim 700 molens mee en zondag rond de 250.

Afgaande op de informatie die zondagmiddag beschikbaar was, schat De Hollandsche Molen, die de Nationale Molendag in samenwerking met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars organiseert, het bezoekersaantal ruim boven de 90.000. Hiermee is het de succesvolste Nationale Molendag sinds jaren geweest.

13 mei 2018: In het weekend van 8 en 9 september 2018 zijn tijdens de Open Monumentendag 2018 meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het thema is dit jaar In Europa. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit.

De Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. Tot die tijd ben jij van harte welkom op de Open Monumentendag Specials die gedurende het hele jaar door heel Nederland worden georganiseerd. Open Monumentendag is in ruim 30 jaar uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland en maakt deel uit van de European Heritage Days.

Voor Open Monumentendag 2018 is als thema gekozen: In Europa. Met dit thema sluit de Open Monumentendag aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het accent zal liggen op wat ons in dit deel van de wereld bindt, met aandacht voor internationale architectuurstromingen, vergelijkbare én onderscheidende (bouw)technieken, wederzijdse inspiratie in toegepaste kunsten en uitwisseling van kennis en wetenschap. Maar ook aandacht voor de historische context waarin monumenten zijn gebouwd en gebruikt. Open Monumentendag vertelt in het weekend van 8 en 9 september 2018, het verhaal van de Europese monumenten. Het verhaal van mensen en monumenten In Europa.

Vanaf 2016 is de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, de hoofdpartner van de Open Monumentendag. Met de BankGiro Loterij Open Monumentendag wordt de aandacht voor monumenten vergroot door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken voor een breed publiek en om het in de toekomst te behouden.

8 mei 2018: Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs Cultuur & Wetenschap geeft op vrijdag 11 mei om 16.00 uur het officiële startsein van de 46ste Nationale Molendag. Zij doet dit op molen De Vrijheid in Schiedam. Tijdens de Nationale Molendag zijn vele honderden wind-en watermolens in Nederland open voor bezoek. Voor kinderen is gratis het Molen-Ontdekboekje op te halen.

Het jaarlijkse landelijke molenevenement vindt plaats op zaterdag 12 en zondag 13 mei 2018 en heeft als thema: ‘Ontmoet de molenaar!’

De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, organisatoren van de Nationale Molendag, sluiten hiermee aan op de recente plaatsing van het molenaarsambacht op de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO.

Het belang van de – vrijwillige – molenaar voor het behoud van de molens in ons land is groot. Zij houden ten eerste de molens in beweging waardoor deze monumenten in conditie blijven. Ook verrichten zij klein onderhoudswerk en zijn zij naar het publiek dé ambassadeur van dit oer-Nederlandse werktuig.

Behalve de molenaar zijn er overigens nog allerlei andere vrijwilligers die zich actief inzetten voor de molens, zoals molengidsen, die rondleidingen verzorgen, medewerkers in molenwinkels, klusjesmensen en bestuurders van de talrijke molenorganisaties in ons land. Ook zij leveren een belangrijke bijdrage aan het molenbehoud in Nederland.

1 mei 2018: Er komt een vervolg op de eerste Brabantse Open Kerkendag die vorig jaar werd gehouden. Deze tweede Brabantse Open Kerkendag vindt plaats in de zomervakantie van 2019. Bij deze keuze is nadrukkelijk gekeken naar toeristen en dagjesmensen die het interessant vinden een kerk te bezoeken. Door juist dan een Brabantse Open Kerkendag te organiseren kan een stimulans zijn de kerken voor toeristen open te stellen.

6 november 2017: Zaterdag 11 november is de historische binnenstad van Leeuwarden het decor van de vijfde Open Monumentendag Special. Het thema Nieuw Gebruik – Oud Gebouw gaat over nieuw leven voor historisch waardevolle panden in de stad. Exclusief voor deze dag zijn 8 panden opengesteld voor bezoekers, waarvan een aantal nog niet eerder te bezichtigen is geweest.

