Dag Van De Stad 2021: Heerlen Wordt Op 1 November 2021 Dag Van De Stad
Geschreven op 12-10-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Bouwen-KlussenUpdate 27 januari 2021: Wauw, wat zijn we overweldigd door de inspirerende dag afgelopen maandag 16 november 2020, door de 800 deelnemers en de positieve reacties die we hebben ontvangen! We hopen dat jij er net zo van hebt genoten als wij.
Natuurlijk was het voor ons ook spannend of een online variant van de Dag van de Stad wel zou werken. Ontmoeten is immers zo’n belangrijk onderdeel, omdat we geloven dat we verder komen met de stad, als we elkaar beter weten te vinden.
We kijken er daarom naar uit om jou en alle andere stadmakers op 1 november 2021 te begroeten op de Dag van de Stad 2021 in Heerlen.
Maar het maakt ons ontzettend trots om te constateren dat de inhoud maar ook de sfeer die de afgelopen jaren het handelsmerk van de Dag van de Stad zijn geworden, ook ‘online’ zijn overgekomen.
19 februari 2020: Welke Nederlandse stad kent zijn oorsprong als Romeinse nederzetting en heeft ongekende veerkracht getoond toen de lucratieve mijnbouw in de jaren zestig verdween en veel werkgelegenheid met zich meenam?
En welke stad zette die heropleving kracht bij, met een bloeiende Big Data Campus en het baanbrekende multifunctionele stationsgebied het Maankwartier dat met recht als één groot kunstwerk gezien kan worden?
Het is de stad die het kloppend hart vormt van Parkstad Limburg en dit jaar ook de stad van de vermaarde Internationale Bau Ausstellung, een doorlopende expositie van tientallen projecten op het gebied van innovatie in bouwen, wonen en leven in de stad.
Het is de stad waar grensoverschrijdende samenwerking de economie een belangrijke impuls geeft en waar hedendaagse uitdagingen als bevolkingsdaling dankzij bestuurlijk lef en innovatiekracht ook kansen brengen. Het is kortom, de gaststad van de Dag van de Stad 2020: Heerlen.
De jury, bestaande uit secretaris-generaal Maarten Schurink van het ministerie van BZK en wethouder Mobiliteit Robert van Asten van gaststad 2019 Den Haag, was onder de indruk van het sterke bidbook, het enthousiasme en de stevige propositie van Heerlen. Bovendien scoort Heerlen hoog op vraagstukken die in veel andere Nederlandse steden op de agenda staan en tijdens eerdere edities van de Dag van de Stad minder prominent zijn uitgelicht. Hierbij valt te denken aan o.a. grensoverschrijdende samenwerking, bevolkingsdaling, fysieke transformatie, circulair bouwen en leefbaarheid.
Daarnaast overtuigde Heerlen de jury van de Dag van de Stad met een stevig bestuurlijk commitment en een inhoudelijk sterk programmavoorstel – niet alleen voor de Dag van de Stad, maar ook voor de Nacht van de Stad. Dit leerzame en informele evenement, dat stadssafari’s aanbiedt aan de vooravond van de Dag van de Stad, keert terug na het succes in Den Haag afgelopen jaar. Ook de trots en bevlogenheid waarmee waarnemend Burgemeester Roemer het bidbook van zijn stand in januari kwam aanbieden, droegen bij aan de keuze van de jury.
Burgemeester Roemer is dan ook blij dat hij op maandag 26 oktober alle leergierige stedelijke professionals van Nederland in zijn stad mag ontvangen: “Ik ben trots dat Heerlen de Dag van de Stad mag organiseren. Ik heet iedereen van harte welkom. Het wordt een boeiend en leerzaam congres in onze stad en regio waar innovatieve stedelijke ontwikkeling inmiddels traditie is”.
5 maart 2019: Na een bidbookprocedure waarin enthousiaste voorstellen ontvangen werden uit Den Bosch, Ede en Den Haag, heeft de jury besloten Den Haag voor te dragen als gaststad voor de Dag van de Stad op 28 oktober 2019.
“Het was een moeilijke beslissing”, aldus programmamanager Frank Reniers van Agenda Stad, dat de Dag van de Stad organiseert met partners als de G4, G40, Platform31 en VNG. De jury, bestaande uit de secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Maarten Schurink en burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort, gaststad van de afgelopen Dag van de Stad, liet zich uiteindelijk overtuigen door de aantrekkelijke presentatie, de grondige uitwerking, de insteek van het programma en de kwaliteit van de excursies of ‘stadssafari’s’ zoals Den Haag ze gedoopt heeft.
De jury constateerde dat alle drie bidbooks voldeden aan de gestelde eisen. Den Haag presenteerde het bidbook in de vorm van een website, waarin ook een videoboodschap was opgenomen. Daarin houdt wethouder Boudewijn Revis een warm pleidooi voor zijn stad en maken we kennis met een aantal van de excursielocaties. Ede stuurde ook een video in, waarin burgemeester René Verhulst hoogstpersoonlijk zijn stad als gaststad aanprijst, als koploper op het thema ‘food’. Gezond en duurzaam voedsel voor iedereen, in een schone omgeving’, dat is het devies van Ede. Den Bosch diende naast een video waarin zelfs met Bossche bollen werd geschermd, een aanstekelijke presentatie in en scoorde punten met veel bestuurlijke commitment en het veelzijdige en goed bereikbare congrescentrum 1931. Waar Den Haag het ruime congrescentrum World Forum opperde, diende Ede de kazerneterreinen van de voormalige Mauritskazerne in als hoofdlocatie, een authentieke en inspirerende omgeving.
