Weg Uit De Klimaatdoolhof: Beknopte Gids Door De Klimaatdoolhof
Geschreven op 13-7-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing, KlimaatIn december 2009 neemt de wereldgemeenschap in Kopenhagen een besluit over het vervolg op het Kyoto-protocol. Twijfels over een succesvolle uitkomst zijn even hevig als de klimaatcrisis. RegieOrgaan EnergieTransitie gaf de opdracht voor een boek dat inzicht geeft in het klimaatspel.
Hoe sijpelt Kopenhagen door in het beleid uit Brussel en Den Haag? Wat is de impact op duurzame innovatie in Nederland? Wat zijn de knelpunten en toekomstscenario’s voor verandering? Welke ‘hete hangijzers’ moeten er in Kopenhagen uit het vuur worden gehaald? De ‘Beknopte Gids door de Klimaatdoolhof’ legt glashelder uit hoe het klimaatspel wordt gespeeld en welke rol nationaal, Europees en mondiaal beleid daarin hebben.
In de Volkskrant pleiten drie duurzaamheidsdeskundigen voor een Nederlandse strategie die kiest voor vier groene speerpunten: offshore wind, smart grid, bio-based economy en groen gas/gasrotonde.
Onder de kop ‘Kies voor “onze” groene technologieën’ publiceren zij op de opiniepagina van de Volkskrant hun pleidooi voor een ‘klavervier’. De auteurs: Roebyem Anders, Jacco Kroon en Pier Vellinga.
Nederland neemt nu vaak een afwachtende houding in, maar Duitsland en Denemarken hebben laten zien dat een gericht nationaal beleid dat ver voorop loopt juist tot innovatie en nieuwe industrieën kan leiden. De Duitse solarsector zette in 2008 10 miljard euro om en bood werk aan 75 duizend mensen, volgens het Duitse ministerie van Milieu. Voor de Deense windsector stond de teller in 2008 op 11 miljard euro omzet wereldwijd en 28 duizend banen. Zie: Open brief aan de regering - Nederland wil een Feed-IN Tarief voor Duurzame Energie
Ook Nederlandse bedrijven voelen dit aan: 80 procent van de ondervraagden in de PWC duurzaamheidbarometer vindt dat het huidige kabinet te weinig duurzame ambitie uitstraalt. Als Nederland voordeel wil halen uit de overgang naar duurzame energie zullen wij ook bereid moeten zijn onze nek uit te steken en keuzen te maken. Bron: Energieraad
Zie: Het National Sustainability Fund en het Energiebesparingsfonds