Tijdens de Open Monumentendag Special in Leeuwarden staat grootschalige herontwikkeling van monumentale panden centraal. De gemeente Leeuwarden heeft in samenwerking met de Werkgroep Open Monumentendag Leeuwarden een route langs 8 acht panden samengesteld, waar herontwikkeling centraal staat. Het startpunt van de route van de Open Monumentendag Special is de Blokhuispoort, een gebouwencomplex dat zijn oorsprong vindt als huis van bewaring en gevangenis.

De Blokhuispoort wordt sinds 2015 herontwikkeld. Nieuwe functies (sommige in ontwikkeling) zijn onder andere een hostel, openbare bibliotheek, infocentrum culturele hoofdstad Europa 2018 Leeuwarden, kantoren en horeca. Bezoek op 11 november de nieuwe bibliotheek-in-wording en het alkovengebouw. Ook is er een informatiemarkt voor monumenteigenaren op de binnenplaats.

Bekijk daarnaast het Beursgebouw, tot kortgeleden bibliotheek, voor de allerlaatste keer in de huidige staat. Straks is het een universiteitsgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân. Exclusief en voor het eerst open is de r.k. Julianaschool, Tweebaksmarkt 44. Architect Meine Gerbenzon is aanwezig en vertelt over de verbouwing tot appartementengebouw.

De panden zijn opengesteld van 10.00 -17.00 uur. Het huidige Huis van Eysinga en de Porseleinvleugel van het vroegere Fries Museum zijn open vanaf 11.00 uur.

Op zondag 26 november 2017 wordt in Brabant een Open Kerkendag gehouden. Dit unieke evenement wil Nederlanders kennis laten nemen van het grote culturele belang van de kerken. Bewustwording draagt bij aan het vinden van goede herbestemmingen van kerken die aan de eredienst zijn of worden onttrokken. De komende jaren is het herbestemmen van kerken het grootste culturele probleem van Brabant. Maar ook in de rest van Nederland is dit een uitdaging voor kerken.

Open Monumentendag maakt van dit evenement een ‘special’ en vraagt aandacht voor dit evenement, vanwege het culturele, maatschappelijke belang. maar ook omdat zo veel kerken echt de moeite waard zijn eens een kijkje te nemen.

Het streven is om zoveel mogelijk kerken te openen voor bezoekers, maar ook dat er culturele activiteiten worden aangeboden zoals rondleidingen, tentoonstellingen, muziekuitvoeringen etcetera. Bekijk alle open kerken en activiteiten.

10 oktober 2017: De winnaar van de BankGiro Loterij Molenprijs 2017 is geworden Molen de Traanroeier in Oudeschild op Texel. De Traanroeier heeft daarmee 50.000 euro verdient.

Molen De Traanroeier op Texel is een levend en bewegend monument. De laatste jaren is hard gewerkt aan het onderhoud, maar er is nog één grote noodzakelijke klus over. Het riet op de romp van de molen moet worden vervangen. De tijd, stormen, zeewind en vogels hebben hun tol geëist. Lekkage dreigt, funest voor het houtwerk en het graan. Met het geld van de BankGiroLoterij Molenprijs kan de hele romp opnieuw gedekt worden. Een fantastische kans! U kunt helpen dit te realiseren door te stemmen op De Traanroeier.

De Traanroeier is in 1727 gebouwd in Zaandam, waar hij bijna twee eeuwen lang dienst heeft gedaan. In 1902 is hij naar Texel verscheept. Sindsdien hoort hij bij Oudeschild. Zes vrijwilligers houden De Traanroeier draaiend, malen graan, zorgen voor het onderhoud en houden het ambacht van molenaar levend.

De Traanroeier staat op het terrein van Museum Kaap Skil en maakt het museumbezoek compleet. Bij Kaap Skil worden verschillende oude ambachten getoond. Als de molen nieuw riet krijgt, zal ook aan het ambacht van rietdekken aandacht worden besteed. Zo wordt het werk meteen een educatieve attractie.

14 september 2017: Bijna 1 miljoen bezoekers trok de Open Monumentendag dit jaar. Om precies te zijn 950.000 belangstellenden. Dat zijn er iets minder dan vorig jaar, maar dat komt waarschijnlijk door het regenachtige weer. Meer dan vierduizend monumenten die normaal niet toegankelijk zijn, waren het afgelopen weekend gratis te bezoeken.