Maar uiteindelijk gaf de uitwerking van het programma, de organisatorische slagkracht en de excursies de doorslag. De jury was ervan overtuigd dat alle kandidaatsteden in staat waren een inspirerend en uitdagend programma te bieden tegen de achtergrond van hun mooie stad waarin een verscheidenheid aan innovatieve organisaties en bedrijven werken aan de stedelijke vraagstukken van vandaag en morgen, maar Den Haag kwam met het meest overtuigende voorstel. Naast 15 stadssafari’s op uiteenlopende terreinen als energie, welzijn, kennis en moderne stedenbouw, was ook de leergierige houding van Den Haag doorslaggevend: “We doen hier veel goed en delen onze kennis graag met anderen, maar wij hebben niet overal de antwoorden op en willen daarom vooral ook heel graag leren van andere steden”, zo gaf directeur Economie, Mobiliteit en Ruimte Peter Kievoet van Den Haag te kennen bij de overhandiging van het bidbook. Deze uitgestoken hand past naadloos bij de opzet van de Dag van de Stad, oordeelde de jury, omdat het een gezamenlijke dag is, vóór en dóór bestuurders, ambtenaren, wetenschappers, actieve inwoners en ondernemers, waarin we leren van elkaars successen én van elkaars falen.
Nadere informatie over het programma van De Dag van de Stad in Den Haag volgt uiteraard. Reniers: “We willen heel graag Ede en Den Bosch bedanken voor de tijd die en het enthousiasme dat zij gestoken hebben in hun bidbook. We zijn vereerd dat zij deze jaarlijkse inspiratiedag over stedelijke vraagstukken wilden organiseren en we gaan zeker nog in gesprek om te kijken hoe de slimme stedelijke innovaties waarmee zij zich onderscheiden ook een plek in het programma kunnen krijgen.”
30 december 2018: De volgende editie van Dag van de Stad is op maandag 28 oktober 2019. Voor de Dag van de Stad 2019 is men op zoek naar een nieuwe gastgemeente. Een stad die goed bereikbaar is, die wil laten zien dat het groeit, bruist en kolkt binnen de stadsgrenzen en die dezelfde gretigheid waarmee het stadsbestuur innovatieve vraagstukken oppakt, inzet om de Dag van de Stad 2019 tot hét onmisbare evenement voor stedelijke professionals te maken.
“Het organiseren van een topevenement als de Dag van de Stad kost energie. Maar het levert vooral ook méér energie, nieuwe contacten en nieuwe inzichten op”, aldus burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort. En hij kan het weten, want Amersfoort verwelkomde op 29 oktober 2018 ruim 1800 stedelijke professionals: van bestuurders tot creatieve professionals en van wetenschappers tot actieve inwoners.
Lef, creativiteit en trots op de stedelijke innovaties in de eigen stad, dat zijn de belangrijke ‘ingrediënten’ waardoor Amersfoort begin 2018 werd uitverkoren tot gastgemeente van de Dag van de Stad, nadat de eerste editie een jaar eerder in Utrecht had plaatsgevonden. Want Amersfoort zette zichzelf in de etalage met een zelfgemaakt bidbook en een videoboodschap waar het aanstekelijke enthousiasme van af spatte.
Omdat uw stad één dag lang het epicentrum zal zijn van stedelijke vernieuwing en daarna altijd in verband gebracht zal worden met de dag waarop nieuwe inzichten zijn opgedaan, contacten zijn gelegd en afspraken gemaakt die stedelijk Nederland verder gebracht hebben. Omdat het u de kans biedt om alle ondernemingen, social enterprises, burgerinitiatieven en andere projecten in uw stad die bijdragen aan een leefbare, inclusieve, klimaatadaptieve en veilige stad waar het prettig wonen is, te presenteren aan stedelijke professionals uit heel Nederland. En wie wil er nou geen inspiratiebron voor collega’s zijn?
12 oktober 2018: De tweede editie van het congres de Dag van de Stad heeft als thema De stad in balans. Hoe zorg je voor een goed evenwicht tussen uiteenlopende belangen in onze groeiende steden en stedelijke regio’s? Tussen bezoekers en bewoners? Tussen steen en groen? Tussen welvaart en welzijn?
Je hoort en ervaart het in last lectures door topsprekers op het hoofdpodium, in elf deelcongressen en in excursies op maandag 29 oktober in de Wagenwerkplaats in Amersfoort.
Op de Dag van de Stad kun je je eigen programma samenstellen. De deelcongressen in de monumentale gebouwen van de Wagenwerkplaats bestaan uit een ochtend- en middagdeel.
Wil je de diepte in op één thema, dan kun je beide sessies bezoeken. Wil je juist eens wat breder kijken? Kies dan voor twee verschillende deelcongressen. Of kies voor een serie last lectures en luister naar een keur aan topsprekers.
Wil je met eigen ogen eens kijken hoe het er in de praktijk van Amersfoort én Utrecht aan toe gaat? Dan kun je je opgeven voor een excursie. Rondom deze sessies kun je in de Rijtuigenloods de informatiemarkt bezoeken.