google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Collectiecentrum Nederland (CC NL) In Amersfoort: Fysieke Geheugen Nederland by cepezed

Geschreven op 13-9-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid Van Engelshoven heeft vanmorgen het nieuwe CollectieCentrum Nederland (CC NL) in Amersfoort geopend.

In het CC NL zijn de niet-permanent geëxposeerde kunst- en erfgoedstukken van het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bijeengebracht.

cepezed en cepezed interieur hebben het gebouw ontworpen, in nauwe samenwerking met ABT voor de constructies, Valstar Simonis voor de installaties en Peutz voor de bouwfysica en duurzaamheid.

Het Nederlands Openluchtmuseum, museum Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed openen in de zomer van 2021 samen het CollectieCentrum Nederland (CC NL) in Amersfoort. Een dergelijke intensieve samenwerking is uniek in de wereld. Dit gebouw is maar liefst 31.500 m2 groot en zorgt voor optimaal beheer en behoud van deze vier rijkscollecties. Het wordt dé plek voor onderzoek, uitwisseling van expertise en bruikleen van topwerken. Met het CC NL brengen de vier instellingen het erfgoedbeheer op alle vlakken naar een hoger niveau.

De vier instellingen beheren een collectie van circa een half miljoen objecten. Je kunt CC NL daarmee het fysieke geheugen van Nederland noemen. Voor het eerst kunnen wetenschappers voorwerpen uit de koninklijke verzameling bestuderen naast die van alledaagse gebruiksvoorwerpen en alles wat daartussen zit. De samenwerking zorgt voor kostenbesparing en maakt faciliteiten mogelijk die de hele cultuursector ten goede komen.

Het CC NL bewaart ongeveer een half miljoen objecten. Die lopen uiteen van schilderijen tot sculpturen, sieraden, kleding, klokken, meubels en andere kunstnijverheids- en gebruiksobjecten. Ze stammen uit de hele Nederlandse geschiedenis en alle lagen van de bevolking. Voorbeelden zijn koninklijke tronen en meubels van adellijke families, maar ook draaimolenpaarden, historische fietsen, arrensleeën en een ruim 7.000 kilo wegende stoommachine. Samen vormen de collecties “het fysieke geheugen van Nederland”.

Het gebouw bestaat uit drie delen: een kop, een hals en een romp. De twee ateliers vormen het hart van het CollectieCentrum. Daaromheen liggen onder meer een fotostudio, onderzoeksruimtes en een emballageruimte. ‘Dit is waar het om draait’ lijkt het gebouw te zeggen, ‘Hier houden en brengen we de collectie in goede staat. Klaar om de topwerken uit te lenen, beschikbaar te stellen voor onderzoek of in beeld te brengen.’ In de kop bevinden zich gastvrije ontvangstruimtes en kantoren, terwijl de vier verdiepingen met depots de bijna 25 meter hoge romp vormen. Het CC NL is goed bereikbaar en ligt centraal in het land, dicht bij de snelweg en dicht bij een treinstation.

Zowel organisatorisch als inhoudelijk werken de vier instellingen in het CC NL vergaand samen, op een manier die is uniek is in de wereld. Zo worden de objecten niet per instelling opgeslagen en gerubriceerd, maar meer naar bijvoorbeeld aard, type en datering. De collecties laten zo onder meer opvallende dwarsverbanden zien. Ook biedt het CC NL voor Nederland unieke faciliteiten die de hele cultuursector ten goede komen. Zo zijn er voor het eerst in Nederland speciale quarantaineruimtes waarin museumstukken middels vrieskou of zuurstofonttrekking zijn te ontdoen van schadelijke insecten en schimmels. Daarnaast beschikt het gebouw onder meer over een fotostudio en een röntgenkamer. Ook bevat het twee grote restauratieateliers waarvan ook andere culturele instellingen gebruik kunnen maken. Het CC NL stimuleert onderzoek naar de collecties en bevordert de mobiliteit ervan. Zo zijn collegamusea van harte welkom voor bruiklenen en is het gebouw op afspraak toegankelijk voor onderzoek en onderwijs.

CC NL stimuleert onderzoek naar de collecties en bevordert de mobiliteit ervan. Collega musea zijn voor bruiklenen van harte welkom. Ook is het CollectieCentrum op afspraak toegankelijk voor Onderzoek & Onderwijs. Toegang kan worden aangevraagd bij de betreffende instellingen.

Bij de ontwikkeling van CC NL stond duurzaamheid voorop. Het CC NL is gecertificeerd volgens de BREEAM NL-systematiek. Dit is een internationaal instrument om de duurzaamheid van gebouwen te meten en te beoordelen. Het ontwerp is gewaardeerd met 5 sterren (‘outstanding’), de hoogst mogelijke score.