Grote publiekstrekkers waren dit jaar onder meer de Martinikerk in Groningen, de Cereolfabriek in Utrecht en de Ridderzaal in De Haag. In Amsterdam kwamen de meeste bezoekers naar de monumenten toe, zo’n 38.000. Ook Den Haag (32.000) en Bergen op Zoom (30.000) waren in trek.

De Open Monumentendag 2018 is op zaterdag 8 en zondag 9 september 2018 en heeft als thema: In Europa

20 augustus 2017: In het weekend van 9 en 10 september 2017 zijn tijdens de Open Monumentendag meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit. Het thema van de Open Monumentendag 2017 is: Boeren, Burgers en Buitenlui.

De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

Boeren, burgers en buitenlui, dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema wijst op hun onderlinge relaties, en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak. Het is verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten: van boerderijen, melkfabrieken, werkplaatsen, tolhuizen, tuinderscomplexen en molens via markten, waaggebouwen, pakhuizen en winkels tot buitenplaatsen, waterstaatcomplexen en bierbrouwerijen.

Het is een thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan bijzondere monumenten en verhalen die tijdens de Open Monumentendag kunnen worden beleefd.

Vier molens strijden om de BankGiro Loterij Molenprijs 2017. De Traanroeier in Oudeschild (Texel), De Hoop in Hellendoorn (Overijssel), De Kroon in Arnhem (Gelderland) en De Volmolen in Loobeek/Venray (Limburg) zijn genomineerd voor de Molenprijs 2017.

De molen die wint, ontvangt 50.000 euro om een langgekoesterde droom te verwezenlijken. En jij bepaalt welke molen deze prijs verdient, door te stemmen op de Molenprijs. Bovendien is jouw stem 1 euro waard. Want de molens die de hoofdprijs niet winnen, krijgen het aantal stemmen uitgekeerd in euro’s. Stemmen kan van 2 september tot 2 oktober 2017, 12.00 uur. De winnaar wordt 6 oktober bekendgemaakt tijdens het Nationale Molenfeest in het Muntgebouw in Utrecht.

De BankGiro Loterij Molenprijs is een jaarlijkse publieksprijs, ingesteld en georganiseerd door Vereniging De Hollandsche Molen, met ondersteuning van de BankGiro Loterij. De BankGiro Loterij Molenprijs wordt jaarlijks toegekend aan de molen met een restauratieplan of een op verbetering gericht project dat de meeste publiekstemmen heeft gewonnen. Dat plan kan dus het fysieke herstel van de molen of een molenonderdeel behelzen, door middel van een restauratie maar het kan ook een materiële aanvulling van de molen bevatten, bijvoorbeeld het creëren van een educatief centrum.

25 jaar Open Monumentendag3 april 2011: Het thema van de 25e Open Monumentendag is Nieuw gebruik - Oud gebouw en gaat over herbestemming.

Herbestemming van monumenten sluit nauw aan bij de missie van Open Monumentendag. De toegenomen publieke aandacht voor monumenten door de Open Monumentendag heeft er voor gezorgd dat de zorg voor monumenten steeds meer op de politieke agenda is komen te staan. En daarmee ook het behoud, de betekenis en herbestemming van monumenten.

Zie ook: De Nationale Monumenten Estafette 2011 Ter Gelegenheid van 25 Jaar Open Monumentendag

Bij zowel de Open Monumentendag als bij herbestemming is aandacht voor behoud, maar ook voor ontwikkeling en een nieuwe vorm. En net als bij de Open Monumentendag wordt ook bij herbestemming vooruit gekeken en krijgen monumenten, ongeacht hun leeftijd, een nieuw leven, een nieuwe betekenis, en kunnen daarmee een verbetering voor hun omgeving betekenen.

