Dacom Dutch Barn Op Nesciopark In Haren: Biobased En CO2-Neutraal Gebouwd by HSB
Geschreven op 12-12-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenDacom Dutch Barn, zo heet het nieuwe onderkomen van softwarebedrijf Dacom op het Nesciopark in Haren.
Het kantoorgebouw, in de vorm van twee schuren, wordt ecologisch en zo CO?-neutraal mogelijk gebouwd, zegt directeur Janneke Hadders van Dacom.
Zoveel mogelijk biobased dus. “Het is een innovatieve manier van bouwen en dat past heel goed bij ons bedrijf.”
Biobased bouwmaterialen hebben als groot voordeel dat ze CO? vasthouden. Zo is er bewust gekozen voor houtskeletbouw. Janneke Hadders, directeur van Dacom: “De meeste kantoorpanden worden nog steeds gebouwd met staal en beton, maar dat wilden we niet. De fundering bestaat wel uit beton, maar daar ontkom je niet aan. Houtskeletbouw was gelukkig mogelijk. Je ziet dat vooral bij nieuwbouw van huizen, maar nauwelijks bij kantoren. De houten gebinten zijn ook zichtbaar, net als in die oude schuren.”
Bij de zoektocht naar een aannemer stelde Dacom dus met name eisen op het gebied van energiezuinigheid en circulariteit, onder meer door de toepassing van hergebruikte en biobased materialen. Zo kwam het uit bij HSB Ecologisch Bouwen uit Volendam. Hadders: “Het is een innovatieve manier van bouwen en past heel erg bij ons bedrijf: wij zijn in onze branche een innovatief bedrijf. Bovendien vind ik dat het streven naar CO2-neutraal bouwen tegenwoordig de standaard hoort te zijn.” Blauwdruk Ontwerp uit Peize is verantwoordelijk voor het ontwerp.
Dacom Dutch Barn, zoals het nieuwe onderkomen gaat heten, is gebaseerd op de grote landbouwschuren met hoekdak die vroeger vooral werden gebouwd in Amerika en Canada. Hadders: “Toen mijn vader nog jong was, verbleef hij een tijd in Canada. Hij heeft veel in zulke schuren gewerkt. Dat maakt het ontwerp extra bijzonder.”
Het nieuwe kantoorgebouw, dat nog voor de jaarwisseling in gebruik wordt genomen, is gasloos en heeft hoge, glazen puien. Ook is gekozen voor een sedumdak dat geschikt is voor de opvang van water, warmtewering en geluidsisolatie. Er wordt bovendien gebruik gemaakt van een warmtepomp die tijdens warme dagen juist voor verkoeling zorgt. Ook komen er zonnepanelen op het dak.
Zie ook: The Energy Barn: De Energieke Schuur: Lokaal en Duurzaam Bouwen en Duurzame Energie