Het gebouw creëert zo veel mogelijk zelf het vereiste klimaat. Door de buitenmuren wel, maar de vloer niet te isoleren, creëren de warmte en koude van de onderliggende aardlaag een constante temperatuur van 12 tot 15 graden. Perfect voor de opslag van de collectie. Met 3.700m2 aan zonnepanelen op het dak produceren we eigen energie. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de toiletten. Ook draagt het ontwerp van het landschap rondom het gebouw bij aan de ontwikkeling van de lokale flora en fauna.

Qua duurzaamheid zijn zowel het ontwerp als het opgeleverde gebouw BREEAM Outstanding gecertificeerd; in de hoogst haalbare classificatie ofwel met vijf sterren dus. Met een score van 91,62% staat het CC NL op de 15e plek van meest duurzame gebouwen in Nederland. Bijzonder is de klimatisering van het depotgedeelte. Het dak en de gevels van het depot vormen samen een sterk isolerende schil, terwijl de begane grondvloer juist ongeïsoleerd blijft en in direct contact staat met de onderliggende grond, die zo als een temperatuurbuffer werkt. Dit maakt dat voor de klimatisering met een constante temperatuur tussen de 12 en 15 graden slechts een absoluut minimum aan installatie nodig is. Dat is niet alleen energiezuinig, maar draagt ook belangrijk bij aan de veiligheid van de collecties. Minder installaties betekent immers ook dat er minder installaties kunnen uitvallen.
Het depot heeft een RC-waarde van 10, terwijl de kop en de hals ook een hoge isolatiewaarde hebben en een RC-waarde van 6. Daarnaast maken deze bouwdelen gebruik van een WKO en van een grijswatersysteem om bijvoorbeeld de wc’s te spoelen. Op het dak is ruim 3.600 m2 aan zonnepanelen opgenomen. Het gebouw is energieneutraal en bijna nul-op-de-meter.

Ook bij de inrichting van de patio tussen kop en hals en het terrein rondom het gebouw waren duurzaamheid en natuurontwikkeling leidend. Het terreinontwerp draagt maximaal bij aan de ontwikkeling van de lokale flora en fauna; zo zijn er al veelvuldig konijnen en vossen rond het gebouw gesignaleerd. Onderdeel van zowel het ecologische landschapsontwerp als de beveiligingsmaatregelen is een wadi, een natuurlijk waterbassin dat hemelwater opvangt en daarnaast functioneert als infiltratievoorziening voor de begroeiing rondom.

Functioneel bestaat het gebouw uit drie geschakelde bouwdelen die de ‘kop’, de hals’ en de ‘romp’ worden genoemd. De kop is een transparant volume met de entree en kantoren. In de hals bevinden zich de ateliers waar objecten worden onderzocht en gerestaureerd. In dit bouwdeel bevinden zich ook de röntgenkamer, fotostudio, vriescel, de quarantaine- en zuurstofvrije ruimtes en een ruimte voor transportvoorbereiding. De romp ten slotte is een compact, gesloten volume van vier bouwlagen. Dit is het eigenlijke depot met grote overspanningen van 8,1 meter voor maximale indelingsflexibiliteit. Voor een optimale bescherming tegen brand zijn de brandcompartimenten klein en de scheidingen van een hoge classificatie. In de romp bevinden zich ook speciale voorzieningen zoals een koelcel voor audiovisueel materiaal en op de begane grond een extra grote ruimte voor grote en zware objecten.

Van kop tot romp worden de bouwdelen verbonden door twee evenwijdige, zeven meter brede assen die het gebouw over de volle lengte ontsluiten en daarmee de belangrijkste verkeersaders vormen. Eén van de assen verbindt de overdekte expeditieruimte aan de voorzijde met het depot in de romp. De gevels zijn bekleed met een strak vormgegeven aluminium huid. In de donkere uren wordt het gebouw verlicht naar ontwerp van lichtkunstenaar Herman Kuijer.

Veel aandacht is eraan besteed het CC NL een zowel aangename als functionele werkplek te laten zijn voor de circa dertig medewerkers van de verschillende instellingen. Het gebouw is helder en overzichtelijk ingedeeld, de transportzones zijn ruim en ondersteunen een efficiënte logistiek, terwijl de ateliers overvloedig daglicht ontvangen via de patio en op het noorden gerichte sheddaken. Restaurator Maranthe Lamers: “Om hier te mogen werken is echt een hele mooie ervaring. Het is hier hartstikke licht, het is ruim, het is groot opgezet en dat is heel leuk om hier te mogen werken.”