In veel gemeenten hebben monumentale gebouwen, om ze te kunnen behouden, een nieuwe bestemming gekregen. De komende decennia zullen veel gebouwen leeg komen te staan, zo is de verwachting. Verplaatsing van productie, ontkerkelijking, teruglopende middenstand, nieuwe eisen aan werkomgevingen en gezondheidszorg, of minder boeren zijn een paar redenen. Gebouwen die daarbij vrijkomen vragen om nieuwe bestemmingen. Veel van die gebouwen zijn juist de monumenten die beeldbepalend zijn voor een stad of dorp. Ze staan er middenin, zoals de kerk, of waren decennialang de grootste werkgever in de omgeving.

Open MonumentendagOpen Monumentendag is de tweede zaterdag en/of tweede zondag in september, waarop duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. De deelnemende monumenten zijn te herkennen aan de Open Monumentendagvlag zoals hiernaast afgebeeld.

De Open Monumentendag werkte vanaf het begin met een decentrale opzet. Per gemeente werd er een comité opgericht dat verantwoordelijk was voor zijn eigen programma Open Monumentendag en werd ondersteund door de landelijke stichting. De decentrale opzet was een sterk punt. De lokale gemeenschap werd optimaal betrokken bij de organisatie van het evenement, waarbij de rol van vrijwilligers cruciaal was. Zonder vrijwilligers was en is de Open Monumentendag ondenkbaar, zowel bij de voorbereiding als op de dag zelf, bijvoorbeeld bij het ontvangen van mensen, het geven van rondleidingen, het bemannen van stands, het maken van tentoonstellingen, boekjes enzovoorts.

Het bezoekersaantal van de eerste Open Monumentendag bedroeg 350.000. Dat was een goed begin, en in enkele jaren groeide het uit tot zo’n 600.000. Tegenwoordig ligt het bezoekersaantal tussen de 800.000 en 900.000 en daarmee is de Open Monumentendag een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Jaarlijks gaan er tussen de 3.000 en 4.000 monumenten open. Bijna alle gemeenten doen jaarlijks mee, tussen de 80 en 90%, en in het gemeentelijk beleid wordt de Open Monumentendag ook een steeds belangrijker factor.

De Open Monumentendag heeft zich in de loop der jaren verder ontwikkeld. Het evenement vond aanvankelijk alleen op zaterdag plaats, maar inmiddels zijn er veel comités die kiezen voor het hele weekend. Deelname alleen op zondag is sinds enkele jaren ook mogelijk. Vanaf 1996 hebben thema’s voor een inhoudelijke verdieping van de Open Monumentendag gezorgd. Onderwerpen die afgelopen jaren aan bod kwamen waren Industrieel erfgoed (1996), Schoolgebouwen (1997), Historische bouwmaterialen (1998), Monumentaal groen (1999), Water (2000), Wonen (2001), Handel (2002), Boerderijen (2003), Verdediging (2004), Religieus erfgoed (2005), Feest! (2006) Moderne Monumenten (2007) en Sporen (2008). Bron: Open Monumentendag

In 1987 werd in navolging van Frankrijk de Open Monumentendag in Nederland geïntroduceerd. Een dag die in eerste instantie alleen gehouden werd op de tweede zaterdag van september. Monumenten werden gratis voor het publiek opengesteld, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten. De Open Monumentendag was in Nederland een van de eerste instrumenten om de bevolking op grote schaal in contact te brengen met monumenten. Om de organisatie uit te kunnen voeren werd de landelijke Stichting Open Monumentendag opgericht, gehuisvest in Amsterdam.

Op de Open Monumentendag 2011 op zaterdag 10 en zondag 11 september 2011 zal de link gelegd worden tussen monumentale gebouwen en hun nieuwe functie, nieuwe betekenis, of zelfs nieuwe omgeving.

5 Reacties

  1. Luuk zegt:

    20 juni 2011 om 12:15 | Permalink

    op 3 september vindt de estafette plaats in het Groot handelsgebouw in Rotterdam, svp aanpassen op uw mooie en informatieve website!

