Common Woods Amersfoort: De Duurzaamste Wijk Van Nederland En Van Europa by Habitoo
Geschreven op 22-12-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenMooi plan en ook erg ambitieus. Common Woods wordt niet alleen de duurzaamste wijk van Nederland maar ook gelijk van heel Europa.
Er komen moestuinen, en elke straat krijgt een buurthuiskamer, een eigen batterij om energie op te slaan en zelfs een eigen lokale cryptomunt.
De nieuwe wijk Common Woods in Amersfoort wordt hipper dan hip. Het moet de duurzaamste wijk van Europa worden.
Gek genoeg kom je helemaal geen informatie tegen waarom dit nou de duurzaamste wijk van Europa gaat worden. Niets over circulair bouwen, niets over duurzame energieopwekking, niets over zonnepanelen, niet over het afvalmanagement en watermanagement in Common Woods. Niets over duurzame mobiliteit behalve dan dat het een autoluwe wijk moet worden.
Ik heb zo mijn vraagtekens bij dit mooie PR-verhaal. We gaan op zoek naar meer informatie.
In deze hypermoderne wijk wordt je wakker, zet een goeie kop koffie en schuifelt naar het balkon. Altijd leuk om de vogels in en uit het houten appartementencomplex te zien vliegen.
De vogelhuizen zijn letterlijk ín de gebouwen van de nieuwbouwwijk Common Woods verwerkt. Behalve mensen, wonen tal van vogels in de gebouwen.
Op je smartphone zie je direct dat je energie over hebt in je energiebatterij. Die wordt automatisch opgeladen via je zonnepanelen en warmtepomp. Misschien dat de buurman wat energie van je wil overkopen? Hij had toch nog commoncoins over. Door al die uren die hij in de buurtkas werkt, heeft hij een flinke balans opgebouwd. Het is hem inmiddels gelukt om tomaten te laten groeien met behulp van vissenpoep.
Die digitale munt kun je alléén in de wijk Common Woods uitgeven. Je kunt er nog wel wat gebruiken om de yogales in de buurthuiskamer te betalen en daarna de elektrische deelauto te lenen voor een boodschap. Via de app van het wijkteam die de buurtkas onderhoudt, stuur je hem een berichtje.
Dan pingt je telefoon. ‘Tip!’, staat er. ‘Zet je raam een kwartier open.’ De sensoren in huis hebben de luchtkwaliteit gemeten, en via de app laat het systeem je weten dat die ietsje beter kan.
Zo zou een ochtend in Common Woods eruit kunnen zien. Zóú. Want de kopers en huurders mogen zelf invullen hoe deze commune-achtige structuur eruit gaat zien. Die digitale munt commoncoin heeft nog geen naam en nog geen waarde.
Die buurthuiskamer zou een yogaruimte kunnen worden, maar de wijk kan er ook iets heel anders mee doen. Nog tijdens het verkoopproces kunnen toekomstige bewoners onder begeleiding van projectontwikkelaar Habitoo bepalen wat er met die ruimte gebeurt.
Dat gaat via wijkteams, waar bewoners zich kunnen voegen via een speciale app. Zo kan een aparte groep zich bezighouden met de buurthuiskamer, een andere met de buurtkas en weer en andere met het groenbeheer. Bijvoorbeeld. Want wát voor wijkteams er komen en wat hun taken zijn, ook dat mogen ze zelf uitzoeken.
Het is nog de vraag of al deze wilde plannen mogelijk zijn. Voor het lokale energienetwerk moet de projectontwikkelaar een vergunning krijgen. En dat verkopen van energie aan je buurman, dat ligt technisch nogal ingewikkeld en het is de vraag of dat überhaupt kan binnen de digitale infrastructuur van de wijk.
Het klinkt misschien wat futuristisch, maar alle technische snufjes en architectonische hoogstandjes bestaan al en hebben bovendien bewezen ook te werken in verschillende woonwijken in de wereld. ,,Common Woods wordt de eerste wijk waarin ál deze innovaties samenkomen”, zegt projectontwikkelaar Maurits van Hoogevest van Habitoo.
Het ambitieuze project is het slotstuk van jarenlang gesoebat over wat er toch moest gebeuren met het vervallen manegeterrein aan de Leusderweg. De discussie begon in 2016, toen nog werd gesproken over 20 á 30 woningen. Dat werden er een jaar later 69, wat voor verzet zorgde bij omwonenden, die vreesden voor hun privacy en het verlies van natuur. Habitoo introduceerde daarop de ‘samenwerkingstafel.’ Daarin vergaderden regelmatig alle belanghebbenden, waaronder omwonenden. Uiteindelijk zijn ze eruit gekomen: er komen 56 woningen, waarvan 20 sociale huurwoningen, 3 middenhuurappartementen en 33 koophuizen. Half januari start de verkoop.