CC NL is gebouwd in de wijk Vathorst in Amersfoort, pal langs de A28. Voor deze plek is gekozen vanwege de goede bereikbaarheid. Allereerst ligt de locatie centraal in Nederland en is zij voor alle vier betrokken instellingen makkelijk bereikbaar. Omdat CC NL het bruikleenverkeer wil stimuleren, is de nabijheid van een snelweg daarnaast belangrijk. Bovendien ligt het nieuwe gebouw op loopafstand van station Amersfoort Vathorst, waardoor mensen er ook met het openbaar vervoer zonder problemen kunnen komen.

De bouw is in mei 2018 gestart en het gebouw is zomer 2020 door de vier partners in gebruik genomen. In een jaar tijd zijn alle objecten van de vier instellingen vanuit de bestaande depots naar het CC NL gebracht en daar ingehuisd. Daaraan werkten zo’n 70 mensen en drie verhuisbedrijven mee. In totaal waren er 869 vrachtwagenritten voor nodig om de collectie naar CC NL te verhuizen, een proces dat locatiedirecteur Wim Houben van het Rijksmuseum heeft ervaren als “een Sinterklaasfeest dat een jaar lang duurt”. Ook woordvoerder Udo Feitsma van het Nederlands Openluchtmuseum is razend enthousiast over het nieuwe collectieonderkomen. “Als ik hier loop, ben ik net een kind in de snoepwinkel. Het is gewoon zo ontzettend mooi om te zien”, zegt hij. “Wat ik zo mooi vind aan CC NL is dat die vier collecties samen de geschiedenis van Nederland vormen. En die zie je hier heel goed.”

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (690)
 • Agenda (3.298)
 • Biologisch (117)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (878)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (524)
 • Design (238)
 • Dieren (178)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.408)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.628)
 • Europa (29)
 • Evenementen (203)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (316)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (35)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (327)
 • Iets anders (403)
 • Int. Samenwerking (194)
 • Investeren (145)
 • Joe Biden – Barack Obama (118)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.713)
 • Licht (394)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (171)
 • Milieu (755)
 • MVO (113)
 • Natuur (780)
 • Nederland (36)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (233)
 • Vakantie (84)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (51)
 • Vervoer en OV (1.612)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (305)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Drentse Zonneroute A37: Zonnepark In De Bermen Van De A37 by RWS
 • Natuurlijk Zonnepark Klarenbeek Met 41.704 Zonnepanelen In Apeldoorn by Prowind
 • Twaalf Friese Melkveebedrijven Composteren Groenafval, Hekkelspecie, Bermgras by AGRecycling
 • Energiebesparingscampagne Gewoon Zo!: Op Weg Naar Energieneutraal by Provincie Drenthe
 • WereldStotterDag 22 oktober 2021: Sta Even Stil Bij Het Praten Van Je Kind by StotterFonds
 • De Achterhoekse Waterstofdagen Bij Stadion De Vijverberg in Doetinchem by Kuster Energy
 • De Elektrische Meccanica Solo: Betaalbare Elektrische Auto Met Één Stoel by ElectraMeccanica
 • Plastics@Tielt: Stad Tielt Investeert In 10.000 Herbuikbare Bekers Voor Evenementen
 • Wijkpark Cromvliet In Molenwijk Den Haag: Van Ongezellig Stenen Plein Naar Gezellig Park
 • Saint Laurent Stopt Eindelijk Met Bont In Modecollectie
 • Mercedes, Total En Stellantis: Samen Accu’s Elektrische Auto’s Produceren by ACC
 • Tips Om Je Internationale Webshop Te Laten Slagen: Kies Voor Een Professioneel Vertaalbureau
 • Drie Keer Zoveel Laadpalen In Vlaanderen in 2022: Op Weg Naar 35.000 Laadpalen In 2025
 • Voedselbos Vierhoven In Roosendaal: 200 Soorten En 16.000 Bomen En Struiken Aanplanten
 • Gasunie Start Proef Met Opslag Groene Waterstof In Ondergrondse Zoutlagen In Groningen
 • Europa Vraagt Nederland Om Ambitieuzer Klimaatdoel Voor 2030 Vast Te Stellen by PBL
 • Towards Two Billion Trees Planting In Australia In Ten Years by WWF Australia
 • Het World Food Day Film Festival: Vier Foodfilms Met Een Stevige Bite
 • Hydrogen Delta Network NL: Zeeuws Waterstofnetwerk by Gasunie En North Sea Port
 • Provincie Drenthe Lanceert Samen Met Inwoners Campagne Voor Energiebesparing
 • Links

  Milieunet op..