  2. Erik van Erne zegt:

    21 juni 2011 om 13:14 | Permalink

    Dag Luuk,

    Bedankt voor de info. Zie: De Nationale Monumenten Estafette 2011 Ter Gelegenheid van 25 Jaar Open Monumentendag

  3. Erik van Erne zegt:

    13 mei 2018 om 12:47 | Permalink

    Molen de Ster In Utrecht Opent Deuren Tijdens Nationale Molendag 2018

    Tijdens de 46e editie van Nationale Molendag doen veel molenaars de deuren weer open voor geïnteresseerden. In Utrecht doet Molen de Ster mee, en daar is vooral voor kinderen dit weekend veel te beleven.

    Molen de Ster was ooit een houtzaagmolen. Hout zagen kan er nog steeds maar het gebeurt niet meer op grote schaal. Wel wordt er nog veel met hout gewerkt op het terrein. Zo worden er allerlei kunstobjecten van hout gemaakt, en heeft een gitaarbouwer er zijn werkplek.

    Aan de Leidsche Vaart, buiten de Catharijnepoort, hebben houtzaagmolens gestaan met de namen Sint Job, De Ster en Bijgeval. Ze stonden buiten de stad in het toen nog open veld, gunstig georiënteerd op de meest voorkomende westelijke windrichting, en via de Leidsche Vaart goed bereikbaar met houtvlotten en schepen.

    De eerste zaagmolen, de Sint Job, is gebouwd in 1721. De opdrachtgevers waren Jordan van der Ven en Arien van der Starren. Deze molen brandde in 1815 af en werd als houtzaagmolen De Bijgeval herbouwd voor de nieuwe eigenaar Cornelis-Jan van Veersen. De Bijgeval kwam in 1909 onder de slopershamer.

    De tweede houtzaagmolen, De Ster, dateert van 1739 en is gebouwd in opdracht van Van der Starren, die de molen zijn naam heeft gegeven. Vier generaties Van der Starren zaagden in een tijdspanne van bijna een eeuw met deze molen. In 1876 koopt Willem Jan de Wit molen De Ster en enkele jaren later ook De Bijgeval. De familie De Wit komt uit De Rijp (NH). In de stad Utrecht, waar op dat moment de nodige bouwactiviteiten ontwikkeld worden, zien zij goede mogelijkheden voor de handel in hout.

    In 1911 wordt de kracht van de wind vervangen door elektriciteit. De windmolen, op het dak van de zagerij, is dan niet meer nodig en wordt gesloopt. Houthandel De Wit functioneert nog tot het begin van de jaren 80 en was ruim honderd jaar op dezelfde plaats in Utrecht gevestigd.

    Na beëindiging van de bedrijfsactiviteiten van houthandel De Wit ontstaan de eerste plannen om de molen te herbouwen. Vanuit het gemeentebestuur bestaat enthousiasme voor het plan, maar begin jaren 80 is een periode waarin de broekriem moet worden aangehaald. Voor herbouwplannen is het te vroeg. Het advies is ‘om te wachten op betere tijden’.

    Op 28 juni 1988 wordt de stichting Sterremolen opgericht, die zich ten doel stelt om de herbouw van de molen mogelijk te maken. Het is een lange weg om alle financiële middelen bijeen te brengen, maar tien jaar later komt de molen als ‘bouwpakket’ naar het molenerf. In september 1998 wordt de molenromp geplaatst en de officiële opening van de complete houtzaagmolen vindt op 22 juni 1999 plaats.

  4. Erik van Erne zegt:

    31 augustus 2019 om 18:04 | Permalink

    Prof. mr. Pieter van Vollenhoven Geeft Startsein Open Monumentendag

    Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opent op donderdag 12 september in Zierikzee de BankGiro Loterij Open Monumentendag 2019. Van Vollenhoven geeft daarmee het startsein aan Nederlandse monumenten om op zaterdag 14 en zondag 15 september gratis hun deuren te openen voor publiek. Zo’n vijfduizend monumenten doen hieraan mee.

    Open Monumentendag is één van de grootste culturele evenementen van Nederland en maakt onderdeel uit van de European Heritage Days, de Europese Monumentendagen die jaarlijks door in totaal zo’n twintig miljoen mensen worden bezocht. Het thema van de 33e Open Monumentendag is ‘Plekken van plezier’, een afgeleide van het Europese thema Arts and Entertainment. Monumenten die draaien om amusement en vermaak staan centraal.

