Wereldprimeur: Eerste Waterstof Energiecentrale Staat in Delfzijl
Geschreven op 31-3-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam, Energie en Besparing, KlimaatEen wereldprimeur ! En ook nog eens uit ons eigen land. Geweldig. Akzo Nobel is er als eerste in de wereld in geslaagd energie op te wekken uit waterstof ten behoeve van industriële productie.
Tijdens het experiment, dat een jaar geleden begon, heeft de centrale in Delfzijl meer dan 200.000 kWh aan het net geleverd.
De gebruikte brandstofcellen zetten waterstof om in elektriciteit, warmte en zuiver water. Hierbij komen geen emissies (CO2, roet, fijnstof) vrij, zolang de energie die nodig is om waterstof te produceren duurzaam is opgewekt. Waterstof wordt gezien als de energiedrager van de toekomst.
De technologie wordt in Delfzijl voor het eerst op deze schaal toegepast. De fabriek, die vierduizend uur heeft gedraaid, toont aan dat de technologie efficiënt en duurzaam toepasbaar is. Bron: De Volkskrant
Gefeliciteerd ! Nu snel op hele grote schaal toepassen. Hebben we die kolencentrales niet nodig.
The Hydrogen Mobility Europe Project by (H2ME): An Ambitious Hydrogen Infrastructure Plan -Waterstof Essentiële Bouwsteen Energietransitie by Waterstof Coalitie - De Nederlandse Waterstof & Brandstofcel Associatie (NWBA): De Opvolger Van DutchHy – De Waterstofeconomie by Jeremy Ripkin: The Hydrogen Economy – Conferentie Nederland Waterstofland: Groene Waterstof van Water en Duurzame Energie - Plan(t) Our Future: Conferentie Brabant aan de Waterstof by Werkplaats De Gruyter – The European Union Hydrogen Highway
Patrick zegt:
31 maart 2008 om 18:18 | Permalink
Kunnen we er ook op rijden
Double-j zegt:
31 maart 2008 om 18:39 | Permalink
Dit snap ik niet helemaal. Waterstof komt niet voor in de vrije natuur (alleen heel sporadisch in hoge sferen) en moet dus gemaakt worden. Dit kan bv door elektrolise: met elektriciteit water splitsen in waterstof en zuurstof.
Hieruit blijkt dat je energie moet steken in het winnen van waterstof. Als je dan vervolgens met dat waterstof weer energie gaat opwekken ben je onvoordelig bezig omdat er altijd energieverlies optreedt en volgens de wet behoud van energie nooit meer energie kan ontstaan dan dat er oorspronkelijk werd ingestoken.
Is het dan niet beter om de energie die nodig is voor het winnen van waterstof, gewoon aan te wenden voor het maken van bv elektriciteit? Als dit niet juist is vraag ik om uitleg…
In IJsland rijden auto’s op waterstof.
garf zegt:
1 april 2008 om 09:18 | Permalink
@ double-j
De waterstof is een manier om energie op te slaan. Natuurlijk is het efficienter ivm verlies als de energie direct na het opwekken bij de bron wordt gebruikt, maar als je het wilt opslaan/vervoeren is waterstof volgens mij een beter middel dan elektriciteit, aangezien bij elektriciteit bekend is dat erg veel verlies optreedt.
Opslag van energie is nodig om de nadelige gevolgen (uitstoot, geluid van windmolens, horizonvervuiling, etc)van energie-opwekking elders plaats te kunnen laten vinden. Ook kan het zo zijn dat natuurlijke omstandigheden voor duurzame energieopwekking (getijden, warmte, zon, wind, waterkracht) niet nabij de fabriek aanwezig zijn. In bovengenoemde situatie in Delfzijl ligt de energie centrale natuurlijk naast de fabriek, maar dat is een proefopstelling.
Joop Berger zegt:
21 november 2017 om 11:31 | Permalink
In Nederland is in de toekomst alleen duurzame energie in de vorm van elektriciteit beschikbaar uit zonne-energie, windkracht enige waterkracht. Deze drie mogelijkheden zijn in tijd niet 100% dekkend. We moeten dus energie duurzaam als buffer gaan opslaan.
Naar mijn mening is opslag in waterstofcellen ideaal.
Erik van Erne zegt:
21 november 2017 om 11:59 | Permalink
@Joop
Waterkracht biedt heel veel mogelijkheden. Verder kunnen we ook nog gebruik maken van duurzame aardwarmte. Wordt al veel gedaan bij tuinbouwkassen.
Opslag in waterstofcellen of hele grote batterijen is inderdaad een mooie optie