    Elk jaar in het tweede weekend van september wordt de Open Monumentendag georganiseerd om de publieke belangstelling en het draagvlak voor het behoud van monumenten te vergroten. Open Monumentendag werkt hiervoor samen met sponsor de BankGiro Loterij.

  5. Erik van Erne zegt:

    2 september 2019 om 16:20 | Permalink

    Open Monumentendag 14 en 15 september 2019 by Provincie Noord-Brabant

    Tijdens de Open Monumentendag in het weekend van 14 en 15 september opent het provinciehuis tussen 10.00 en 17.00 uur haar deuren voor alle Brabanders.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (672)
  • Agenda (3.210)
  • Barack Obama (116)
  • Biologisch (115)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (831)
  • Communicatie (376)
  • Cradle to Cradle - Circulair (509)
  • Design (236)
  • Dieren (177)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (2.330)
  • Educatie (347)
  • EEN-Armoede (251)
  • Energie en Besparing (3.464)
  • Europa (29)
  • Evenementen (197)
  • Geluid (26)
  • Gezondheid (308)
  • Goed Doel (119)
  • Green Deal (30)
  • Greenwashing (120)
  • Hergebruik-Kringloop (321)
  • Iets anders (372)
  • Int. Samenwerking (191)
  • Investeren (136)
  • Kerst (123)
  • Klimaat (1.681)
  • Licht (385)
  • Lucht (34)
  • Mensenrechten (170)
  • Milieu (748)
  • MVO (109)
  • Natuur (756)
  • Nederland (26)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (157)
  • Oud & Nieuw (127)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (226)
  • Vakantie (82)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (62)
  • Vervoer en OV (1.455)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (302)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Duurzaam Mobiel: Duurzaamheid Bij Smartphones - Telefoonhoes Verlengen Levensduur
  • Michael Moore Presents Planet of the Humans: Full Documentary Directed by Jeff Gibbs
  • GoodFoodClub Zet Alle Duurzame, Lokale Streekprodukten Op De Kaart by NMF’s
  • Duurzaam Nu Of Nooit by VPRO Tegenlicht
  • Freek de Jonge Publiceert Al Zijn Werk: Oud- En Nieuwjaarsconferencies, Verkiezingsconferencies
  • Better Than Tesla Cybertruck? 10 Electric Pickups Dorm a New EV Segment by Automotive Territory
  • ’s Werelds Eerste Elektrische 1-12 Ton Wals In Gebruik Genomen by BAM Infra
  • Kabinet Neemt Maatregelen Voor Extra CO2-Reductie
  • Trends En De Nederlandse (Internationale) Zeevaart by KiM
  • Nieuw Holland Casino Utrecht Langs De A12: Duurzaam, Zonnepanelen Met BREEAM NL Excellent
  • Het Nieuwe Holland Casino Langs De A67 In Venlo: Duurzaam, Cradle to Cradle En LED-Verlichting
  • Philips Innovation Award 2020: De Acht Finalisten Zijn Bekend
  • Mobiliteit En De Coronacrisis: Verandert Werksituatie En Mobiliteit Mogelijk Blijvend by KiM
  • Kabinet Wil Minder CO2-Uitstoot Kolen Energiecentrales: Eén Of Twee Kolencentrales Gaan Dicht
  • Stop De Grote Gifroute: Bayer, Syngenta En BASF Exporteren In EU Verboden Pesticiden
  • Trendprognose Wegverkeer 2020-2025: Coronacrisis Remt Groei Wegverkeer Aanzienlijk by KiM
  • Verbruiken We Meer Energie Nu We Ons Vermaak Steeds Meer Online Halen?
  • JABROER Onemanshow by Ton Kas
  • Monitoren Van De Transitie Naar Autonoom Vervoer by KiM
  • Zonnegevel Met 504 Zonnepanelen Bij De Hoog Orchideeën Langs De N470 by SolSolutions
  • Links

    Milieunet op..